ο JACK ο ΑΝΤΕΡΟΜΑΡΤΗΣ σας αποκαλύπτει «Μικρά μυστικά για την Κουζίνα»

Posted: Φεβρουαρίου 23, 2012 in ΦΑΕ ΠΙΕ
Ετικέτες:

Image

Ελαιόλαδο

  • Στο Μαγείρεμα ρίχνουμε το ελαιόλαδο στο τέλος για να μην χάσει τα θρεπτικά του συστατικά.
  • Στο Φούρνο, αλείφουμε το ταψί με ελαιόλαδο. Έτσι προσφέρουμε όμορφο ρόδινο χρώμα και αποφεύγουμε να κολλήσει το φαγητό στο ταψί.
  • Στο Ψήσιμο βουτημάτων όπως κουλουράκια ή μπισκότα αλλά και στις τυρόπιτες, αλείφουμε λίγο ελαιόλαδο στην επιφάνεια για ένα τραγανό και ρόδινο αποτέλεσμα.
  • Στο Τηγάνισμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το ίδιο ελαιόλαδο μέχρι 5 φορές. Αρκεί κάθε φορά να το αφήσουμε να κρυώσει και ύστερα να το φιλτράρουμε και να το αποθηκεύσουμε σε καλά σφραγισμένο βάζο.
  • Στη Σχάρα αλείφουμε τα ψάρια, τα μπιφτέκια, τις μπριζόλες κλπ με ελαιόλαδο. Το κρέας θα μαλακώσει και τα ψάρια δεν θα κολλήσουν στο πλέγμα.
  • Στα Κέικ αντικαθιστούμε την μισή ποσότητα του λίπους (μαργαρίνη ή βούτυρο) με λάδι ελιάς και έτσι έχουμε ένα ακόμα πιο ζουμερό αποτέλεσμα.
  • Ωμό το ελαιόλαδο ταιριάζει στη φέτα, το χαλούμι και σε όλα τα λευκά τυριά αλλά και στις ωμές ή βραστές σαλάτες.

Για το βράσιμο του χταποδιού

  • Να έχετε υπόψη σας πως το χταπόδι όσο βράζει, μαλακώνει και σκληραίνει συνεχώς. Δηλαδή, αν δείτε ότι είναι μαλακό, πρέπει να το βγάλετε, γιατί σε λίγα λεπτά, θα ξανασκληρύνει. Αν το βγάλετε όσο είναι σκληρό, μετά δεν έχει περιθώρια να μαλακώσει, μόνο όσο βράζει.

Τα μυστικά της ντομάτας

  • Για να την ξεφλουδίσουμε: Για να ξεφλουδίσουμε και να ξεσποριάσουμε τις ντομάτες με ευκολία αρκεί να τις βουτήξουμε σε καυτό νερό για 1 – 1 ½ λεπτό και αμέσως μετά να τις αφήσουμε για 2-3 λεπτά σε κρύο νερό. Ακολούθως αφαιρούμε τον εξωτερικό φλοιό με ένα μαχαιράκι με το οποίο ξεκολλάμε την αρχή της φλοίδας και ακολούθως την τραβάμε προς τα κάτω. Σφίγγουμε με τα χέρια μας τις ξεφλουδισμένες ντομάτες στραγγίζοντας το ζωμό και τα σπόρια τους.
  • Για την ντοματοσαλάτα: Για να είναι πιο «ζωντανή» η σαλάτα μας δεν αλατίζουμε τις ντομάτες πριν το σερβίρισμα. Το αλάτι έχει την τάση να τη μαραζώνει και να της βγάζει νερά.
  • Για τη σάλτσα ντομάτας: Όταν φτιάχνουμε σάλτσα ντομάτας (αυτό ισχύει σχεδόν για όλες τις συνταγές) καλό είναι κατά το βράσιμο να προσθέτουμε λίγη ζάχαρη στην ακρούλα του κουταλιού. Έτσι, η γεύση δεν θα ξυνίσει.

Τι να κάνετε τα σποράκια από τις ντομάτες

Ας υποθέσουμε πως θέλουμε να φτιάξουμε λιαστές ντομάτες πράγμα που σημαίνει πως θα τις ξεσποριάσουμε πρώτα. Κι ας υποθέσουμε πως είμαστε τύποι που δεν μας αρέσει να αφήνουμε τίποτα ανεκμετάλλευτο από τα δώρα της φύσης. Οπότε, τι τα κάνουμε τα σποράκια;

Καταρχήν, τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι κάτω από τη βρύση που τρέχει κρύο νερό πολύ σιγά. Πλένουμε καλά τους σπόρους, πατώντας κιόλας με το δάχτυλο να σπάσουν τα κομματάκια της ντομάτας που τυχόν έχουν απομείνει πάνω τους.

Μόλις στραγγίξουν καλά, τα βάζουμε στη λαδόκολλα και τα αφήνουμε σε αεριζόμενο χώρο για να στεγνώσουν. Δεν πρέπει να τα χτυπάει ο ήλιος γιατί θα χαλάσει η φύτρα τους. Μόλις στεγνώσουν καλά, τα αποθηκεύουμε σε γυάλινα βάζα και περιμένουμε τον Γενάρη και τον Φλεβάρη για να τα φυτέψουμε. Τότε τα φυτεύουμε για να έχουμε τη δική μας παραγωγή!

Για τα όσπρια

  • Πώς να επιλέξετε όσπρια: Υπάρχει ειδική νομοθεσία που απαγορεύει την πώληση οσπρίων χωρίς την αναφορά του τόπου προέλευσης. Έτσι πρέπει να ζητάτε πάντα όσπρια που γράφουν τον τόπο παραγωγής και όχι «αδέσποτα». Ειδικά για τα φασόλια να αποφεύγετε την αγορά των κιτρινισμένων, γιατί αποτελεί σημάδι ότι είναι παλιάς σοδειάς και θα έχετε πρόβλημα στο βράσιμό τους.
  • Μικρά μυστικά για τα ρεβύθια: Πριν το μαγείρεμα πρέπει να μουσκεύονται για περίπου 12 ώρες χωρίς να αλλάζουμε το νερό. Τα ρεβύθια περιέχουν πολλές διαλυτικές φυτικές ίνες που είναι απαραίτητες από τον οργανισμό. Ένα φλιτζάνι ρεβύθια ισούται με δύο μαγειρεμένα. Η προσθήκη σόδας καταστρέφει την Β1 που έχουν.

Για σωστό σοτάρισμα/τηγάνισμα

  • Για τραγανά τηγανητά καλαμαράκια: Ξέρατε ότι για να πετύχετε τραγανά τηγανητά καλαμαράκια πρέπει να τα αλευρώσετε πολύ καλά; Γι’ αυτό βάλτε σε ένα μεγάλο τάπερ αρκετό αλεύρι, στη συνέχεια προσθέστε τα καλαμαράκια όσο πιο στεγνά γίνεται, κλείστε το τάπερ και κουνήστε το για να πάει το αλεύρι παντού. Το λάδι μας πρέπει να είναι πολύ καυτό και να έχουμε τινάξει από το παραπανίσιο αλεύρι τα καλαμαράκια.
  • Μικρά μυστικά για το σοτάρισμα: Όταν σοτάρουμε φροντίζουμε ώστε το λίπος να καίει πολύ για να θωρακίσουμε τα συστατικά χωρίς να απορροφήσουν τις λιπαρές ουσίες. Το σκεύος που χρησιμοποιούμε πρέπει να έχει χαμηλά τοιχώματα και να είναι αρκετά μεγάλο ώστε να χωρά τα συστατικά χωρίς να υπερκαλύπτεται η επιφάνεια του. Έτσι, διασφαλίζουμε ότι τα υλικά δεν θα κολλήσουν μεταξύ τους και δεν θα εκχύσουν χυμούς ώστε να διακοπεί το σοτάρισμα και να μετατραπεί σε βρασμό. Τα υλικά που σοτάρουμε πρέπει να είναι εντελώς στεγνά ή στραγγισμένα για να μην αυξομειώνεται η θερμοκρασία του λίπους. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσουμε στα μαριναρισμένα κρέατα ώστε να είναι καλά στραγγισμένα από τη μαρινάδα τους.

