Τρίτοι εργατικότεροι στον κόσμο οι Έλληνες

Posted: 24 Μαΐου, 2012 in ΑΙΡΕΤΙΚΑ
Ετικέτες:

ImageΤεμπέληδες παγκοσμίως οι Ολλανδοί, οι Γερμανοί και οι Άγγλοι. Οι πιο εργατικοί στην ΕΕ οι Έλληνες σε απόσταση αναπνοής απο τους πρώτους παγκοσμίους.
Απίστευτα είναι τα αποτελέσματα μιας νέας έρευνας, η οποία μελετά τις ώρες που εργάζεται κατά μέσο όρο κάθε λαός σε όλο τον κόσμο.
Παρά την επικρατούσα άποψη που προβάλλεται για τους Έλληνες αποδεικνύεται ότι οι Έλληνες δουλεύουν τις περισσότερες ώρες απ’ όλους στην Ευρώπη, ενώ είναι οι τρίτοι εργατικότεροι παγκοσμίως με 2.017 ώρες εργασίες τον χρόνο.
Την ίδια στιγμή, οι πρώτοι κατήγοροι των «τεμπέληδων Ελλήνων», οι Γερμανοί, είναι προτελευταίοι στη λίστα παγκοσμίως με μόλις 1.408 ώρες εργασίας το χρόνο. Τα σκήπτρα των… πραγματικά τεμπέληδων κρατούν οι Ολλανδοί, με τους Γερμανούς να παίρνουν το ασημένιο μετάλλιο της… τεμπελιάς και οι Βρετανοί το χάλκινο με 1.647 ώρες!
Ο πιο εργατικός λαός παγκοσμίως είναι οι Νοτιοκορεάτες με 2.193 ώρες εργασίας, και δεύτεροι οι Χιλιανοί με 2.068. Τρίτοι είναι οι Έλληνες.
Τα στοιχεία προέρχονται από τον Οργανισμό για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (OECD) και στην έρευνα συμπεριλήφθηκαν τόσο οι εργαζόμενοι πλήρους και μερικής απασχόλησης, οι αυτοαπασχολούμενοι, ενώ μετρήθηκαν και οι ώρες υπερωρίες.

