H Ιστορία των δίσκων

Posted: 7 Φεβρουαρίου, 2012 in MUZIQ
Ετικέτες:

1806: Ο Άγγλος φυσικός Thomas Young ηχογραφεί την δόνηση ενός πιρουνιού σε έναν κύλινδρο από κερί. Δεν μπορεί βέβαια να αναπαράγει την ηχογράφηση του λόγο έλλειψης της ανάλογης τεχνολογίας.

Thomas YoungImage

1857: Γάλλος Leon Scott de Martinville εξελίσσει τον «Φωνο-αυτόγραφο», με τον οποίο μπορεί να ηχογραφεί ήχους. Ο αέρας που παρήγαγε το κύμα του ήχου μετακινούσε μια μεμβράνη και αυτή την τρίχα ενός γουρουνιού. Πάλι όμως, όπως και ο Thomas Young, δεν μπορούσε να αναπαράγει τον ήχο. Το πρώτο «Φωνο-αυτόγραφο».

1877: Άλλος ένας Γάλλος, ο Charles Cros, αυτή τη φορά θα σκεφτεί και θα κατασκευάσει ένα μηχάνημα που ηχογραφεί αλλά και παίζει ξανά τον ηχογραφημένο ήχο. Δυστυχώς δεν μπόρεσε να βρει χρηματοδότη !!.
Image

ImageΤο «Φωνο-αυτόγραφο» του Charles Cros

1877: Ο Thomas Edison κατασκευάζει τελικά την πρώτη μηχανή  ηχογράφησης και απόδοσης του ήχου, τον «Φωνόγραφο»,  τυχαία δοκιμάζοντας κάποιες τεχνικές για τον τηλέγραφο.  Πρώτη του ηχογράφηση η ίδια του η φωνή.

ImageThomas Edison

1881: Ο Charles Tainter κατασκευάζει το πρώτο ηχογράφημα σε χάραξη παράλληλων  αυλακιών. Όλα σε έναν κέρινο κύλινδρο που κατόπιν κάλυπτε με χαλκό. Δεν μπορούσε όμως  να τους αναπαράγει.

Κέρινος Κύλινδρος

1885: Ο Chichester Bell και ο Charles Tainter μαζίImage εξέλιξαν το «Γραφώ-φωνο» χρησιμοποιώντας πλέον έναν σταθερό κύλινδρο υπενδεδυμένο με κερί.

1887: Ο Edison αναβαθμίζει τον «Φωνόγραφο» του. Χρησιμοποίησε και αυτός κέρινο κύλινδρο αλλά με ηλεκτρικό μοτέρ και όχι χειροκίνητο πράγμα που του έδινε σταθερές στροφές και καθαρότερο ήχο.Image

1888: Ο Emile Berliner, Γερμανο-εβραίος μετανάστης στην Αμερική εφευρίσκει το  «Γραμμόφωνο» που παίζει επίπεδους δίσκου 7 ιντσών, που έπρεπε να γυρίζουν με  την ταχύτητα των 30 στροφών το λεπτό χειροκίνητα. Αυτούς μάλιστα τους δίσκους, σε αντίθεση με τους  κυλίνδρους, μπορούσε κανείς να τους ανατυπώνει μαζικά σε σκληρό PVC ή αλλιώς «βινύλιο».

Το »Γραμμόφωνο» του Emil Berliner και ο πρώτος δίσκος βινυλίου 7′Image

1889: Η Columbia Phonograph Co. ιδρύεται από τον Edward D. Easton και αρχίζει την  μαζική κατασκευή Γραμμοφώνων. Η επιτυχία είναι άμεση, παρόλο που εκείνη την εποχή  προωθούνταν η «ηχογραφημένη» μουσική μέσω των νίκελ «juke boxes»

1890: Τα Nickel juke boxes γίνονται πολύ δημοφιλή κατά την διάρκεια της μεγάλης  οικονομικής κρίσης, χρησιμοποιούσαν μεταλλικούς κυλίνδρους που μπορούσαν να  αλλάζουν.