Για τα λαχανικά

  • Για σωστό πλύσιμο λαχανικών: Όταν πλένετε τα λαχανικά, προτιμήστε κρύο νερό και στο τελευταίο πλύσιμο προσθέστε σε μία λεκάνη νερό, ένα σφηνάκι ξύδι. Θα σκοτώσει όλα τα μικρόβια και ενδεχομένως τους μικρό-οργανισμούς που υπάρχουν μέσα στα λαχανικά. Όταν καθαρίζετε χόρτα, στο τελευταίο πλύσιμο αφήστε τα για 5 λεπτά σε μία λεκάνη με κρύο νερό που θα προσθέσετε μία χούφτα χοντρό αλάτι. Μπορείτε να είσαστε σίγουροι πως δε θα μείνει πάνω στα χόρτα σας, ούτε ένας κόκκος από χώμα.
  • Ωμα ή βραστά λαχανικά; Ξέρατε ότι τα βραστά καρότα θα σας παχύνουν περισσότερο από τα ωμά και ότι ο πουρές είναι πιο επιβαρυντικός για τη σιλουέτα σας από ό,τι οι βραστές πατάτες; Αυτό συμβαίνει επειδή οι σύνθετοι υδατάνθρακες που περιέχουν αυτά τα τρόφιμα, όταν βράζουν -και ακόμα περισσότερο όταν γίνονται πουρές- αλλάζουν δομή, με αποτέλεσμα να γίνονται απλοί (αυξάνεται ο γλυκαιμικός τους δείκτης). Στη διαδικασία της πέψης, οι απλοί υδατάνθρακες έχουν ανάγκη από πολύ περισσότερη ινσουλίνη για να διασπαστούν, με αποτέλεσμα να κουράζεται το πάγκρεας που την εκκρίνει και επίσης να αυξάνεται το σάκχαρο.
  • Διατήρηση θρεπτικών συστατικών στα λαχανικά: Ξέρατε ότι τα λαχανικά θα πρέπει να πλένονται πριν κοπούν σε κομμάτια, γιατί με το νερό χάνονται πολλά από τα πολύτιμα θρεπτικά υδατοδιαλυτά συστατικά τους (π.χ. το κάλιο, που έχει μεταξύ άλλων την ιδιότητα να ρίχνει την πίεση), που συγκρατούνται καλύτερα όταν το λαχανικό πλένεται, ενώ είναι ακόμα ολόκληρο. Επίσης, είναι σκόπιμο να προτιμάτε τις σαλάτες που φτιάχνονται με μεγάλα κομμάτια λαχανικών, καθώς όταν κόβετε τα λαχανικά σε πολλά μικρά κομμάτια, οξειδώνονται ευκολότερα και χάνουν την πολύτιμη βιταμίνη C που συχνά περιέχουν.
  • Για πράσινα λαχανικά: Ξέρατε ότι για να διατηρήσουν τα πράσινα λαχανικά το έντονο πράσινο χρώμα τους αφού τα βράσετε πρέπει να τα βουτήξετε για ένα λεπτό σε παγωμένο νερό;

 Μυστικά για επιτυχημένο ψήσιμο

  • Για εκπληκτικά αποτελέσματα στο Barbeque: 30 λεπτά πριν ξεκινήσετε το ψήσιμο θα πρέπει να φέρετε τα κάρβουνα σε μέτρια θερμοκρασία. Τα κάρβουνα είναι σε μέτρια θερμοκρασία όταν καλύπτονται από ένα λεπτό στρώμα στάχτης. Για να ελέγξετε τη θερμοκρασία των κάρβουνων, απλώστε τα σε μία στρώση (δεν πρέπει να καλύπτονται από άλλα κάρβουνα). Προσεκτικά κρατήσετε την παλάμη σας πάνω από τα κάρβουνα σε απόσταση που λογικά θα ψήνατε. Μετρήστε τα δευτερόλεπτα που μπορείτε να κρατήσετε το χέρι σας σε αυτή τη θέση. Αν μπορέσετε να το κρατήσετε 4 δευτερόλεπτα έχετε την ιδανική θερμοκρασία.
    Τώρα μπορείτε να ξεκινήσετε το ψήσιμο. Ποτέ μην εκθέσετε κρέας σε φλόγα φωτιάς. Μια ανοιχτή φλόγα είναι μία ένδειξη ατελούς καύσης, η φωτιά θα αποχρωματίσει το κρέας αφήνοντας ένα μαύρο υπόλειμμα άνθρακα πάνω στο κρέας. Στην πραγματικότητα μία ανοιχτή φλόγα έχει χαμηλότερη θερμοκρασία από τα κάρβουνα που έχουν λαμπερό κόκκινο χρώμα. Όποτε ψήνετε, χρησιμοποιήστε λαβίδες για να γυρίσετε το κρέας. Πιρούνι δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε ποτέ, γιατί από τις τρύπες στο κρέας θα φύγουν οι φυσικοί χυμοί, θα χαθούν τα αρώματα και θα σκληρύνει.
    Ντομάτα ή σάλτσες βασισμένες σε σάκχαρα πρέπει να προστίθενται μόνο στο τελικό στάδιο του ψησίματος. Αυτά τα προϊόντα καίγονται εύκολα και σπάνια εισχωρούν στο κρέας για να δώσουν άρωμα. Μόλις προστεθούν στο κρέας, θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί για να μειώσετε τις πιθανότητες να καεί το κρέας σας.
  • Επιτυχημένο ψήσιμο: Ξέρατε ότι ο καλύτερος τρόπος για να έχετε ένα επιτυχημένο ψήσιμο είναι να δημιουργήσετε τρεις ζώνες θερμότητας από τα κάρβουνα; Μ’ αυτό τον τρόπο θα μπορέσετε να κοντρολάρετε τη θερμοκρασία. Η μια ζώνη πρέπει να έχει μονή στρώση από κάρβουνα, για σιγανό ψήσιμο. Η άλλη ζώνη έχει διπλή στρώση από κάρβουνα, για δυνατό ψήσιμο άμα χρειάζεται και η τρίτη ζώνη πρέπει να μην έχει καθόλου κάρβουνα, στην οποία θα βάζουμε τα κρέατα άμα τελειώσει το ψήσιμο, για να σταθούν, αλλά να μην κρυώσουν.
  • Επιτυχημένου ψησίματος συνέχεια: Ξέρατε ότι πρέπει να ξεκινάτε το ψήσιμο στην ψησταριά από μεγάλη θερμοκρασία για 2 λεπτά από κάθε πλευρά; Μ’ αυτό τον τρόπο εγκλωβίζονται οι χυμοί του κρέατος στο εσωτερικό του και μένει ζουμερό. Εν συνεχεία πάει στην ζώνη του μέτριου ψησίματος ούτως ώστε να μην μας αρπάξει εξωτερικά και να ψηθεί και στο εσωτερικό του.

Μικρά μυστικά για το κρέας

  • Για το ψήσιμο του κρέατος: Ξέρατε ότι για να μη στεγνώσει το κρέας που ψήνουμε στο φούρνο πρέπει να το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο; Μόλις πλησιάσει η ώρα που θα έπρεπε να το βγάλουμε αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε για 10 λεπτά να σχηματίσει την όμορφη τραγανή κρούστα που επιθυμούμε.
  • Για να σώσετε το στεγνό κρέας: Ξέρατε ότι αν ψήσατε το κρέας σας στην κατσαρόλα περισσότερη ώρα και σας στέγνωσε μπορείτε να το περιχύσετε με μερικές κουταλιές γάλα εβαπορέ ή κρέμα γάλακτος και να το αφήσετε να βράσει για λίγο σε μια κατσαρόλα που θα σκεπάσετε με το καπάκι της; Σε λίγα λεπτά το ρολό σας θα έχει όλους τους χυμούς και τα υγρά που χρειάζεται για να είναι νόστιμο και ζουμερό.
  • Μαρινάτα και πως να πετύχει… Ξέρατε ότι το μοσχάρι, το χοιρινό αλλά και το κοτόπουλο πρέπει να μαριναριστούν από 4 -24 ώρες για να ρουφήξουν τη νοστιμιά της Μαρινάτας;
  • Μικρά μυστικά για ωραία σουβλάκια! Τα ξύλινα καλαμάκια που χρησιμοποιούμε στα σουβλάκια, δεν θα καούν και δεν θα ξεφλουδίσουν, αν τα βουτήξουμε για μισή ώρα σε νερό.
    Όταν πρόκειται να ψήσετε σουβλάκια πρέπει να μουλιάσετε τα καλαμάκια σε νερό μισή ώρα τουλάχιστον πριν, για να μην καούν στο ψήσιμο. Αν χρησιμοποιείστε μεταλλικά σουβλάκια, αλείψτε τα με λάδι για να μην κολλήσει το κρέας πάνω τους.
  • Πώς δεν κολλά το κρέας στη σχάρα: Ξέρατε ότι, όταν πρόκειται να ψήσουμε κρέας, ή ψάρι ή και κοτόπουλο στο μπάρμπεκιου, πρέπει να το βγάλουμε μία ώρα πριν από το ψυγείο; Μ’ αυτό τον τρόπο δεν θα μας κολλήσει στην σχάρα, την οποία επίσης θα πρέπει να την έχουμε λαδώσει και θα πρέπει να είναι καυτή πριν βάλουμε αυτό που θα ψήσουμε.
  • Αφράτος κιμάς: Τα μπιφτέκια και οι κεφτέδες σας θα γίνουν πολύ αφράτα, αν προσθέσετε μια κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ για κάθε κιλό μείγμα κιμά!
  • Ζουμερό ψητό κρέας: Αν τοποθετήσετε ένα πυρέξ γεμάτο με νερό και λίγες σταγόνες λεμονιού για άρωμα, την ώρα που ψήνετε το κρέας ή το κοτόπουλό σας αυτά δεν θα ξεραθούν και θα διατηρήσουν ζουμερό το εσωτερικό τους, ενώ εξωτερικά θα έχουν μια υπέροχη μυρωδάτη πέτσα.
  • Μικρά μυστικά για το ξεπάγωμα: Ξέρατε ότι όταν ξεπαγώνουμε κρέας κοτόπουλο ή ψάρι από την κατάψυξη δεν πρέπει να το βουτάμε ποτέ σε ζεστό νερό για να ξεπαγώσει; Όταν η παγωμένη ύλη έρθει σε επαφή με το ζεστό αναπτύσσονται αμέσως βακτηρίδια και μικροοργανισμοί που σίγουρα δεν θέλουμε να βάλουμε στον οργανισμό μας. Γι’ αυτό προγραμματίζουμε τα γεύματα μας για να υπάρχει χρόνος τα εδέσματα μας να ξεπαγώσουν φυσικά.