Άλλη έρευνα

Από το 2009 που έχει άρχισε να μας επηρεάζει έντονα η κρίση, πολλοί ήταν αυτοί που έψαχναν να βρουν υπαίτιους και εξιλαστήρια θύματα. Μερικοί στράφηκαν ενάντια στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, τους στυγνούς κερδοσκόπους και τους νεοφιλελεύθερους πολιτικούς που στο βωμό της ευημερίας των αριθμών είναι ικανοί να αφαιμάξουν λαούς ολόκληρους. Πολλοί δε, στράφηκαν ενάντια στους ίδιους τους Έλληνες εργαζόμενους καθιστώντας τους υπαίτιους για την κρίση αγνοώντας (ή αποσιωπώντας) την παγκόσμια έκταση τού προβλήματος. Πολιτικοί, δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες, οικονομολόγοι και λοιποί “πεφωτισμένοι” αποφάσισαν πως οι Έλληνες εργαζόμενοι φταίνε για την οικονομική κρίση και βάλθηκαν να τους εξαθλιώσουν με κάθε μέσο…
 “Ποιος δουλεύει τις περισσότερες ώρες στην Ευρώπη;” Αυτό ήταν το ερώτημα του βρετανικού Guardian στις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη. Η πλειοψηφία των Ελλήνων δημοσιογράφων, οικονομικών αναλυτών και πολιτικών θα απαντούσε χωρίς δεύτερη σκέψη: οι Γερμανοί! Κι όμως, η Στατιστική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου (Office for National Statistics) έχει διαφορετική άποψη. Σύμφωνα με την έρευνά της για το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου 2011, καταρρίπτει τα στερεότυπα δεκαετιών για τους συνετούς και εργατικούς Γερμανούς που βοηθούν τους τεμπέληδες Έλληνες, αφού οι Έλληνες (μαζί με τους Αυστριακούς) είναι οι πιο σκληρά εργαζόμενοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση με μέσο όρο 43,5 ώρες εβδομαδιαίως!
 Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι “εργατικοί” Γερμανοί βρίσκονται μόλις στην 8η θέση της λίστας  με 42 ώρες εβδομαδιαίως, ενώ ο μέσος όρος των 27 κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 41,6 ώρες. Τελευταίοι στην ίδια λίστα βρίσκονται οι Δανοί που δουλεύουν 39,1 ώρες εβδομαδιαίως.
ImageΜια σημαντική παράμετρος της ίδιας έρευνας είναι η παραγωγικότητα για κάθε ώρα εργασίας. Με την Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 να έχει ως βάση το 100, οι Λουξεμβούργιοι έχουν δείκτη παραγωγικότητας 189,2 και βρίσκονται στην πρώτη θέση μακριά από όλους τους υπόλοιπους. Οι Γερμανοί με δείκτη 123,7 βρίσκονται στην 6η θέση, ενώ οι Έλληνες αποδεικνύονται ελάχιστα παραγωγικοί αφού με δείκτη 76,3 βρίσκεται στην 18η θέση! Φαίνεται, λοιπόν, πως οι Έλληνες, αν και εργάζονται περισσότερο από όλους τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, έχουν εντούτοις μειωμένη παραγωγικότητα.
 Τα στατιστικά των Βρετανών αφορούν μόνο μερικούς μήνες μέσα στο 2011. Τι γίνεται, όμως, όλη την υπόλοιπη χρονιά; Μήπως οι Έλληνες ξεκίνησαν να δουλεύουν περισσότερο αφού επήλθε η κρίση; Απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα μπορούν να μας δώσουν τα ετήσια στατιστικά στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α.).
 Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, λοιπόν, κάθε Έλληνας εργάστηκε το 2010 κατά μέσο όρο 2109 ώρες, το 2009 από 2119 ώρες, ενώ το 2008 και το 2007 που δεν είχαμε βιώσει έντονα την κρίση, από 2116 και 2115 ώρες αντίστοιχα! Είναι χαρακτηριστικό πως όλα αυτά τα χρόνια οι Έλληνες ήταν οι περισσότερο εργαζόμενοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οι μόνοι Ευρωπαίοι που ξεπέρασαν τις 2000 ώρες εργασίας ετησίως. Το 2007 ήταν τρίτοι πιο σκληρά εργαζόμενοι παγκοσμίως, πίσω από Ν. Κορέα και Χιλή, ενώ από το 2008 έως το 2010 είναι μόνοι δεύτεροι πίσω μόνο από τους Νοτιοκορεάτες!
ImageΑς ρίξουμε μια ματιά στα στατιστικά των υπόλοιπων Ευρωπαίων. Οι Γερμανοί εργάστηκαν κατά μέσο όρο 1419 ώρες το 2010, 1390 ώρες το 2009, 1426 ώρες το 2008 και 1430 ώρες το 2007. Παρατηρούμε δηλαδή πως υπάρχει μια διαφορά 685-729 ωρών ετήσιας εργασίας ανάμεσα σε Γερμανούς και Έλληνες από το 2007 έως το 2010! Οι Γάλλοι εργάστηκαν το 2009 κατά μέσο όρο από 1554 ώρες, το 2008 από 1560 ώρες και το 2007 από 1556 ώρες. Λιγότερο εργαζόμενοι (ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ) ήταν τα τελευταία χρόνια οι Ολλανδοί με 1377 ώρες εργασίας το 2010.
Η παραγωγικότητα των Ελλήνων εργαζομένων, σύμφωνα και με τα στατιστικά στοιχεία του ΟΟΣΑ, πέφτει κατακόρυφα! Το 2010 είχαμε πτώση 2,8%, το 2009 0,3% και το 2008 1,5%, ενώ το 2007 είχαμε ετήσια αύξηση 2,8%. Η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση της σχετικής λίστας και είναι λογικό πως όσο η κρίση μάς επηρεάζει περισσότερο και η ύφεση βαθαίνει, τόσο η παραγωγικότητα θα συνεχίζει να έχει καθοδικό ρυθμό. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Νότια Κορέα που το 2010 γνώρισε αύξηση 6,4%, ενώ και οι Γερμανία είχε άνοδο κατά 1,4% την ίδια χρονιά.
 Αρκετοί είναι αυτοί που θα σπεύσουν να αμφισβητήσουν τα στατιστικά των Βρετανών και του ΟΟΣΑ συνεχίζοντας να υποστηρίζουν πως οι Έλληνες είναι τεμπέληδες, ανίκανοι, σπάταλοι, κοντοί, σκουρόχρωμοι κτλ… Ειδικά όταν τα σχόλια αυτά προέρχονται από αιρετά πρόσωπα που κατέχουν θεσμικές θέσεις, όπως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, οι εκφράσεις θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεγμένες.
 Ακόμα και τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν πως οι Έλληνες εργάζονται περισσότερο από όλους τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Όλοι γνωρίζουν πως υπάρχει πρόβλημα παραγωγικότητας. Η ανεργία, επίσης, “μαστίζει” το εργατικό δυναμικό και κυρίως τους νέους. Σίγουρα, όμως, η εξαθλίωση των εργαζομένων και η οικονομική τους αφαίμαξη δεν αποτελούν θετικά κίνητρα για αυξημένη απόδοση. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων εργαζομένων δεν ευθύνεται στο ελάχιστο για την κρίση, κι όμως είναι αυτοί που καλούνται να πληρώσουν το λογαριασμό. Οι Έλληνες “τεμπέληδες”…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s