Image Nickel »Juke Box» – Με ένα »nickel» ένα cent δηλαδή, άκουγαν μουσική δέκα άτομα ταυτόχρονα.

1894: Η αμερικανική Gramophone Company του Emile Berliner κατασκευάζει και πουλά πάνω από 1,000  Γραμμόφωνα, μερικά από αυτά με ηλεκτρικό μηχανισμό. Πουλούν επίσης πάνω από 25,000 δίσκους 7 ιντσών  σκληρού πλαστικού (Βινυλίου).

1895: Ο Edison, ανταγωνιστικά με την US Gramophone, παράγει μαζικά τον Φωνόγραφο και τους αντίστοιχους κυλίνδρους. Προσθέτει μια χοάνη που αυξάνει αρκετά την ένταση της μουσικής.

Το γραμμόφωνο του Edison με την χοάνη

Image1896: Ο Fred Gaisberg ανακαλύπτει ότι το σκληρό βερνίκι λειτουργεί καλύτερα για την ηχογράφηση ήχου-μουσικής. Μέχρι το 1897 οι δίσκοι από βερνίκι είναι το πλέον αποδεκτό μέσο για ηχογράφηση.

1900: Παρόμοια με την διαμάχη Βινυλίου – CD κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 1980 ή του beta video tapes και του VHS, έτσι και ο ανταγωνισμός μεταξύ του δίσκου και του κυλίνδρου ανάγκασε τους κατασκευαστές να αυξήσουν την παραγωγή τους.

Image 1901: Ο Eldridge Johnson ιδρυτής της Talking Machine Co. ενώνει την εταιρία  του με την εταιρία του Emile Berliner για να ιδρύσουν την Victor Talking  Machine Co., που θα χρησιμοποιήσει τον «little nipper» το σκυλάκι με το Γραμμόφωνο ως έμβλημα (His  masters Voice). Μέχρι το 1904 θα παρουσιάσουν και τους δίσκους διπλής όψεως.

1906: Η Victor Talking Machine Company παρουσιάζει το «Victrola» που περιείχε ένα μηχάνημα  αναπαραγωγής τοποθετημένο κάθετα, μηχάνημα που έγινε ανάρπαστο στην αγορά και υπήρξε το πλέον  διαδεδομένο μηχάνημα αναπαραγωγής μουσικής στην εποχή του.

Εξέλιξη του Victrola το 1908Image

1909: Ο όρος album χρησιμοποιείται για πρώτη φορά για να αναφερθεί στην ηχογράφηση της σουίτας του «Καρυοθραύστη», που λόγο της διάρκειάς του αποτυπώθηκε σε τέσσερις, διπλής όψεως δίσκους που φυλάσσονταν σε μια ενιαία συσκευασία με το πρώτο καλλιτεχνικά δημιουργημένο εξώφυλλο δίσκου.

Image

Δερμάτινο εξώφυλλο δίκων 78 στροφών

1913 : Οι επίπεδοι δίσκοι θα ξεπεράσουν τους κυλίνδρους, ενώ ο Edison τελικά θα  κυκλοφορήσει και αυτός τα περίφημα Γραμμόφωνα Diamond παράλληλα με τους αντίστοιχους δίσκους.

1916: Ο Theodore Case αρχίζει να εξελίσσει το φιλμ με ήχο για τον κινηματογράφο.

1917: Το τραγούδι «Livery Stable Blues» των «Dixie Jass Band One Step» θα γίνει η πρώτη ηχογράφηση Jazz μουσικής στις 26 Φεβρουαρίου, από την Victor Talking Machine Company. Αντιπαραθέσεις γι’ αυτήν την πρώτη Jazz ηχογράφηση συνεχίζονται μέχρι σήμερα μιας και οι μουσικοί των Dixieland Jass Band ήταν όλοι λευκοί και είναι αρκετοί αυτοί που υποστηρίζουν ότι κλέψανε την μουσική από κάποια μπάντα μαύρων της Νέας Ορλεάνης.