Μικρά μυστικά για τα ψάρια

Ξέρατε ότι τα ψάρια, κατά τους επιστήμονες, είναι η πλέον φυσική πηγή σε ΩΜΕΓΑ 3 λιπαρά οξέα. Τα ΩΜΕΓΑ 3 είναι πολυακόρεστα λιπαρά οξέα τα οποία βρίσκονται μέσα σε συγκεκριμένες ζωϊκές και φυτικές τροφές. Είναι απαραίτητα για τον οργανισμό μας, ο οποίος δεν μπορεί να τα παράγει από μόνος του και επομένως πρέπει να τα «εισάγουμε» στο σώμα μας μέσω της φυσικής πηγής τους, δηλαδή των τροφών μας. Τα ΩΜΕΓΑ 3 λοιπόν είναι ΤΑ ΜΟΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ «ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ» ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ για τον οργανισμό μας.

Ξέρατε ότι τα ΩΜΕΓΑ 3 λιπαρά οξέα που αφθονούν στα ψάρια συντελούν:
•    Στην μείωση των πιθανοτήτων καρδιακών επεισοδίων και στην βελτίωση της γενικής κατάστασης της καρδιάς
•    Στην μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης καρδιοαγγειακών παθήσεων, και της σκλήρυνσης των αρτηριών
•    Στην υγιή και αποτελεσματική λειτουργία των κυτταρικών μεμβρανών
•    Στον αποτελεσματικό μεταβολισμό της χοληστερόλης.
•    Στην πρόληψη της κατάθλιψης
•    Στην βελτίωση της μνήμης και της εγκεφαλικής αποτελεσματικότητας
•    Στην καταπολέμηση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας

  • Για το τηγάνισμα: Ξέρατε ότι αν χρησιμοποιήσουμε καλαμποκάλευρο στο τηγάνισμα των ψαριών κάνουν πολύ πιο τραγανή κρούστα από το σταρένιο αλεύρι;
  • Για να μη διαλύεται το ψάρι: Ξέρετε ότι, αν προσθέσετε μία με δύο κουταλιές ξύδι όταν βράζετε ψάρι, κατά προτίμηση από λευκό κρασί, που ταιριάζει περισσότερο στη γεύση του ψαριού, θα διατηρηθεί το ψάρι συμπαγές, δηλαδή δεν θα διαλυθεί όταν το βράζετε, αλλά ούτε όταν θα το σερβίρετε.
    Θα κερδίσετε, λοιπόν, διπλά: όταν θα σερβίρετε το ψάρι, θα είναι ωραιότερο οπτικά, αφού θα είναι ολόκληρο, και επίσης δεν θα έχουν χαθεί τα θρεπτικά του συστατικά, που φεύγουν όταν διαλύεται στο νερό κατά το βράσιμο. Επίσης σκόπιμο είναι να βάζετε ξύδι και στο νερό, όπου πρόκειται να βράσετε αυγά, για να τα κάνετε ποσέ, γιατί έτσι τα αυγά παραμένουν συμπαγή και δεν διαλύονται.
  • Τί πρέπει να προσέχουμε κατά την παρασκευή σούσι: Η παρασκευή του σούσι έχει κάποιες ιδιαιτερότητες, συγκεκριμένα συστήνεται να είμαστε προσεκτικοί στα παρακάτω:
  • Κατά την παρασκευή του σούσι φροντίζουμε όλα τα σκεύη της κουζίνας που θα χρησιμοποιήσουμε, όπως και ο πάγκος να είναι πεντακάθαρα
  • Αποφεύγουμε τη συχνή επαφή του ωμού ψαριού με τα χέρια γιατί χάνει τη φρεσκάδα του
  • Πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι το ψάρι που θα χρησιμοποιήσουμε είναι ολόφρεσκο

 Προσοχή! Δεν γίνεται ποτέ σούσι με κατεψυγμένο ψάρι!

  • Τόνος για σφριγηλή επιδερμίδα! Ο τόνος ανήκει στην κατηγορία των «καλών» λιπαρών. Περιέχει τα πολύ γνωστά μας Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα που εκτός από την πολυδιαφημιζόμενη ευεργετική τους δράση για την υγεία της καρδιάς, έχουν και παράπλευρες ιδιότητες. Μία από αυτές είναι ότι διατηρούν το στρώμα των λιπιδίων που βρίσκεται στην επιδερμίδα. Έτσι, είναι ελαστική, δεν δείχνει «άδεια» και έχει όψη υγιή. Βάλτε μία μερίδα τόνου 2 φορές την εβδομάδα στη διατροφή σας και σύντομα θα απολαύσετε τα ευεργετικά αποτελέσματά του. Εναλλακτικά: Σαρδέλες, τσιπούρες, γαύρος.
  • Ιδέα για συνταγή: Η νοστιμότατη τονοσαλάτα με φρέσκα πράσινα λαχανικά και πατάτες βραστές αποτελεί ένα πλήρες και χορταστικό γεύμα. Αντί για παχυντικότατη μαγιονέζα, μπορείτε να γαρνίρετε τη σαλάτα με λαδολέμονο, το οποίο θα έχετε χτυπήσει στο μίξερ για να γίνει παχύρευστο.

Το μυστικό της τηγανητής πατάτας

Το μυστικό για κρατσανιστές τηγανητές πατατούλες δεν είναι μόνο ένα. Λοιπόν, έχουμε και λέμε:

  • Βήμα 1: Σωστή επιλογή! Όσο πιο βρώμικες τόσο καλύτερες! Οι πατάτες που έχουν πάνω τους χώμα, δεν είναι πλυμένες, γυαλιστερές και χρυσαφένιες σα γλόμποι δίνουν πάντα καλύτερο αποτέλεσμα.
  • Βήμα 2: Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις αφήνουμε περίπου 1/2 ώρα σε κρύο νερό που έχουμε στύψει μισό λεμόνι (βοηθά να γίνουν πιο τραγανές).
  • Βήμα 3: Τις στεγνώνουμε πριν τις τηγανίσουμε καλά. Εν ανάγκη τις σκουπίζουμε κιόλας με χαρτί κουζίνας πριν τις ρίξουμε στο καυτό λάδι.
  • Βήμα 4: Και τι λάδι; Φυσικά, αγνό, παρθένο ελαιόλαδο! Τίποτα λιγότερο!
  • Βήμα 5: Μέτρια φωτιά για το τηγάνισμα, όχι πολύ δυνατή.
  • Βήμα 6: Τις ανακατεύουμε με το μεταλλικό εργαλείο και πού και πού (κατά τα μέσα του μαγειρέματος) σπάμε και κάνα δυο για να δημιουργήσουμε «ροκανίδια».
  • Βήμα 7: Μόλις αποκτήσουν εκείνο το χρυσοκίτρινο λατρεμένο χρώμα τις στραγγίζουμε καλά και τις βάζουμε σε ένα απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να ρουφήξει τα περιττά λάδια.
  • Βήμα 8: Αλατίζουμε! και απολαμβάνουμε… κρατς!

