KKE Generator (v1.0) (ΑΙΡΕΤΙΚΟΝ αλλά…)

Posted: 20 Μαΐου, 2012 in ΑΙΡΕΤΙΚΑ
Ετικέτες:

Mία σούπερ προσφορά του ιστολογίου http://ironprison.blogspot.com/ ειδικά για τους αριστερούς μας φίλους: KKE Generator (v1.0)

Ξέρουμε ότι οι καιροί είναι δύσκολοι, η αστική τάξη / ο διεθνής ιμπεριαλισμός / η πλουτοκρατία / το μεγάλο κεφάλαιο έχει επιδωθεί σε μια λυσσαλέα επίθεση για να υπονομεύσει τις λαϊκές κατακτήσεις / τα δίκαια των εργαζομένων / την ταξική συσπείρωση / ό,τι απέμεινε από το ασφαλιστικό, γι’ αυτό και θα πρέπει να παλαίψουμε / οργανωθούμε / κινητοποιηθούμε / υψώσουμε μπλόκα στα σχέδιά του. Όμως ο χρόνος είναι χρήμα, δηλαδή εμπορεύσιμο αγαθό που χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο αξίας, γι’ αυτό και το ιστολόγιο, πάντα πρωτοπόρο στους λαϊκούς αγώνες και με πλήρη συναίσθηση του ιστορικού του ρόλου, συνεισφέρει στο κίνημα το KKE Generator (v1.0), την πρώτη στα χρονικά Γεννήτρια Ανακοινώσεων του ΚΚΕ.

Τώρα πλέον δε χρειάζεται να σπαταλάς πολύτιμο χρόνο για να συντάξεις την ανακοίνωσή σου. Τέρμα ο πονοκέφαλος πάνω από το πληκτρολόγιο, τα πιεστικά τηλεφωνήματα από τον Περισσό, τα ορθογραφικά λάθη από τη βιασύνη! Το KKE Generator (v1.0) κάνει τη δουλειά για σένα! Μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα έχεις έτοιμη την πολιτική σου ανακοίνωση, οπότε εξοικονομείς πολύτιμο χρόνο για την αγωνιστική σου δράση. KKE Generator (v1.0), με πλούσιο ξύλινο λόγο και άκαμπτο δογματισμό, η απάντηση του κινήματος στα φερέφωνα των ΜΜΕ, ο αναντικατάστατος σύντροφος κάθε συντρόφου. Είκοσι εννέα συντάκτες του Ριζοσπάστη συνιστούν ΚΚΕ Generator (v1.0)
Λίγη θεωρία για τη λειτουργία της συντρόφισσας Γεννήτριας: είχα αναφέρει εδώ τη μνημειώδη λαογραφική μελέτη του Vladimir Propp επάνω στα ρώσικα παραμύθια («Μορφολογία του Παραμυθιού», εκδόσεις Καρδαμίτσας). Ο Propp διαπίστωσε ότι παρόλη την πληθώρα των παραμυθιών που γέννησε η ρώσικη λαϊκή φαντασία, οι χαρακτήρες τους εμπίπτουν σε μόλις 7 ρόλους (Ήρωας, Ψεύτικος Ήρωας, Ανταγωνιστής, Βοηθός, Πριγκήπισσα, Δωρητής, Αποστολέας). Όσο για τη δομή τους, αυτή είναι πάντα συνδυασμός από 31 σταθερά επαναλαμβανόμενα μοτίβα (τα ονόμασε «λειτουργίες»: Απουσία, Απαγόρευση, Εξαπάτηση, Αναγνώριση κ.λπ.), και κάθε παραμύθι επιλέγει ορισμένα από αυτά.

