ΚΟΥΚΛΑ… ΤΣΙΓΑΡΟ ΚΕΡΑΣΙ ?

Posted: Ιανουαρίου 23, 2012 in ΠΙΣΤΙΜΗ, ΠΟΛΙΤΙΚ
Ετικέτες: ,

Image

… είναι το κάπνισμα των φύλλων του καπνού, συνηθίζονταν από τους Ινδούς της Αμερικής πριν απο τις Ευρωπαϊκές εξερευνήσεις. Αυτούς είδαν να καπνίζουν οι ναύτες του Κολόμβου στο πρώτο ταξίδι τους. Το κάπνισμα είναι βλαβέρο εξαιτίας της νικοτίνης που περιέχει ο κάπνος, η οποία είναι αλκαλοειδές υγρό πολύ τοξικό. Η νικοτίνη είναι μία δραστική ουσία που περιέχεται στον καπνό των τσιγάρων ή των πούρων. Η ουσία αυτή προκαλεί εθισμό ανάλογο με εκείνον της κοκαϊνης. Η νικοτίνη επηρεάζει τους υποδοχείς των νευρικών κυττάρων και κατ’επέκταση τη λειτουργία του νευρικού και αναπνευστικού συστήματος τους (γι’αυτό μας αρέσει). Μία και μόνο σταγόνα νικοτίνης μπορεί να θανατώσει ένα σκύλο (του γείτονα) μετρίου μεγέθους!
Η βλαπτική επίδραση του καπνίσματος οφείλεται επίσης σε ένα μεγάλο αριθμό τοξικών ουσιών που βρίσκονται στον καπνό. Ορισμένες από αυτές υπάρχουν ήδη από τη φυτική κατάσταση του καπνού, αλλά οι περισσότερες παράγονται κατά την καύση του τσιγάρου, στη ζώνη πυρόλυσης, όπου επικρατεί θερμοκρασία 950 βαθμών Κελσίου. Στον καπνό του τσιγάρου έχουν ανιχνευθεί, είτε ως αέρια είτε ως μικροσκοπικά σωματίδια, περισσότερες από 4.000 διαφορετικές ουσίες, μεταξύ των οποίων και η νικοτίνη, καθώς και περισσότερες από 250 γνωστές καρκινογόνες ουσίες. Η νικοτίνη είναι εθιστική, αλλά όχι καρκινογόνος, ενώ το κάπνισμα τσιγάρων με χαμηλότερα επίπεδα πίσσας και νικοτίνης δεν παρέχει κανένα όφελος για την υγεία.
Συνέπειες Καπνίσματος: Το κάπνισμα σχετίζεται άμεσα με την εμφάνιση παθήσεων, όπως οι καρκίνοι, οι καρδιοπάθειες και το εμφύσημα. Στην πληθώρα των παθήσεων λόγω καπνίσματος έρχεται να προστεθεί τώρα η δυναμική σχέση του με την κατάθλιψη (5 ευρώ !!! το πακέτο). Επίσης έχουν αναφερθεί και πολλές άλλες επιδράσεις του καπνίσματος στην υγεία που αφορούν ποικίλες διαταραχές καθώς και άλλες έμμεσες επιπτώσεις, όπως είναι η πρόκληση ατυχημάτων, κυρίως “πυρκαγιών” (το νου σας).

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) εκτιμά ότι το ένα τρίτο του παγκόσμιου ενήλικου πληθυσμού, δηλ. 1,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι, είναι καπνιστές και ότι ο καπνός προκαλεί 3,5 εκατομμύρια θανάτους ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο. Ποσοστό που ισοδυναμεί με 10.000 θανάτους την ημέρα (ΔΕΝ είναι για γέλια) από ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα, ενώ οι οφειλόμενοι στο κάπνισμα θάνατοι είναι περισσότεροι από το άθροισμα των θανάτων από τα πυροβόλα όπλα, τα ναρκωτικά, τις αυτοκτονίες, το AIDS και τα αυτοκινητιστικά ατυχήματα. Με τον τρέχοντα ρυθμό εξέλιξης, μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 2020, οι θάνατοι θα έχουν αυξηθεί σε περίπου 10 εκατομμύρια ετησίως. Το κάπνισμα προκαλεί τουλάχιστον 25 απειλητικές για τη ζωή ασθένειες ή ομάδες ασθενειών και αποτελεί μείζονα παράγοντα κινδύνου σε οκτώ από τις 16 κύριες αιτίες θανάτου ανθρώπων ηλικίας μεγαλύτερης των 65 ετών. Επίσης, το άμεσο και το έμμεσο κόστος της θεραπείας των νοσημάτων που σχετίζονται με το κάπνισμα αποτελεί τεράστια επιβάρυνση για τον προϋπολογισμό της υγείας, παγκοσμίως (κερασάκι).
Την αύξηση κατά 20% της τιμής των τσιγάρων, και ακόμα περισσότερο του καπνού, καθώς και την φορολόγιση των ηλεκτρονικών τσιγάρων ετοιμάζει η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να προστατευθεί η δημόσια υγεία και να αυξηθούν τα έσοδα. Σύμφωνα με δηλώσεις του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Αντώνη Δημόπουλου, η πολιτεία προωθεί την αύξηση κατά 20% της τιμής των τσιγάρων που πωλούνται στα περίπτερα, ενώ αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο η τιμή του καπνού για «στριφτά» καθώς όλο και περισσότεροι καπνιστές στρέφονται προς αυτή τη λύση (χασίς) λόγω της υψηλής τιμής των τσιγάρων.

Στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι η αύξηση της τιμής των τσιγάρων και του καπνού θα έχει σημαντικά οφέλη στα έσοδα αλλά και στη δημόσια υγεία. Μάλιστα υπάρχουν εισηγήσεις για ακόμα μεγαλύτερη αύξηση. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος, Παναγιώτη Μπεχράκη, η «αύξηση κατά 2 ευρώ στην τιμή των τσιγάρων θα μείωνε κατά 460.000 των αριθμό των καπνιστών στη χώρα μας και θα έφερνε στο κράτος έσοδα τουλάχιστον 440 εκατομμυρίων».
Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Δημόπουλος στο στόχαστρο του υπουργείου Υγείας μπήκαν και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, καθώς ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων αναμένεται να απαγορεύσει την πώλησή τους αφού τα χημικά σκευάσματα με νικοτίνη θεωρούνται φάρμακο! Ειδικοί επισημαίνουν τις επιπτώσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην υγεία και το χαρακτηρίζουν επικίνδυνο και καταστροφικό για τον οργανισμό. Μάλιστα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε πρόσφατα να μη γίνεται χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι είναι ασφαλή, ή ότι βοηθούν τους καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα. «Οι χρήστες εισπνέουν νικοτίνη και πιθανώς πολλές άλλες τοξικές ουσίες, για τις οποίες δεν είμαστε σίγουροι» αναφέρει ο ΠΟΥ και τονίζει ότι «το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι μια δοκιμασμένη θεραπεία αντικατάστασης νικοτίνης».