Μικρά Μυστικά για τα μανιτάρια

  • Όταν διαλέγετε στρογγυλά μανιτάρια, πάρτε αυτά που είναι σφιχτά, χωρίς μαύρα σημάδια και ίχνη υγρασίας. Προτιμήστε τα σφιχτά.
  • Από την ώρα που θα κοπούν, τα μανιτάρια μπορούν να διατηρηθούν μέχρι και 2 εβδομάδες. Ιδανικά καταναλώστε τα όσο πιο σύντομα μπορείτε.
  • Αν τα αγοράσετε συσκευασμένα, σκίστε την πλαστική μεμβράνη που τα καλύπτει και αφήστε τα ανοιχτά στο ψυγείο. Έτσι, θα διατηρηθούν περισσότερο καιρό.
  • Δεν χρειάζεται να πλένετε τα μανιτάρια. Είναι αρκετό να τα σκουπίσετε με ένα βρεγμένο χαρτί κουζίνας.
  • Τα πλευρώτους μαγειρεύονται (χωρίς πλύσιμο ή σκούπισμα με βρεγμένο χαρτί) απευθείας. Αλείψτε τα με λίγο ελαιόλαδο και ψήστε τα στη σχάρα για 3-4 λεπτά.
  • Ταιριάζουν υπέροχα με κρέας, ρύζι ή κοτόπουλο.

Για να μην σας «κάτσει» το σουφλέ…

1. Βγάλτε τα αβγά από το ψυγείο. Χωρίστε τα ασπράδια από τους κρόκους (είναι πιο εύκολο όταν το αβγό είναι παγωμένο) κι ύστερα αφήστε τα ασπράδια σε ένα μπολάκι για περίπου 1/2 ώρα ώστε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.

2. Το σωστό χτύπημα των αβγών είναι από τα πιο σημαντικά στάδια της διαδικασίας -για να μην πούμε το σημαντικότερο. Καταρχήν, τα χτυπάμε σε  μπολ στεγνό και πεντακάθαρο με αντίστοιχης καθαρότητας εργαλεία. Το παραμικρό ίχνος λίπους ή κρόκου μπορεί να καταστρέψει το όλο εγχείρημα. Χτυπήστε στο μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα μέχρις ότου, όταν ανασηκώσετε το σύρμα να δείτε να δημιουργούνται «κορυφές» που στέκονται για λίγο.

3. Φροντίστε το μείγμα να μην έχει πολλά υγρά. Στραγγίστε  τα υλικά πριν τα χρησιμοποιήσετε (ειδικά αν η συνταγή περιλαμβάνει κολοκυθάκια και γενικά υλικά που έχουν την τάση να βγάζουν υγρά κατά τη διάρκεια του ψησίματος).

4. Να έχετε υπομονή και να το αφήσετε να ψηθεί σε χαμηλή θερμοκρασία.

5. Από τη στιγμή που βάλατε το σουφλέ στο φούρνο δεν ανοίγετε την πόρτα για κανέναν λόγο. Η οποιαδήποτε αλλαγή στη θερμοκρασία μπορεί να αποβεί μοιραία για το σουφλέ σας!

Το μυστικό της σφιχτής μαρέγκας

  • Καταρχήν χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους. Εντάξει! Μη γκρινιάζετε! Ξέρουμε πως αυτό το ξέρετε, όμως δεν είμαστε σίγουροι αν ξέρετε πως προσθέτοντας λίγες σταγόνες λεμονιού (αν δεν έχετε ρίξτε ξύδι) πριν το ανακάτεμα πετυχαίνουμε καλύτερο αποτέλεσμα.
  • Εννοείται, πως έχουμε βγάλει πολύ ώρα πριν τα αβγά από το ψυγείο ώστε να έχουν έρθει σε θερμοκρασία δωματίου (απαραίτητο!).
  • Ρίχνουμε, λοιπόν, τα ασπράδια σε ένα μπολ, προσθέτουμε λεμόνι ή ξύδι (1 κ.σ.) και συνέχεια χτυπάμε με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να γίνουν πολύ σφιχτή μαρέγκα. (Εννοείται πως τα σκεύη μας είναι ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΑ και δεν έχουν πάνω τους ίχνος κρόκου και λοιπών λιπαρών ουσιών).
  • Μετά ακολουθούμε τις οδηγίες της συνταγής.

Συντήρηση τροφίμων. Μικρά μυστικά για τη φύλαξη των τροφίμων

  • Μυρωδικά…στην κατάψυξη
    Μπορούμε να έχουμε απόθεμα από όλα τα μυρωδικά στην κατάψυξη μας, εύκολα και γρήγορα. Πλένουμε καλά και στεγνώνουμε εντελώς τα μυρωδικά ακολούθως τα ψιλοκόβουμε και τα φυλάμε σε πλαστικά σακουλάκια με κλείσιμο που δεν αφήνει τον αέρα να περάσει. Γράφουμε με ειδικό μαρκαδόρο την ημερομηνία και το είδος του μυρωδικού. Ξεκινάμε το κλείσιμο από την μία πλευρά της σακούλας, πατώντας με το χέρι μας να φύγει όλος ο αέρας και συγχρόνως ολοκληρώνουμε το κλείσιμο. Μπορούμε να φυλάξουμε στην κατάψυξη μας μέχρι 1 χρόνο.
  • Τα συσκευασμένα προϊόντα που δεν έχουν ανοιχτεί διατηρούνται μέχρι την ημερομηνία λήξης και στις συνθήκες που αναγράφονται στη συσκευασία τους.
  • Τα τρόφιμα που δεν φυλάσσονται στο ψυγείο τοποθετούνται σε μέρος δροσερό, ξηρό και σκιερό.
  • Τα κατεψυγμένα προϊόντα απαγορεύεται μετά την απόψυξη τους να καταψυχθούν εκ νέου. Αν τα ξεπαγώσετε και δεν τα μαγειρέψετε, μπορείτε να τα διατηρήσετε στο ψυγείο μέχρι και 48 ώρες.
  • Μεγάλη προσοχή πρέπει να δίνεται στην απόψυξη. Αν υπάρχει ανάγκη για άμεσο μαγείρεμα, η απόψυξη μπορεί να γίνει με κρύο τρεχούμενο νερό, χωρίς το προϊόν να βγει από τη συσκευασία του, ή με τη χρήση φούρνου μικροκυμάτων. Διαφορετικά, το ξεπάγωμα πρέπει να γίνεται στο ψυγείο, στους 4 βαθμούς Kελσίου, για να παρεμποδίζεται η ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων. (Τα κατεψυγμένα λαχανικά δεν χρειάζονται ξεπάγωμα.)
  • Σε περίπτωση που αναθερμάνετε κάποιο τρόφιμο, περιμένετε μέχρι να αχνίσει και μετά βγάλτε το από τη φωτιά. Έτσι θα είστε σίγουροι για την ασφαλή κατανάλωσή του.
  • Το μαγείρεμα κάθε μορφής σκοτώνει τα βακτήρια, γι’ αυτό ποτέ μην αφήνετε το φαγητό ημιτελές. Να ολοκληρώνετε πάντα το μαγείρεμα!

Για τέλειες μαρμελάδες και γλυκά κουταλιού

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τέλειες μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού.