Λοιπόν, κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τον λόγο των ανακοινώσεων του ΚΚΕ. Προτείνω ότι αυτές είναι παράσταση για 4 ρόλους (Ήρωας, Κακός, Κοινότητα, Ψεύτικος Ήρωας), και επιλέγουν από 13 λειτουργίες που ονόμασα: Αναγγελία, Αδικία, Δικαιοσύνη, Εμπάθεια, Κάρφωμα, Υπεράνω, Επίθεση, Κάλεσμα, Παγίδα, Ξεσκέπασμα, Αντεπίθεση, Νίκη, Σύνθημα. Εξηγούμαι πάραυτα:
– Ο Ήρωας είναι πάντα το ΚΚΕ ή κάποια φοιτητική – συνδικαλιστική οργάνωσή του (ΠΑΜΕ κ.λπ.)
– Τον ρόλο του Κακού αναλαμβάνουν συνήθως το (μεγάλο) κεφάλαιο, ο ΣΕΒ, ο ιμπεριαλισμός, η κυβέρνηση, οι μεγαλοβιομήχανοι, η άρχουσα τάξη, το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, το ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη, η αστική τάξη, η πλουτοκρατία, τα μονοπώλια και φυσικά οι λακέδες και τα μισθωμένα τσιράκια τους.
– Η Κοινότητα στις ανακοινώσεις του ΚΚΕ ονομάζεται συνήθως: λαός, εργαζόμενοι – εργάτες, λαϊκά στρώματα ή κάτι ανάλογο.
– Ο Ψεύτικος Ήρωας είναι συνήθως ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, κάποιες φορές και το ΠΑΣΟΚ, κάποιες άλλες φορές το ρόλο αυτό αναλαμβάνουν και μη-κατονομαζόμενοι φορείς (π.χ. η “εργατική αριστοκρατία”). Κάποιες φορές ο Ψεύτικος Ήρωας παραπλανεί την Κοινότητα επειδή είναι συγκαλυμμένο όργανο του Κακού, κάποιες άλλες φορές το κάνει για ιδιοτελείς ή εντυπωσιοθηρικούς λόγους.

Οι 13 λειτουργίες που εντόπισα είναι οι ακόλουθες:
Αναγγελία: μια αρχική σύνοψη της κατάστασης
Αδικία: η Κοινότητα γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τον Κακό
Δικαιοσύνη: ο Ήρωας προστατεύει την Κοινότητα από τον Κακό
Εμπάθεια: ο Κακός φοβάται και μισεί τον Ήρωα
Κάρφωμα: ο Κακός καρφώνεται για το μίσος που τρέφει κατά του Ήρωα
Υπεράνω: ο Ήρωας αδιαφορεί/δεν τον αγγίζει η λάσπη του Κακού
Επίθεση: ο Κακός κλιμακώνει την επίθεσή του στην Κοινότητα
Κάλεσμα: ο Ήρωας καλεί την Κοινότητα σε αγώνα ενάντια στον Κακό
Παγίδα: Εμφανίζεται ο Ψεύτικος Ήρωας, που προσπαθεί να αποπροσανατολίσει την Κοινότητα
Ξεσκέπασμα: ο Ήρωας αποκαλύπτει τις σκοπιμότητες του Ψεύτικου Ήρωα
Αντεπίθεση: ο Ήρωας βοηθά την Κοινότητα να αμυνθεί ενάντια στον Κακό και να αντεπιτεθεί
Νίκη: η Κοινότητα με τον Ήρωα νικούν τον Κακό (αυτό βέβαια τοποθετείται πάντα στο μέλλον, το ΚΚΕ ποτέ δεν νικά αλλά αναγγέλλει / εύχεται / ευαγγελίζεται τη μελλοντική Νίκη)
Σύνθημα: ένα τελικό σύνθημα που κλείνει την ανακοίνωση

Φυσικά, δεν είναι ανάγκη κάθε ανακοίνωση του ΚΚΕ να καλύψει όλες αυτές τις λειτουργίες και σχεδόν ποτέ δεν το κάνει, αλλά κάθε φορά επιλέγει ορισμένες. Συχνά οι λειτουργίες ακολουθούν και την παραπάνω σειρά, με κάποιες διαφοροποιήσεις. Ας δούμε όμως μερικά παραδείγματα (από το επίσημο website του κόμματος, http://www.kke.gr):

Με τις συκοφαντίες που εκτόξευσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, περί εξαλλοσύνης και υπόθαλψης της τυφλής βίας (Εμπάθεια), αποκάλυψε το μεγάλο μίσος που τρέφουν οι μεγαλοβιομήχανοι – μεγαλοεκμεταλλευτές κατά του ΚΚΕ (Κάρφωμα), του εργατικού – λαϊκού κινήματος που δεν σκύβει το κεφάλι (Σύνθημα). Ο πρόεδρος του ΣΕΒ να δίνει εντολές σ’ αυτούς που θεωρούν «εθνικό συμφέρον» την προστασία των υπερκερδών της πλουτοκρατίας (Υπεράνω). Για το ΚΚΕ αποκλειστικός οδηγός για τη δράση και τις θέσεις του είναι το δίκιο και τα δικαιώματα των εργαζομένων, του λαού, δηλαδή αυτούς που ο ΣΕΒ τσαλαπατά (Δικαιοσύνη). Ούτε οι συκοφαντίες, ούτε οι απειλές πιάνουν (Υπεράνω). Το ΚΚΕ μαζί με τους εργάτες και το λαό θα αντιπαλεύουν την άγρια πολιτική τους και την εκμετάλλευσή τους (Αντεπίθεση) έως ότου να την καταργήσουν (Νίκη).