Πόλεμος για το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει ξεσπάσει και στις ΗΠΑ, ανάμεσα στο Οργανισμό Φαρμάκων (FDA) και την καπνοβιομηχανία. Ο αμερικάνικος Οργανισμός σε έρευνα του για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα εκφράζει ανησυχίες σχετικά με την ασφάλειά του ηλεκτρονικού τσιγάρου αφού όπως σημειώνει η συσκευή αυτή μετατρέπει τη νικοτίνη και τις άλλες χημικές ουσίες σε ατμό, που εισπνέεται από τον χρήστη. Μάλιστα, εργαστηριακά πειράματα σε ηλεκτρονικά τσιγάρα έδειξαν ότι περιέχουν καρκινογόνα και άλλα τοξικά χημικά, επικίνδυνα για τους ανθρώπους.
Ο ΕΟΦ αρνείται να κόψει τον γόρδιο δεσμό.
Είναι ένα παιχνίδι εκατομμυρίων η βασική αιτία των αντιδράσεων του ΕΟΦ και του υπουργείου Υγείας για την απαγόρευση της κυκλοφορίας και της χρήσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων; Από τα μέσα του 2008, εποχή που έκανε την εμφάνιση του για πρώτη φορά στην αγορά το ηλεκτρονικό τσιγάρο, ξεκίνησαν οι αντιδράσεις και τα προβλήματα, καθώς το ενδιαφέρον του αγοραστικού κοινού ήταν μεγάλο, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι εισπράξεις από την φορολόγηση των τσιγάρων. Βασική αιτία της μεταστροφής των καπνιστών προς το ηλεκτρονικό τσιγάρο φαίνεται να είναι το υψηλό κόστος των κανονικών τσιγάρων. Ένας μέσος καπνιστής ξοδεύει πάνω από 100 ευρώ το μήνα για τα πακέτα του, ενώ για το ηλεκτρονικό τσιγάρο το κόστος υποτίθεται πως είναι πολύ μικρότερο, αν εξαιρέσει κανείς το αρχικό ποσό της συσκευής, που κυμαίνεται από 50 έως 70 ευρώ. Από εκεί και πέρα, το μπουκαλάκι με το υγρό διάλυμα νικοτίνης έχει τιμές από 10 ευρώ έως 30 ευρώ και αρκεί για 2-3 εβδομάδες.
Αρκετές ήταν οι βιομηχανίες, αλλά και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί που κήρυξαν άμεσα πόλεμο λέγοντας πως είναι επιβλαβές για την υγεία του χρήστη, χωρίς κανένας όμως να έχει κάνει μέχρι σήμερα μία ολοκληρωμένη έρευνα για το ηλεκτρονικό τσιγάρο και τις επιδράσεις του στον ανθρώπινο οργανισμό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ότι ενώ η FDA, η υπηρεσία φαρμάκων και τροφίμων του υπουργείου Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών η οποία είναι υπεύθυνη για την προστασία και την προαγωγή της δημόσιας υγείας, σε ανακοίνωσή της, σχετικά με το ηλεκτρονικό τσιγάρο, δήλωσε, χωρίς αποδείξεις, ότι σύμφωνα με έρευνες οι οποίες διεξήχθησαν στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, βρέθηκαν ουσίες βλαβερές για τον ανθρώπινο οργανισμό. Για την συγκεκριμένη υπόθεση, όπως εξηγεί εκπρόσωπος της εταιρείας «Nobacco», «έχουν γίνει συνολικά 3 δικαστήρια από αμερικάνικες εταιρείες που εμπορεύονται το συγκεκριμένο προϊόν και έχουν κερδίσει και τα 3».
Από την άλλη πλευρά, άλλες επιστημονικές έρευνες απέδειξαν ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν περιέχει καμία βλαβερή ουσία και είναι ασφαλές για τον ανθρώπινο οργανισμό και μ’ αυτό τον τρόπο αναίρεσαν με αποδείξεις την ανακοίνωση της FDA. Μία από αυτές τις έρευνες διεξαχθεί από την ανεξάρτητη υγειονομική επιτροπή της Νέας Ζηλανδίας Health New Zealand Ltd. Study υπό τον Dr. Murray Laugesen και κατέληξε στο συμπέρασμα πώς η ποσότητα νικοτίνης που ανιχνεύτηκε στο ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι περισσότερη από εκείνη που χρησιμοποιείται στα αυτοκόλλητα νικοτίνης τα οποία δίδονται με ιατρική συνταγή σε άτομα που επιθυμούν να κόψουν το κάπνισμα. Επιπροσθέτως, ειδικός πνευμονολόγος του Πανεπιστημίου του Νόττινχαμ της Μεγάλης Βρετανίας, σχολιάζοντας την έρευνα του Iνστιτούτου της Νέας Ζηλανδίας δήλωσε: «Αν η ποσότητα νικοτίνης που ανιχνεύεται είναι ίδια με τα μέσα που χρησιμοποιούνται ιατρικώς για την διακοπή του συμβατικού καπνίσματος τότε δεν βρίσκω τον λόγο ανησυχίας, ούτε ότι υφίσταται πρόβλημα».
Ο ΕΟΦ, δια μέσω του προέδρου του Γιάννης Τούντα, μιλώντας στο ww.koutipandoras.gr από την πλευρά του δηλώνει ότι δεν έχει δεχθεί κάποιο αίτημα για να ελέγξει το συγκεκριμένο προϊόν και γι αυτό δεν έχει κάνει κάποια έρευνα. Παρ’ όλα αυτά έχε προβεί σε 3 κατασχέσεις σε εταιρείες που εμπορεύονται το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Η «Nobacco» για να είναι καλυμμένη από την πλευρά της στις 27 Δεκεμβρίου κατέθεσε ένα 36σέλιδο υπόμνημα στον ΕΟΦ: «Εμείς καταθέσαμε προ ολίγον ημερών υπόμνημα 36 σελίδων στον ΕΟΦ όπου τους εξηγούσαμε ότι δεν θεωρούμε ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι φάρμακο ή ότι αποτελεί μέθοδο για την διακοπή του καπνίσματος. Θεωρούμε το ηλεκτρονικό τσιγάρο εναλλακτικό τρόπο καπνίσματος. Γι αυτό τον λόγο δεν κρίνουμε αρμόδιο για την έγκριση της κυκλοφορίας του τον ΕΟΦ» εξηγεί o κ. Μαρκόπουλος και απευθύνει το ερώτημα, «γιατί δεν περνάνε από τον έλεγχο του ΕΟΦ και τα κανονικά τσιγάρα τα οποία περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα νικοτίνης;»
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αναπληρωτής καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών, πνευμονολόγος – εντατικολόγος και συντονιστής της αντικαπνιστικής εκστρατείας, Παναγιώτης Μπεχράκης, ενώ αρχικά χαρακτήριζε το ηλεκτρονικό τσιγάρο επικίνδυνο και άμεσα καταστροφικό για τον οργανισμό. Λίγους μήνες αργότερα αναδίπλωσε τις δηλώσεις του για το συγκεκριμένο προϊόν λέγοντας: «Ποτέ δεν ζητήσαμε ποτέ την απόσυρσή του, δεν έχουμε πάρει θέση ούτε ως επιτροπή ούτε εγώ προσωπικά. Ποτέ δεν προτείναμε κάτι, η απαγόρευση του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι σκέψη του υπουργείου και του ΕΟΦ και δεν έχουμε κάτι γραπτό για να συζητήσουμε» και συμπλήρωσε: «Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σαν χρήση μεταβατικής – παροδικής διακοπής του καπνίσματος, αλλά τι μπορεί να προκαλέσει η χρήση του 10 – 20 χρόνια κανείς δεν μπορεί να το πει γιατί είναι πρόσφατο προϊόν».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s