Το αλκοόλ καταστρέφει – καίει εγκεφαλικά κύτταρα; ΜΠΑΑΑ

Posted: 4 Φεβρουαρίου, 2012 in ΦΑΕ ΠΙΕ
Ετικέτες:

ImageΤο αλκοόλ και στιγμιαία αλλά και σταδιακά, επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου μας. Καταστρέφει – καίει κύτταρα και πως γίνεται αυτό; Αυτό δεν είναι αλήθεια με αυτή την έννοια: το αλκοόλ δεν καίει – καταστρέφει εγκεφαλικά κύτταρα.

Αυτό που συμβαίνει είναι ότι το αλκοόλ δημιουργεί ζημιά στους δενδρίτες των κυττάρων.

Οι δενδρίτες είναι κάτι σαν ίνες των κυττάρων οι οποίοι είναι υπεύθυνοι στο να μεταφέρουν εξωτερικά μηνύματα, μέσα στο ίδιο το κύτταρο για το οποίο υπηρετούν. Image
Όπως όλοι γνωρίζουμε, το αλκοόλ επηρεάζει τον εγκέφαλό μας, προκαλώντας αλλοίωση ομιλίας, αργά αντανακλαστικά, απώλεια συνείδησης και «αδεξιότητα».

Επίσης, το αλκοόλ διαστέλλει τα κανάλια στην κυτταρική δομή που ρυθμίζουν τη ροή του ασβεστίου.

Αν περάσει περισσότερο ασβέστιο στα κύτταρα (λόγω της διαστολής = μεγαλύτερη ροή), τότε δημιουργείται αυξητική δραστηριότητα στον οργανισμό μας, γι’ αυτό και είμαστε μέσα στην τρελή χαρά!

ImageΌμως αυτό λειτουργεί αρνητικά σε βάθος χρόνου: κατά κάποιο τρόπο, αυτή η αυξανόμενη ροή ασβεστίου, δημιουργεί σταδιακά το νέκρωμα των ακρών των δενδριτών, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να μεταφερθούν μηνύματα στο εσωτερικό των κυττάρων.

Έτσι, ενώ δεν καταστρέφονται τα κύτταρα, καταστρέφονται οι αγγελιοφόροι των μηνυμάτων των κυττάρων(δενδρίτες), με αποτέλεσμα τα κύτταρα να μην λαμβάνουν καθόλου μηνύματα!
Αφού δεν λαμβάνουν μηνύματα, δεν επεξεργάζονται κιόλας τις πληροφορίες που θα έπρεπε να λάβουν κι έτσι ο εγκέφαλος εν μέρη δεν λειτουργεί(αφού δεν λαμβάνει τα μηνύματα)!

ImageΤα καλά νέα είναι ότι η ζημιά που γίνεται δεν είναι ανεπανόρθωτη (αλλά δεν επιδιορθώνεται και 100%).

Ο εγκέφαλος αυτοεπιδιορθώνεται (επιδιορθώνει σταδιακά και τους δενδρίτες των εγκεφαλικών-νευρικών κυττάρων) με αποτέλεσμα να επανέρχεται σταδιακά.

Βέβαια αν πίνουμε πιο συχνά, τότε όλο και περισσότερο καταστρέφουμε τους δενδρίτες, σε σχέση με τους ρυθμούς επιδιόρθωσης, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε από το κακό στο χειροτερο.

Επίσης, η ζημιά δεν επιδιορθώνεται πλήρως. Όσο μεγαλύτερη ζημιά κάνουμε, τόσο μεγαλύτερο μέρος της ζημιάς θα μείνει ανεπανόρθωτο.

Έτσι, σε γενικές γραμμές: το αλκοόλ δεν καίει εγκεφαλικά κύτταρα αλλά καταστρέφει τον τρόπο που τα κύτταρα επικοινωνούνε και η ζημιά είναι επιδιορθώσιμη κατά μεγάλο ποσοστό, αλλά όχι 100%.

Πηγή: Δροσερός Ιστός.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s