  • Μερικά φρούτα έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πηκτίνη από κάποια άλλα γι’ αυτό αυτά που έχουν την μικρότερη προσθέτουμε αν θέλουμε να κάνουμε μαρμελάδα και κάνα δυο μήλα που έχουν την περισσότερη.
  • Τα φρούτα που θα διαλέξουμε για τα γλυκά του κουταλιού πρέπει να είναι καλής ποιότητας χωρίς σημάδια και σχετικά άγουρα.
  • Για ν’ αποφύγουμε το ζαχάρωμα πρέπει να αφήσουμε τα φρούτα να μείνουν μέσα σε νερό που περιέχει ξινό (κιτρικό οξύ).
  • Το σιρόπι για να μη ζαχαρώσει πρέπει να βράσει με 1-2 κουταλιές γλυκόζη.
  • Τα φρούτα που είναι πικρά (πορτοκάλια, καρύδια, νεράντζια) χρειάζονται πρώτα ξεπίκρισμα, δηλαδή βράσιμο σε νερό που θα αλλάξουμε 2-3 φορές.
  • Το ασβεστόνερο που συναντάμε συχνά σε παλιές συνταγές για γλυκά του κουταλιού χρησιμοποιείται για να σφίξουν τα ευαίσθητα φρούτα (καρπούζι, βερίκοκο). Για να το φτιάξετε χρειάζεσθε 2-3 κουταλιές σβησμένο ασβέστη που θα βρείτε σε υλικά για μάντρες οικοδομών, διαλυμένο σε 2 λίτρα νερό. Το φιλτράρετε, ρίχνετε μέσα τα φρούτα και τα αφήνετε για 2-3 ώρες.
  • Η αναλόγια φρούτων ζάχαρης είναι συνήθως και για το γλυκό του κουταλιού και για τις μαρμελάδες 1 προς 1. Η ζάχαρη βοηθάει τις μαρμελάδες να πήξουν.
  • Ένα τουλπάνι με τα φλούδια και τα κουκούτσια των μήλων λόγω της πηκτίνης επίσης βοηθάει τις μαρμελάδες να πήξουν, γι’ αυτό και το βουτάμε στην κατσαρόλα μέσα στη μαρμελάδα.

Αποθήκευση μαρμελάδας και γλυκού του κουταλιού
Ξέρατε ότι πριν βάλουμε μια μαρμελάδα ή ένα γλυκό του κουταλιού σ’ ένα βάζο πρέπει να το αποστειρώσουμε; Χρειαζόμαστε μια κατσαρόλα, το ύψος της οποίας να είναι περίπου 8 εκατοστά ψηλότερο από τα βάζα που θα χρησιμοποιήσουμε.
Τοποθετούμε στον πάτο της κατσαρόλας μία μεταλλική σχάρα, έτσι ώστε τα βάζα να μην έρχονται σε απευθείας επαφή με τη φωτιά. Αφού πλύνουμε τα βάζα, τα τυλίγουμε ένα – ένα με μία βαμβακερή πετσέτα, για να μην χτυπήσουν μεταξύ τους και σπάσουν, και τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα. Γεμίζουμε την κατσαρόλα με ζεστό νερό τόσο όσο χρειάζεται για να τα καλύπτει, την σκεπάζουμε και ανάβουμε το μάτι.
Μόλις το νερό στην κατσαρόλα αρχίσει να βράζει, μετράμε 5 λεπτά και κλείνουμε τη φωτιά. Βγάζουμε προσεκτικά τα βάζα από την κατσαρόλα, τα αφήνουμε λίγο να στραγγίσουν και τα γεμίζουμε με τη μαρμελάδα, αφήνοντας 2-3 εκατοστά κενό από την επιφάνεια της μαρμελάδας έως το καπάκι κάθε βάζου.

Μικρά Μυστικά για τα λικέρ

  • Χρησιμοποιήστε τα λικέρ στη μαγειρική, για να φτιάξετε υπέροχες σάλτσες ή για να σβήσετε τα φαγητά σας, την ώρα που μαγειρεύετε.
  • Για την παρασκευή των λικέρ, αντί για κονιάκ, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τσίπουρο (δηλαδή τσικουδιά ή ρακή), ρούμι ή βότκα.
  • Μπορείτε να παρασκευάσετε λικέρ που προέρχονται από συνδυασμό δύο ή περισσότερων φρούτων. Πειραματιστείτε!
  • Εάν δεν σας ικανοποιεί η γεύση του λικέρ που παρασκευάσατε, προσθέστε επιπλέον ζάχαρη ή κονιάκ (ή όποιο άλλο οινοπνευματώδες ποτό έχετε χρησιμοποιήσει για την παρασκευή του λικέρ).
  • Όταν το λικέρ είναι έτοιμο (και σας ικανοποιεί η γεύση του), το φιλτράρετε με τουλπάνι ή με φίλτρο του καφέ. Το τουλπάνι είναι κομμάτι από άσπρο βαμβακερό ύφασμα (αραιής ύφανσης).
  • Απαραίτητο εργαλείο για όσους παρασκευάζουν λικέρ είναι οι «ψήκτρες» διαφόρων μεγεθών. Οι ψήκτρες είναι οι ειδικές βούρτσες που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό των μπουκαλιών.
  • Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε αποστειρωμένα βάζα ή μπουκάλια, ακολουθείτε την εξής διαδικασία: Πλένετε πολύ καλά τα βάζα ή τα μπουκάλα και τ’ αφήνετε να στεγνώσουν. Τα ξεπλένετε με καθαρό οινόπνευμα (προαιρετικά). Στη συνέχεια, τα τοποθετείτε σε προθερμασμένο φούρνο στους 100oC και τ’ αφήνετε για 15 λεπτά περίπου. Αφού κρυώσουν, προσθέτετε το μείγμα του λικέρ.
  • Το μείγμα παρασκευής του λικέρ ή το λικέρ φυλάσσεται σε φιάλες που έχουν κλείσει αεροστεγώς. Αεροστεγές κλείσιμο μπορείτε να πετύχετε χρησιμοποιώντας ταινία «parafilm», την οποία μπορείτε να προμηθευτείτε από καταστήματα που πουλούν είδη για χημικά εργαστήρια.
  • Σε κάθε φιάλη που τοποθετείτε το μείγμα παρασκευής του λικέρ ή το λικέρ, μην ξεχνάτε να γράφετε την ημερομηνία παρασκευής ή την ημερομηνία εμφιάλωσης.
  • Τα λικέρ σερβίρονται σε θερμοκρασία δωματίου, με ξηρούς καρπούς, με σοκολατάκια κλπ.
  • Όταν σερβίρετε ένα λικέρ μπορείτε να προσθέτετε μέσα σ’ αυτό αποξηραμένα φρούτα ή ξηρούς καρπούς.
  • Προσθέτετε λικέρ πορτοκάλι στο μείγμα της καρυδόπιτας ή της αμυγδαλόπιτας πριν ψηθεί.
  • Προσθέτετε λικέρ βύσσινο στο μείγμα για τα τρουφάκια.
  • Βρέξτε με λικέρ της αρεσκείας σας το παντεσπάνι για τις χειροποίητες τούρτες σας.
  • Σε όλες τις συνταγές ζαχαροπλαστικής που χρησιμοποιείται κονιάκ, μπορείτε αντί γι’ αυτό να χρησιμοποιήσετε ένα λικέρ της αρεσκείας σας.
  • Η γεύση των λικέρ επηρεάζεται έντονα από το είδος του οινοπνευματώδους ποτού που θα χρησιμοποιήσετε για την παρασκευή τους. Πειραματιστείτε!

Τα μυστικά για το καλό σπιτικό παγωτό!

Βανίλια, Σοκολάτα, Καραμέλα, Φράουλα, Μπανάνα, Λεμόνι, Φιστίκι.

Η λίστα με τις διάφορες γεύσεις παγωτού είναι ατελείωτη! Ανάλογα με τις γεύσεις που μας αρέσουν μπορούμε να δοκιμάσουμε μια μπάλα σε χωνάκι ή να «πειραματιστούμε» με τηγανητό παγωτό από την Κίνα, ή παγωτό στο φούρνο από την Αλάσκα!

Αν και πολλές είναι οι εταιρίες που παράγουν ωραίο και γευστικό παγωτό, στο Love Cooking.gr πιστεύουμε πως δεν υπάρχει τίποτα πιο λαχταριστό και απολαυστικό από ένα φρέσκο σπιτικό παγωτό. Χωρίς συντηρητικά αλλά με αγνά υλικά! Κι αν δεν έχετε παγωτομηχανή, μην στεναχωριέστε! Είναι σίγουρο πως σε κάποιο ντουλάπι της κουζίνας θα έχετε ένα σκεύος κατάλληλο για ψύξη, ακόμα κι ένα τάπερ.

Ποιότητα: Πολύ σημαντική στην παρασκευή του σπιτικού παγωτού είναι η ποιότητα των υλικών. Όσο πιο φρέσκα τα υλικά, τόσο καλύτερο θα είναι και το αποτέλεσμα.

  • Προσπαθήστε να επιλέγετε εποχιακά προϊόντα κάθε φορά! Ωστόσο, μια καλή λύση είναι τα κατεψυγμένα φρούτα!
  • Αν επιλέξετε ξηρά φρούτα φροντίστε να μην είναι στεγνά και συρρικνωμένα αλλά να έχουν διατηρήσει μέρος της υγρασίας τους!