1917 Ο πρώτος Jazz δίσκος

1921: Η δημοτικότητα του Ραδιοφώνου θα φέρει την πρώτη κρίση στις πωλήσεις δίσκων. (Χρόνια αργότερα αυτό Imageθα επαναληφθεί με το ιντερνέτ)

1922: Ανεξάρτητες δισκογραφικές εταιρίες αποκτούν το δικαίωμα να βγάζουν δικούς τους, προνόμιο και τεχνογνωσία που κατείχε μέχρι τότε η Victor.

1926: Ηχογραφήσεις σε 331/3 RPM παρουσιάζονται από την Vitaphone Co. Ο λόγος ήταν απλός, για να παίζουν συγχρονισμένα με τις κινηματογραφικές ταινίες. Χρησιμοποιούσαν 16-ιντσου δίσκους από βερνίκι με ηλεκτρικό μοτέρ. Το μέγεθος των δίσκων και η ταχύτητα επέτρεπαν στον ήχο να διαρκεί όσο και ολόκληρη η ταινία.

Image1927: Μια ελαφριά σαν φτερό βελόνα θα κατασκευαστεί από Charles Brush. ονομάστηκε «piezo-electric» (Πιεζο-ηλεκτρική) και δεν κατέστρεφε τους δίσκους.

1928: Η ταινία «Jazz Singer» βγαίνει στους κινηματογράφους. Η πρώτη εμπορική ομιλούσα ταινία με μουσική και διαλόγους.

Image

1927: Το jukebox παρουσιάζεται για πρώτη φορά από την Automatic Music  Instrument Co. (ΑΜΙ)

1928: Η Radio Corporation of America (RCA) εξαγοράζει την Victor Talking Machine Company και έτσι  γεννιέται η RCA Victor.

1930: Ο Bing Crosby θα ηχογραφήσει το πρώτο σόλο τραγούδι, ενός δηλαδή καλλιτέχνη και όχι κάποιας  ορχήστρας, το «I Remember Dear,» και θα γίνει άμεσα ο πιο δημοφιλής τραγουδιστής της.

1931: Ο Alan Blumlein εφευρίσκει την ηχογράφηση stereo, που τότε ονομάζει «binaural» στα εργαστήρια της Bell Telephone.

1931: Η EMI ζητά από τον Alan Blumlein να εγκαταστήσει το σύστημα στερεοφωνικής ηχογράφησης στα στούντιο της Abbey Road στο Λονδίνο, που την εποχή εκείνη ήταν τα μεγαλύτερα στούντιο ηχογράφησης στον κόσμο.

Τα Studio της Abbey Road στο Λονδίνο

1934: Η εταιρία Wurlitzer παρουσιάζει το Jukebox πολλαπλών επιλογών.Image

1939: Παρουσιάζεται η μαγνητική ταινία στην οποία μπορεί να ηχογραφηθεί ήχος.

1940: Το βινύλιο (PVC) θα αντικαταστήσει ως υλικό το βερνίκι στην κατασκευή δίσκων, λόγο της έλλειψης πρώτων υλών, αποτέλεσμα της εισβολής των Ιαπώνων στην Νότιο-Ανατολική Ασία. Για την ακρίβεια μέχρι να βρεθεί υποκατάστατο υλικό η παραγωγή δίσκων είχε σταματήσει εντελώς.

1941: Για πρώτη φορά έχουμε DJs: Άτομα δηλαδή με τον απαραίτητο εξοπλισμό (μηχανήματα), δίσκους και έναν ηλεκτρικό ενισχυτή ήχου που γίνονται αρκετά δημοφιλή μιας και διασκεδάζανε τους στρατιώτες και όχι μόνο στην Ευρώπη και την Ασία κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου πολέμου. Αρχή γενομένης από τις υπόγειες, παράνομες «δισκοθήκες» ή Discothèques στο κατεχόμενο Παρίσι. Αγαπημένοι δίσκοι που παίζονταν από τους DJs των Glen Miller,Andrews Sisters, και του Benny Goodman.