Είναι ώρα ευθύνης και επιλογής (Σύνθημα). Η ζωή και το αύριο του λαού δεν μπορεί να αφεθεί στα χέρια αυτών που ευθύνονται για την οικονομική κρίση, την πλουτοκρατία και τα κόμματα που υπηρετούν τα συμφέροντά της (Αναγγελία). Οι δυνάμεις αυτές για να υπερασπίσουν τα προνόμια και της εξουσία τους οδηγούν το λαό στην εξαθλίωση, στη μαζική ανεργία, στη φτώχεια, στην ακόμα πιο βάρβαρη εκμετάλλευση (Αδικία). Τα βάρβαρα μέτρα προδιαγράφουν ένα μαύρο μέλλον διαρκείας για τον εργαζόμενο λαό (Επίθεση), αν δεν υψωθεί απέναντί τους ένα ισχυρό πανευρωπαϊκό εργατικό – λαϊκό μέτωπο (Αντεπίθεση).

Η ραγδαία αύξηση της ανεργίας καθιστά επιτακτική την ανάγκη οργάνωσης όλων των εργαζομένων (Κάλεσμα) και την άμεση λήψη μέτρων προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους και ταυτόχρονα την κλιμάκωση και παλλαϊκή αντεπίθεσή τους (Αντεπίθεση) για ανατροπή της πολιτικής που τρέφει την ανεργία και την αξιοποιεί προς όφελος του κεφαλαίου (Νίκη).

Υπάρχει και μια άλλη, σκοπίμως θολή και άκρως βερμπαλιστική πρόταση προς το λαό, η λεγόμενη «ενότητα της αριστεράς». Είναι η πρόταση του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ (Παγίδα). Στην ουσία όλες οι παραλλαγές της «ενότητας της αριστεράς» έχουν τον ίδιο πυρήνα, στο δρόμο της χαμένης τιμής της σοσιαλδημοκρατίας. Μια συνταγή που μας οδήγησε ως εδώ εμφανίζεται ως τάχα σύγχρονη, ανανεωτική λύση (Ξεσκέπασμα). Η βία των μονοπωλίων πρέπει ν’ αντιμετωπισθεί και να ηττηθεί από ένα λαϊκό ενωτικό κοινωνικοπολιτικό μαζικό, πλειοψηφικό ρεύμα που θα τους σαρώσει (Νίκη).

Μ’ αυτές λοιπόν τις λειτουργίες δουλεύει το ΚΚΕ Generator (v1.0). Για κάθε μία λειτουργία, έχουν προ-αποθηκευτεί ορισμένες καταχωρήσεις σε μια βάση δεδομένων, η συντρόφισσα Γεννήτρια επιλέγει τυχαία (randomly) μία καταχώρηση από κάθε λειτουργία και δίνει στο τέλος το επιθυμητό κείμενο. Τόσο απλά! Soon to be released: το υπό μελέτη ΚΚΕ Generator (v2.0) θα δίνει επιπλέον τη δυνατότητα στο σύντροφο χρήστη να τσεκάρει τις λειτουργίες που θέλει και να παραλείπει τις υπόλοιπες. Το υπό μελέτη ΚΚΕ Generator (v3.0) θα εκφωνεί επιπλέον την τελική ανακοίνωση με τη φωνή του Ιωσήφ Στάλιν.
ΚΚΕ Generator (v1.0)
: όχι απλώς μια μελέτη επάνω στην αναπαραγωγή μυθικών σχημάτων στο λόγο της σταλινικής Αριστεράς, αλλά και ένα απαραίτητο εργαλείο για την Επανάσταση 2.0 που θα έρθει, κατά τας Γραφάς, όταν το προλεταριάτο συνειδητοποιηθεί ως τάξη και τα άστρα βρεθούν στη σωστή τους θέση.

Συντάκτες όλων των ανακοινώσεων του ΚΚΕ, εκσυγχρονιστείτε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s