Κατανάλωση: Το σπιτικό παγωτό, πρέπει να καταναλώνεται σχετικά γρήγορα ώστε να μην σχηματίζονται κρύσταλλοι στην επιφάνεια, από την επαφή με τον αέρα!

  • Για να διατηρηθεί καλύτερα το παγωτό, καλύψτε το μια πλαστική μεμβράνη ή με το καπάκι του πριν το τοποθετήσετε στην κατάψυξη! Έτσι δεν θα σχηματιστούν πάγοι ούτε θα περάσουν στο παγωτό οσμές από τον καταψύκτη!

Φαντασία: Χρησιμοποιήστε το παγωτό για να συνοδεύσετε γλυκά του κουταλιού, του ταψιού, κέικ, πίτες και ό,τι τραβάει ο νους σας! Φτιάξτε σάντουιτς με μπισκότα της αρεσκείας σας ή δροσιστικά smoothies με χυμούς φρούτων και γάλα.

  • Εσείς που θέλετε να προσέξετε την διατροφή σας, συνοδέψτε το παγωτό με φρεσκοκομμένα φρούτα και λίγο μέλι!

Συμβουλές για το καλύτερο σπιτικό παγωτό:

  • Αν χρησιμοποιείτε παγωτομηχανή, καλό είναι να διατηρείτε το μπολ στην κατάψυξη ώστε ανά πάσα στιγμή να είναι έτοιμο προς χρήση!
  • Μην γεμίζετε την παγωτομηχανή ή την φόρμα μέχρι πάνω. Με γεμάτα τα ¾ θα έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα!
  • Αν στη συνταγή περιέχονται αυγά, φροντίστε να είναι σε θερμοκρασία δωματίου πριν τα χρησιμοποιήσετε. Προσοχή! Το αυγό χρειάζεται μαγείρεμα σε χαμηλή θερμοκρασία διαφορετικά θα έχουμε…. ομελέτα!
  • Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε αλκοόλ φροντίστε να είστε προσεκτικοί με την ποσότητα. Ενδεικτικά: για 1 κιλό παγωτό χρειάζεται λιγότερο από ¼ κούπας ποτό, διαφορετικά το παγωτό μας κινδυνεύει να μην παγώσει ποτέ!
  • Όταν χρησιμοποιείτε εκχειλίσματα ή αιθέρια έλαια ( βανίλια, αμύγδαλο κλπ) προσθέστε τα αφού τοποθετήσετε την κρέμα γάλακτος, δηλαδή στο τέλος! Έτσι θα επιτύχετε την καλύτερη γεύση!
  • Το σπιτικό παγωτό διατηρείται καλά μέχρι μια βδομάδα, ύστερα αρχίζει να χάνει την γεύση του και την κρεμώδη υφή του!
  • Μην αφήνετε ποτέ το παγωτό να λιώσει και ύστερα να το ξαναπαγώσετε καθώς υπάρχει κίνδυνος ακόμα και για δηλητηρίαση!
  • H ιδανική θερμοκρασία για να διατηρείται το παγωτό είναι μεταξύ -20 και -17 C.
  • Περίπου 4 ώρες χρειάζεται ένα παγωτό για να ψυχθεί σωστά ώστε να αναπτυχθούν σωστά οι γεύσεις και η υφή του.

Σοκολάτα

Ξέρατε ότι η σοκολάτα λόγω της περιεκτικότητας της σε φώσφορο, ασβέστιο, βιταμίνη Ε, καφεΐνη, λιπαρές ουσίες, πρωτεΐνες, σίδηρο, φυτικές ουσίες και χαλκό θεωρείται πολύτιμη για τον ανθρώπινο οργανισμό τόσο για τις διεγερτικές της όσο και για τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες;

Λεμόνι και δενδρολίβανο για υγεία

Ξέρατε ότι το δενδρολίβανο και το λεμόνι στα ψητά σας, εκτός από γεύση, προσφέρουν καλές υπηρεσίες και στην υγεία μας; Το δενδρολίβανο είναι ένα από τα πρώτα αντιοξειδωτικά που χρησιμοποιήθηκαν και η προσθήκη του στα κρέατα μας προφυλάσσει από τις καρκινογόνες ουσίες που δημιουργούνται στα ξεροψημένα (καρβουνιασμένα) κρέατα. Αν θέλετε δε να νοστιμίσετε τα ψητά σας με λεμόνι, προσθέστε το αφού είναι έτοιμα, καθώς η πολύτιμη βιταμίνη C που θα σας δώσει, κινδυνεύει να καταστραφεί με το ψήσιμο.

Ξέρατε ότι τα λεμόνια που βρίσκουμε στα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι ψεκασμένα με φάρμακο και συνήθως κυρώνονται κιόλας με αποτέλεσμα το ξύσμα που χρησιμοποιούμε στη μαγειρική μας να γίνεται πολύ επικίνδυνο για την υγεία μας;
Γι’ αυτό όπου ζητάει η συνταγή ξύσμα ή φλούδα λεμονιού προτιμάμε να χρησιμοποιούμε βιολογικά ή του κήπου.

Kαρύδια για ενυδάτωση

Τα καρύδια ξέρετε πως είναι αφροδισιακά. Έχετε ακούσει όμως πως είναι κι ένα πανίσχυρο όπλο για την προστασία της επιδερμίδας αφού προλαμβάνει τη χαλάρωση του δέρματος και μας βοηθάει να αποφύγουμε την αφυδάτωσή της.

Το καρύδι είναι ίσως το τρόφιμο που αναλογικά με το μέγεθός του περιέχει τη μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης Ε. Η βιταμίνη Ε είναι η καλύτερη φυσική άμυνα ενάντια στις ελεύθερες ρίζες που επιτίθενται στο δέρμα, επιταχύνοντας τη φθορά και τη γήρανσή του. Τρώγονται φρεσκοσπασμένα (απαραιτήτως!)

Εναλλακτικά: Μαργαρίνη από ηλιέλαιο, αραβοσιτέλαιο, τα περισσότερα φυτικά έλαια.

Δόση: Μία χούφτα καρύδια καθημερινά.

Ιδέα για συνταγή: Ρίξτε λίγα καρύδια μέσα σε μια σαλάτα με ρόκα και μαρούλι, προσθέστε ρόδι (κορυφαίο αντιοξειδωτικό), μια κουταλιά τριμμένο κεφαλοτύρι και ελαιόλαδο. Bon Apetit!

Mέντα και κανέλα για καλή οδήγηση

Έχετε μακριά και κουραστική οδήγηση μπροστά σας και αναρωτιέστε πώς θα τα βγάλετε πέρα; Ξεχάστε τους καφέδες, λένε οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Wheeling Jesuit της Δυτικής Βιρτζίνια των ΗΠΑ. Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρηθείτε σε εγρήγορση είναι οι φυσικές ευωδιές της μέντας και της κανέλας.

Προκαλούν εγρήγορση, ανακουφίζουν από την κούραση και ταυτόχρονα απομακρύνουν το άγχος και τον εκνευρισμό που προκαλεί η παρατεταμένη οδήγηση. «Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει και λιγότερα ατυχήματα» δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης δρ. Bryan Raudensbush.

Αβοκάντο vs Ξηρό Δέρμα

Είναι το ιδανικό βάλσαμο για να καταπολεμήσετε το «δέρμα του φιδιού», αλλά και την ξηρότητα στα μαλλιά αρκεί να είναι ώριμα.

Δράση: Θεωρούνται τα πιο λιπαρά φρούτα και όχι τυχαία αφού περιέχουν 30% από τα πλέον πολύτιμα φυτικά έλαια (ανάμεσά τους και ολεϊκό οξύ). Χάρη στα έλαια αυτά, τα αβοκάντο είναι εξαιρετικά για τη θρέψη και τη βαθιά επανόρθωση των ταλαιπωρημένων ιστών του δέρματος.

Εναλλακτικά χρησιμοποιήστε ελιά και ελαιόλαδο, ηλιοτρόπιο και ηλιέλαιο.

Η σωστή δόση: Ένα αβοκάντο δυο-τρεις φορές την εβδομάδα, εάν δεν έχετε σημαντικό πρόβλημα βάρους. Αν βρίσκεστε σε πρόγραμμα παρακολούθησης του βάρους, περιορίστε το αβοκάντο σε ένα την εβδομάδα και επιλέξτε να εμπλουτίζετε γευστικά τις σαλάτες σας με μια κουταλιά ελαιόλαδο.