1948: Η Columbia παρουσιάζει πρώτη το δίσκο 12-ιντσών 331/3 RPM με μικρά αυλάκια Long Play (LP) σε ελαφρύ βινύλιο και τα αντίστοιχα μηχανήματα αναπαραγωγής «πικάπ». Ο κάθε δίσκος είχε διάρκεια 23 λεπτά στην κάθε πλευρά του.

1949: Η RCA Victor παρουσιάζει τον δίσκο 7-ιντσών που έπαιζε σε 45 στροφές με μικρά αυλάκια σε βινύλιο  και τον αντίστοιχο μηχανισμό αναπαραγωγής.

1949: Η Capitol γίνεται η πρώτη από τις μεγάλες δισκογραφικές εταιρίες που εκδίδουν και τους τρείς  τύπους δίσκων (που παίζουν δηλαδή σε ταχύτητες 78, 45, και 331/3 στροφών το λεπτό.

1949: Ξεκινά το Top 40 από τον Todd Storz και τον Ραδιοφωνικό σταθμό KOWH.

1950: Αρχίζει η εξαφάνιση των δίσκων 78 στροφών – βερνικιού, αφού οι  νέοι δίσκοι βινυλίου γίνονται οι πλέον δημοφιλείς. Καλύτερη ποιότητα  ήχου και λιγότερα έξοδα παραγωγής.

1950: Η RCA Victor εκδίδει δίσκους στον τύπο της Columbia των 12-ιντσών  LP δηλαδή.

1951: Η Columbia αντίστοιχα εκδίδει δίσκους στον τύπο της RCA τα  7-ιντσα 45 στροφών δηλαδή single.

1951: Παρουσιάζεται το πρώτο Jukebox που μπορεί να παίξει 7-ιντσους  δίσκους 45 στροφών.

1953: Ο Bill Haley εκδίδει την πρώτη πανεθνική στην Αμερική επιτυχία του  «Crazy Man Crazy» στην εταιρία Essex. Θα ακολουθήσουν την επόμενη χρονιά τα «Shake, Rattle and Roll» και «Rock Around the Clock» σηματοδοτώντας την έναρξη της επανάστασης του Rock ‘n’ Roll.

Image

Η ετικέτα του Crazy Man Crazy στην ανεξάρτητη δισκογραφική Essex το 1953

1954: Οι δισκογραφικές εταιρίες προμηθεύουν πλέον τους Ραδιοφωνικούς σταθμούς με δισκάκια 45 στροφών αντί  των 78. Αυτό μαζί με την όλο και αυξανόμενη ζήτηση για άλμπουμ των 33 στροφών θα εξαφανίσει εντελώς τους  δίσκους γραμμοφώνου (78 στροφών).

1956: Ένα «πικάπ» για αυτοκίνητο θα παρουσιαστεί από την Chrysler για το μοντέλο Imperial. Αυτό το ειδικό  μηχάνημα παίζει 7-ιντσα δισκάκια με «ultra microgrooves» (πολύ μικρά αυλάκια σε 162/3 RPM). Εφεύρεση του Peter  Goldmark, τον ίδιο δηλαδή που εφεύρεσε και τις 331/3 RPM και το LP.

Το περίφημο Ultra-Microgroove σε μια Crysler Imperial του 1956Image

1957: Η Recording Industry Association of America (RΙΑΑ) επιλέγει την μορφή στέρεο της Westrex ως standard για τις στερεοφωνικές ηχογραφήσεις, θέτοντας και τους όρους ουσιαστικά της παγκόσμιας στερεοφωνικής ηχογράφησης.

