Αυγοτάραχο Μεσολογγίου

Posted: Μαΐου 18, 2012 in ΔΙΑ-ΦΗΜΕΣ, ΦΑΕ ΠΙΕ
Ετικέτες:,

ImageAVGOTARAHO (BOTTARGA)

Αυγοτάραχο ή Bottarga (Ιταλικά), Poutargue (Γαλλικά), Botarga (Ισπανικά), Batarekh (Αραβικά), Karasumi (Ιαπωνικά) είναι μία λιχουδιά από φυσικά αποξηραμένο και μορφοποιημένο αυγό κεφάλου ή τόνου. Στην Ελλάδα, το αυγοτάραχο παράγεται από αυγά κεφάλου, τα οποία ψαρεύονται στις ελληνικές λίμνες. Ολόκληρες οι ωοθήκες βγαίνουν από το ψάρι, ξεπλένονται με νερό, αλατίζονται με φυσικό αλάτι, στεγνώνουν κάτω από τον ήλιο και συσκευάζονται σε λιωμένο κερί.

Γεύση με. ιστορία
Η κληρονομιά της συντήρησης ιχθυρών, τα οποία αλιεύονται από τις πλούσιες σε φυσικό αλάτι θάλασσες, διατηρείται ακόμα και σήμερα, ιδιαίτερα σε κάποιες Μεσογειακές χώρες. Παρόλο που η τακτική της συντήρησης του αυγοτάραχου από τόνο ή από κέφαλο, κάποιες φορές θεωρείται επίτευγμα των Βυζαντινών, στη πραγματικότητα πηγαίνει πίσω στους Αρχαίους Έλληνες, τους Αιγυπτίους, ακόμη και σε κάποια παράλια της Ασίας.

«Το αυγοτάραχο αποτελούσε γαστρονομική λιχουδιά από τα χρόνια των Φαραώ»
COLUMBIA UNIVERSITY PRESS

«Ήταν γνωστό στο Βυζάντιο ως αναγκαία και σημαντική τροφή των Αρχαίων Ελλήνων»
FOOD & CULTURE ENCYCLOPEDIA: Byzantine Empire

Ιστορία

Το αυγοτάραχο αποτελούσε εκλεκτή λιχουδιά από την εποχή των Φαραώ, ενώ αποτελούσε ουσιαστική και σημαντική διατροφή στο διαιτολόγιο των Αρχαίων Ελλήνων. Η αξία του ήταν επίσης γνωστή στα Βυζαντινά χρόνια, ενώ σήμερα έχει καταλάβει εξέχουσα θέση ανάμεσα στα γαστρονομικά προϊόντα.

Τι είναι;
Λιχουδιά από φυσικά αποξηραμένο και μορφοποιημένο αυγό κεφάλου, φυσικό, χωρίς συντηρητικά, με υψηλή διατροφική αξία και ευχάριστη μακρότατη επίγευση.

Τι κάνει το παραδοσιακό αυγοτάραχο τόσο ξεχωριστό;

* Παράγεται αποκλειστικά αυγά Κέφαλου, τα οποία αναγνωρίζονται ως τα καλύτερα για παρασκευή αυγοτάραχου.
* Η διαδικασία παρασκευής διασφαλίζει την εξισορρόπηση αλατίσματος και διαδικασίας ξήρανσης, ώστε να διατηρείται υψηλή υγρασία και χαμηλότερο επίπεδο νατρίου στο τελικό προϊόν.
* Περιβάλλεται με φυσικό κερί μέλισσας, το οποίο διατηρεί επαρκώς το προϊόν και την ιδιαίτερη γεύση του σε όλη τη διάρκεια ζωής του, παρά το χαμηλό επίπεδο αλατότητας.

Γιατί είναι καλό για την υγεία;

Αποτελεί πλούσια πηγή ομέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία ενισχύουν την υγεία του οργανισμού, δρώντας θετικά στο καρδιαγγειακό σύστημα και ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα.

JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY: Χημική Σύσταση του Ελληνικού Αυγοτάραχου, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.

Απολαύστε

«Τοποθετήστε μια απλή φέτα στο στόμα σας και νιώστε μια βελούδινη έκρηξη με φρουτώδη και θαλασσινή επίγευση – μαζί με ένα πικάντικο μούδιασμα- το οποίο θα φτάσει στα βαθύτερα σημεία του εγκεφάλου σας. …Και θα διαρκεί για ώρες..»»
Σίμος Γεωργόπουλος, Δημοσιογράφος

Σκέτες φετούλες σε μια πιατέλα θα σας προσφέρουν μια αξέχαστη γευστική εμπειρία, η οποία θα ενισχυθεί και θα γεμίσει ακόμη περισσότερο όταν σερβιριστεί με φρεσκοψημένο ψωμί ή ζεστό μπλινί (τηγανίτα πατάτας). Από την άλλη πλευρά, η γεύση του αυγοτάραχου ενισχύεται όταν προστεθεί σε πράσινες σαλάτες, καθώς και σε ζυμαρικά, συνοδευόμενα από άφθονο μαϊντανό. Τέλος, για τους πιο τολμηρούς, 2 φέτες στην κορυφή έτοιμου φουά γκρά, μπορεί να ανοίξουν τις πύλες για μια γαστρονομική νιρβάνα.

Οδηγίες Κοπής
Image

Σημείωση: Για να αφαιρέσετε ευκολότερα το κερί, το αφήνετε τουλάχιστον 1 ώρα εκτός ψυγείου πριν την κοπή. Διατηρείτε το υπόλοιπο με το κερί του, καλύπτοντας την κομμένη πλευρά με διάφανη μεμβράνη.

Πηγές:

thefoodproject.gr

trikalinos.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s