Ιδέα για συνταγή: Κλασικό και υπέροχο, το μεξικάνικο γουακαμόλε (πουρές αβοκάντο με χυμό λεμόνι και ελάχιστο ελαιόλαδο), συνοδεύει γευστικά τις περισσότερες σαλάτες λαχανικών.

Ακτινίδια για Ομορφιά

Τα ακτινίδια βοηθούν να αποκτήσει ξανά το δέρμα μας τη λάμψη του αφού καταπολεμούν τη θαμπάδα της επιδερμίδας.

Ο λόγος είναι πως περιέχουν τόση βιταμίνη C όσο και Β-καροτίνη σε σημαντικά ποσοστά. Κι αυτό είναι σημαντικό αφού είναι γνωστό πως η βιταμίνη C διεγείρει την σύνθεση του κολλαγόνου που είναι υπεύθυνη για την ελαστικότητα του δέρματος.

Εκτός από τα παραπάνω, τα ακτινίδια, αποτελούν ένα σούπερ αντιοξειδωτικό που προστατεύει την επιδερμίδα από την κόπωση και την έλλειψη ύπνου. Αφήστε που χάρη στα καροτενοειδή, συμβάλλουν στην απόκτηση μιας πραγματικά υγιούς όψης.

Παρόμοια δράση έχουν τα πορτοκάλια και γενικά όλα εσπεριδοειδή, ο μαϊντανός, το λάχανο και το φραγκοστάφυλο.

Εναλλάσσετε σε κάθε πρωινό γεύμα ένα ακτινίδιο με φυσικό χυμό πορτοκάλι ή δύο μανταρίνια και θα δείτε εκπληκτικά αποτελέσματα.

Χυμός Ακτινίδιο: Φτιάξτε ένα απολαυστικό κοκτέιλ με ακτινίδιο, πορτοκάλι και μήλο. Καθαρίστε τα, κόψτε τα σε κύβους και περάστε τα από το μίξερ με 2-3 παγάκια.

Τυρί για γερά νύχια

Το κίτρινο τυρί δυναμώνει τα νύχια και τα βοηθά να μεγαλώνουν χωρίς να σπάνε.
Κάθε 25 γρ. τυριού χαρίζουν στον οργανισμό μας 300 mg ασβεστίου πράγμα που σημαίνει πως εκτός από τα νύχια, το τυρί συμβάλει στην υγεία των δοντιών και στην διατήρηση της πυκνότητας της οστικής μάζας.

Εναλλακτικά: Όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Προτιμήστε τα φρέσκα κι όχι με 0% λιπαρά.

Ιδέα για συνταγή: Φτιάξτε μπρόκολο ή κουνουπίδι στον ατμό και αντικαταστήστε το λάδι με λίγο τριμμένο κίτρινο τυρί. Μην προσθέσετε αλάτι.

Γιαούρτι για δέρμα χωρίς σπυράκια

Το γιαούρτι είναι ένα θαυματουργό φάρμακο που βοηθά να αντιμετωπίσουμε πολλά προβλήματα του οργανισμού. Όμως, είναι κι ένα μαγικό φίλτρο ενάντια στο θαμπό δέρμα, την ταλαιπωρημένη από την ακμή επιδερμίδα και τα σπυράκια της εφηβείας.

Περιέχει λακτικό οξύ, το οποίο αποτελεί ένα πρώτης τάξεως καθαρτικό για τον οργανισμό. Η ουσία αυτή ενδυναμώνει την εντερική χλωρίδα, άρα συμβάλλει στην καλή λειτουργία των εντέρων με συνέπεια στην απαλλαγή του οργανισμού από κάθε βλαβερή τοξίνη.

Εναλλακτικά: Αγγούρι, λάχανο, ελιές, αγγουράκι

Δόση: 1-2 γιαουρτάκια την ημέρα θα κάνουν το δέρμα σας να λάμψει ξανά

Ιδέα για συνταγή: Για να κάνετε τη σαλάτα σας πιο ελκυστική, συνοδέψτε την με σος γιαουρτιού, λίγη μουστάρδα και μπόλικο φρεσκοστυμμένο λεμόνι.

Μικροατυχήματα

Λάδι σε αναμμένο μάτι
Ξέρατε ότι σε περίπτωση που ξεχάσουμε το λάδι σε αναμμένο μάτι και μας αρπάξει φωτιά απαγορεύεται να προσπαθήσουμε να τη σβήσουμε με νερό; Υπάρχει άμεσος κίνδυνος να πιτσιλιστούμε με καμένο λάδι και να υποστούμε σοβαρά εγκαύματα, ενώ εγκυμονεί και η ηλεκτροπληξία.
Πρέπει να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να σβήσουμε πρώτα απ’ όλα τον γενικό. Ο πιο ασφαλής τρόπος για να σβήσουν οι φλόγες από το τηγάνι, είναι να ρίξουμε μια με δυο χούφτες αλάτι.

Κάψιμο

Πόσες φορές δεν έτυχε να τσουρουφλιστείτε μαγειρεύοντας ή να ακουμπήσετε σε κάτι καυτό και να νιώσατε το χέρι σας να «παγώνει» από τον πόνο και το τσούξιμο. Αφήστε πια εκείνες τις ανατριχιαστικές φουσκάλες. Η φίλη μας, Βασιλική, μας έστειλε ένα κολπάκι που ισχυρίζεται πως είναι πολύ αποτελεσματικό στα καψίματα.
«Φυλάξτε ένα σακουλάκι αλεύρι στο ψυγείο σας για τέτοια ώρα και θα με ευγνωμονείτε» μας είπε. «Αρκεί να βουλιάξετε το χέρι σας για 10 λεπτά στο κρύο αλεύρι και θα ανακουφιστείτε αμέσως. Ούτε μία φουσκάλα δεν πρόκειται να εμφανιστεί ύστερα από αυτό».
«Αν χρησιμοποιήσετε αυτή τη μέθοδο», συμπλήρωσε, «δεν πρέπει να βάλετε το καμένο σημείο κάτω από κρύο νερό πρώτα. Όσο πιο στεγνό τόσο καλύτερο αποτέλεσμα θα έχετε».
Αν ξέρετε κι άλλα κόλπα για να αντιμετωπίζουμε τα καψίματα παρακαλούμε μοιραστείτε τα μαζί μας. Αχρείαστα να είναι, φυσικά…

Μικρά μυστικά για το καθάρισμα των συσκευών

Εύκολο καθάρισμα φούρνου μικροκυμάτων
Για να καθαρίσουμε εύκολα το φούρνο μικροκυμάτων, τοποθετούμε μέσα ένα μικρό μπολ με το χυμό ενός λεμονιού και μισό ποτήρι νερό και τον ανάβουμε στη μέγιστη θερμοκρασία του για 2-3 λεπτά. Καθαρίζουμε με ένα βρεγμένο σφουγγάρι και τα λίπη εξαφανίζονται!

Μικρά μυστικά για…τα καμένα λίπη
Ξέρατε ότι, για να απαλλαγείτε από τα καμένα λίπη στο ταψί που ψήνετε το φαγητό μπορείτε κάθε φορά να στρώνετε πρώτα στον πάτο του ταψιού και στα τοιχώματά του αλουμινόχαρτο; Έτσι, μετά το ψήσιμο, πετάτε το αλουμινόχαρτο και το ταψί είναι καθαρό.

Καθαρίστε την καφετιέρα..τέλεια
Για να καθαρίσετε την καφετιέρα του γαλλικού καφέ, γεμίστε τη με νερό, ρίξτε μέσα 2 κουταλιές της σούπας σόδα φαγητού ή λευκό ξύδι και αφήστε το νερό να βράσει να βράσει και να περάσει μέσα στην κανάτα.

Για εύκολο καθάρισμα φούρνου…
Θερμαίνουμε για λίγο το φούρνο. Τοποθετούμε τη σχάρα στη μεσαία θέση και πάνω της τοποθετούμε ένα μικρό πιατάκι με αμμωνία. Στον πάτο του φούρνου τοποθετούμε μια μικρή κατσαρόλα με βραστό νερό. Κλείνουμε την πόρτα του φούρνου και περιμένουμε 3 με 4 ώρες. Στη συνέχεια καθαρίζουμε ως συνήθως.

Μικρά μυστικά για τους λεκέδες!