1958: Η RCA εκδίδει το πρώτο Στερεοφωνικό άλμπουμ LP.

1963: H Philips παρουσιάζει το πρώτο «Κασετόφωνο». Θα ξεκινήσει  και η παραγωγή κασετών που θα αρχίσει την διαμάχη μεταξύ δίσκων  βινυλίου και κασέτας .

 

1963 Phillips EL3300Image

 1966: Το τραγούδι «River Deep Mountain High» των Ike & Tina Turner σε  παραγωγή του Phil Spector θα ξεκινήσει την ηχογράφηση με το σύστημα «Wall of Sound».

1967: Εκδίδεται το «Sergeant Pepper’s Lonely Hearts Club Band» σε παραγωγή του George Martin, δίσκος των Beatles που θα βάλει άλλα όρια στην δημιουργία των άλμπουμ.

Image

Το εξώφυλλο του Sgt. Peppers Lonely Heart Club Band των Beates to 1969

1969: Ο Kool Herc, που θεωρείται από πολλούς ο πρώτος hip-hop DJ, αναπτύσσει τα «Cutting Breaks,» ηχητικά  τμήματα σε τραγούδια τα οποία είναι ορχηστρικά κυρίως με κρουστά και μπάσο όπου ο ίδιος είχε τη δυνατότητα να  προσθέτει δική του απαγγελία στίχων ζωντανά την ώρα που έπαιζε τα τραγούδια από δίσκους βινυλίου σε clubs.  Επέκτεινε δε χρονικά αυτά τα τμήματα επ’ αόριστον μιας και χρησιμοποιούσε έναν ηλεκτρονικό μείκτη μουσικής  αναμειγνύοντας δύο ίδια ή παρόμοια τραγούδια από δύο διαφορετικά «πικάπ».

Ο πρώτος DJ Kool Herc

Image1975: Ο Grand Wizard Theodore παρουσιάζει τα «scratch».

1977: Η Technics προσθέτει στα «πικάπ» της έλεγχο ταχύτητας περιστροφής των δίσκων – pitch control στο μοντέλο SL-1200 μετά από την συνεχώς ανερχόμενες τεχνικές των DJs.

Image

1977 Technics SL-1200 MK I με Pitch Control

1979: Ο Grandmaster Flash αναπτύσσει τα «break beat,» επαναλαμβανόμενα ρυθμικά  ορχηστρικά μέρη που οδήγησαν στην χορευτική μουσική House.

1980: Το Compact Disc – CD παρουσιάζεται από την Philips Electronics N.V. και την Sony Corporation σαν το  επόμενο μέσο αποθήκευσης και αναπαραγωγής ήχου, μουσικής αλλά και άλλων δεδομένων.

1982 SONY CD101 Compact Disc Player

1982: Ο πρώτος ψηφιακός δίσκος μουσικής 5 ιντσών CD βγαίνει στην αγοράImage

Image

Το πρώτο CD – Ηχογράφιση της 9ης Συμφωνίας του Beethoven

1988: Για πρώτη φορά οι πωλήσεις των CD ξεπερνούν αυτές των δίσκων βινυλίου, με τα CD και τις κασέτες να  κυριαρχούν πλέον στον χώρο.

2001: Η National Association of Music Merchandisers (NAMM) επίσημα αναγνωρίζει το «πικάπ» – turntable ως  μουσικό όργανο. Ως τέτοιο το 2002, πωλείται σε διπλάσιους αριθμούς από τις ηλεκτρικές κιθάρες.

Το πικάπ ως μουσικό όργανο

Image2009: Παρά την ψηφιακή επανάσταση στον χώρο της μουσικής, οι
δίσκοι βινυλίου ζουν και παράγονται σε μεγάλους αριθμούς αφού είναι η πρώτη ύλη για την δημιουργία μουσικής με «πικάπ» ενώ σε μικρότερο αριθμό προτιμώνται από συλλέκτες.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s