  •         Η πίσσα φεύγει με οποιουδήποτε είδους λάδι.
  •         Το κραγιόν φεύγει με οινόπνευμα.
  •         Το μελάνι στα ρούχα φεύγει αν ρίξουμε αμέσως γάλα.
  •         Οι λιπαροί λεκέδες καταπολεμούνται με ταλκ και καλό βούρτσισμα.
  •         Το κόκκινο κρασί λένε πως φεύγει αν το τρίψουμε με αλάτι.
  •         Το κερί το σιδερώνουμε καλυμμένο με εφημερίδα.
  •         Τα άλατα του βραστήρα φεύγουν με ξύδι και νερό (το βράζουμε και το αφήνουμε μία μέρα).

Πώς να αφαιρείτε τσίχλες από τα υφάσματα
Τοποθετήστε παγάκια σε μία πλαστική σακούλα και τρίψετε απαλά το ύφασμα πάνω στο οποίο έχει κολλήσει η τσίχλα. Η τσίχλα θα παγώσει και θα αφαιρεθεί εύκολα, χωρίς να απλώνεται και να κολλάει.

Πώς να αφαιρείτε το κερί που έχει στάξει στο χαλί ή στο τραπεζομάντηλο
Θα χρειαστείτε ένα σίδερο και ένα στυπόχαρτο. Τοποθετήστε το στυπόχαρτο πάνω στην επιφάνεια στην οποία έχει χυθεί το κερί και σιδερώστε. Επιμείνετε μέχρι να φύγει ο λεκές με προσοχή όμως να μην αλλοιωθεί η επιφάνεια του υφάσματος σε περίπτωση υπερβολικής θερμότητας.

Λάδι στα ρούχα
Εάν λερώσετε το ρούχο σας με λάδι ρίξτε αλάτι στο λεκέ. Αφήστε το για μισή ώρα. Έπειτα μπορείτε απλά να το πλύνετε για καλύτερα αποτελέσματα.

Μυστικά για τη Σόδα

Στη μαγειρική, τη χρησιμοποιούμε, συνήθως, για να μην μας μαυρίσουν τα λαχανικά κατά το βράσιμο ή για να κάνουμε τα ρεβίθια πιο τρυφερά.

Στη ζαχαροπλαστική για να βοηθήσουμε το ζυμάρι μας να φουσκώσει. Αλλά, η σόδα είναι πολύτιμη και για χρήσεις που δεν φαντάζεστε. Αφού:

• Αρκεί να την τρίψουμε πάνω σε ένα ρούχο λεκιασμένο από λάδια για να δούμε τους λεκέδες να εξαφανίζονται.

• Αν τρίψουμε τα ανοξείδωτα σκεύη μας με λίγη σόδα (περίπου 3-4 κ.σ.) που διαλύσαμε σε νερό θα τα δούμε να λάμπουν σα καινούρια.

• Η σόδα, καταστρέφει τις δυσάρεστες μυρωδιές. Είναι γνωστό ότι αν βάλει κανείς μαγειρική σόδα στα αθλητικά του παπούτσια αυτά θα πάψουν να μυρίζουν άσχημα.

• Αν βάλουμε ένα ανοιχτό κουτί με μπόλικη σόδα στο ψυγείο, θα απορροφήσει όλες (μα όλες) τις μυρωδιές.

Μικρά μυστικά για τις δυσάρεστες μυρωδιές!

Για να φύγει η τηγανίλα των ψαριών

Ξέρατε ότι αν τηγανίσετε ψάρια ή άλλα φαγητά με δυνατή μυρωδιά, μπορείτε να κάψετε σ’ ένα τηγάνι μια κουταλιά της σούπας ελληνικό καφέ; Με τη μυρωδιά από το χαρμάνι θα φύγουν ως δια μαγείας όλες οι δυσάρεστες μυρωδιές.

Αν σας καεί το γάλα…

Ξέρατε ότι αν σας καεί το γάλα που βράζετε στην κατσαρόλα και μυρίζει, η μυρωδιά θα εξαφανιστεί αμέσως αν ρίξετε μέσα μια πρέζα αλάτι;

Για να εξαφανίσετε τη μυρωδιά του σκόρδου από τα χέρια σας

Ξέρατε ότι, αν αμέσως μετά το κόψιμο του σκόρδου, τρίψετε το χέρι σας με το κυρτό ενός ανοξείδωτου κουταλιού κάτω από τη βρύση και στη συνέχεια πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι, το μέταλλο εξαφανίζει τη μυρωδιά του σκόρδου;

Απαλλαγείτε από τη δυσοσμία του τσιγάρου
Ξέρατε ότι αν είστε καπνιστές και θέλετε να γλιτώσετε από τη δυσάρεστη μυρωδιά του τσιγάρου, που επικρατεί στο σπίτι, μπορείτε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα χρησιμοποιώντας αναμμένα κεριά; Η ζεστή φλόγα του κεριού, εκτός του ότι δημιουργεί υπέροχη ατμόσφαιρα, έχει την ιδιότητα να εξαφανίζει τη δυσάρεστη οσμή του τσιγάρου από τους διάφορους χώρους του σπιτιού

Καθαρό ψυγείο
Για να διατηρούμε καθαρό το ψυγείο μας χωρίς δυσοσμία, που συνεπάγεται μικρόβια, πρέπει να το καθαρίζουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα. Προτείνουμε  να σημειώσετε σε ένα αυτοκόλλητο την ημέρα του μήνα που θα κάνετε αυτή την δουλειά . Έτσι θα αποφύγετε να βρείτε τζατζίκι από το προηγούμενο Πάσχα ή ληγμένες σάλτσες ή ακόμα και μικρά κομμάτια λαχανικών που μπορεί να έχουν ξεπέσει και να έχουν σαπίσει.
Αφού λοιπόν αδειάσετε το ψυγείο σας, θα πάρετε ένα στεγνό wettex και μια λεκανίτσα στην οποία θα βάλετε χλιαρό νερό με ξύδι. Θα περάσετε τα ράφια με το wettex και για αρκετές μέρες θα απολαμβάνετε σε κάθε άνοιγμα την φρεσκάδα.
Πήρε το μάτι μας στο σούπερ μάρκετ και ένα προϊόν ειδικό για ψυγεία με άρωμα πράσινου μήλου, πρέπει να είναι καλό.

Πώς να μυρίζει όμορφα το σπίτι
Για να μυρίζει όμορφα το σπίτι μας όταν σκουπίζουμε, αδειάζουμε στο πάτωμα βανίλια σε σκόνη και την τραβάμε με την ηλεκτρική σκούπα. Έτσι, κάθε φορά που θα βάζουμε σκούπα, το σπίτι μας θα μυρίζει βανίλια. Εναλλακτικά, την επόμενη φορά που θα χρησιμοποιήσετε την ηλεκτρική σας σκούπα, φροντίστε μέσα στη σακούλα να βάλετε μία μπάλα από βαμβάκι που την έχετε ποτίσει με αιθέρια έλαια. Έτσι, θα αναδυθούν τα αιθέρια έλαια και το σπίτι σας θα γεμίσει όμορφες μυρωδιές!

Για ευωδιαστά συρτάρια
Περιχύστε ένα βαμβάκι με αρωματικά έλαια και σκουπίστε με αυτό το εσωτερικό των συρταριών σας. Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε στο εσωτερικό τους ένα τούλινο σακουλάκι που θα το γεμίσετε με αποξηραμένες φλούδες πορτοκαλιών.

Κουζίνα χωρίς μυρωδιές
Για να αρωματίσουμε ένα χώρο, την κουζίνα μας για παράδειγμα, βράζουμε σε λίγο νερό λίγα γαρύφαλλα, μερικά ξύλα κανέλλας και φλούδες πορτοκαλιού. Αναδύεται ένα υπέροχο και φυσικό άρωμα.

Βράσιμο λάχανου χωρίς δυσοσμία
Το κατά τα άλλα ευεργετικό λάχανο βγάζει κατά την ώρα του βρασίματος δυσάρεστη μυρωδιά. Δυστυχώς, αυτή βαραίνει την ατμόσφαιρα στο σπίτι για αρκετή ώρα. Αν το τοποθετήσουμε πάνω στο καπάκι της κατσαρόλας ένα πανάκι στο οποίο επάνω έχουμε βάλει ξύδι, η μυρωδιά του λάχανου δεν θα είναι τόσο έντονη και δεν θα παραμείνει στην κουζίνα.

Τώρα, για να ξεμπερδεύετε μ’ όλα αυτά τα «επιστημονικά», πάρτε το ταίρι σας ή τους φίλους σας και κατεβείτε στο λιμάνι, στις ΓΛΩΣΣΙΤΣΕΣ. Θα σας μαγειρέψουμε εμείς.  Γιατί η ζωή είναι μικρή αλλά η πείνα σας ΜΕΓΑΛΗ !!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s