ΙΑΠΩΝΙΑ vs ΠΛΑΝΗΤΗΣ

Posted: 30 Μαΐου, 2012 in ΟΙΚΟ+ΛΟΓΙΚΑ, ΠΙΣΤΙΜΗ, ΠΟΛΙΤΙΚ
Ετικέτες: , ,

Δυόμιση φορές μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις η διαρροή στη Φουκουσίμα

ImageΠερίπου δυόμιση φορές μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις ήταν η διαρροή ραδιοϊσοτόπων τις πρώτες ημέρες της πυρηνικής καταστροφής στη Fukushima, ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρεία TEPCO με έκθεσή της.
Ειδικότερα, η TEPCO ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια της πυρηνικής καταστροφής το Μαϊο του 2011 η διαρροή ραδιενέργειας από το τρεις αντιδραστήρες του εργοστασίου Fukushima Daiichi υπολογίζεται περίπου στα 900.000 terabecquerels. υπό τη μορφή των ραδιενεργών ισοτόπων ιώδιο-131 και καίσιο-137.
Όπως αναφέρεται στη New York Times είναι δύσκολο να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού από τη διαρροή ραδιενέργειας. Σημειώνεται ότι αν και οι περισσότεροι άνθρωποι που ζούσαν κοντά στο εργοστάσιο, εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, ωστόσο μεγάλο μέρος του πληθυσμού της περιοχής συνεχίζει να διαμένει σε περιοχές που καταγράφονται υψηλότερα του κανονικού επίπεδα ραδιενέργειας.
Η TEPCO σημείωσε ότι αρχικά δεν ήταν σε θέση να μετρήσει τη διαρροή ραδιενέργειας καθώς οι αισθητήρες που είχαν τοποθετηθεί κοντά στο εργοστάσιο καταστράφηκαν. «Αν αυτές οι πληροφορίες, που έχουμε σήμερα, ήταν διαθέσιμες εκείνη την περίοδο θα της χρησιμοποιούσαμε στο πλαίσιο του σχεδίου εκκένωσης», σημειώνει ο εκπρόσωπος της TEPCO, Junichi Matsumoto.
Σύμφωνα με την έκθεση της εταιρείας το 99% της ακτινοβολίας διέρρευσε κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων εβδομάδων μετά την καταστροφή στο πυρηνικό εργοστάσιο.
Οι τελευταίες πληροφορίες εντείνουν τις ανησυχίες αρκετών Ιαπώνων που εκτιμούν ότι οι αρχές και η εταιρεία δεν είπαν ποτέ την αλήθεια για την έκταση της καταστροφής και το κίνδυνο που προκλήθηκε.
Εν τω μεταξύ, δύο ακόμα εκθέσεις δημοσιοποιήθηκαν από το ΟΗΕ σχετικά με την πυρηνική καταστροφή στη Fukushima.
Η πρώτη είναι από την Επιστημονική Επιτροπή του ΟΗΕ για τις Επιδράσεις της Ατομικής Ακτινοβολίας (UNSCEAR), η οποία είχε αναλάβει να εκτιμήσει και τη διαρροή του Τσερνόμπιλ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εν λόγω προκαταρκτικής έκθεσης μόλις 167 εργάτες του εργοστασίου δέχθηκαν δόσεις ακτινοβολίας που πιστεύεται ότι αυξάνουν ελαφρώς τον κίνδυνο καρκίνου. Όμως, κανένας από τους έξι εργάτες που πέθαναν μετά το ατύχημα δεν έχασαν τη ζωή τους από τη ραδιενέργεια.
Στη δεύτερη έκθεση, που είναι από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αναφέρεται πως το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Φουκουσίμα και της Ιαπωνίας γενικά δέχθηκε συνολικές δόσεις μικρότερες από 10 millisievert, οι οποίες δεν θεωρούνται επικίνδυνες.
Υπενθυμίζεται πως οι ιαπωνικές αρχές έχουν θέσει ως όριο ασφαλείας τα 20 mSv το χρόνο, ενώ σύμφωνα με την έκθεση του ΠΟΥ το όριο έκθεσης για τους εργαζόμενους πυρηνικών εργοστασίων είναι 50 mSV ανά έτος.
Πιο ανησυχητικά ήταν τα στοιχεία για τις κωμοπόλεις Νάμι και Ιτάτε, οι οποίες δεν εκκενώθηκαν παρά αρκετούς μήνες μετά το ατύχημα. Τα νήπια της περιοχής δέχθηκαν δόσεις 10 έως 100 mSV, κυρίως υπό τη μορφή ιωδίου-131, και ενδέχεται να αντιμετωπίζουν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του θυρεοειδούς.

«Κρατικοποίηση ευθύνης» για την καταστροφή στη Φουκουσίμα

ImageΗ εταιρεία που ευθύνεται για την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα, Tokyo Electric Power Company ( TEPCO)  κρατικοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα. Η κρατικοποιήση της TEPCO, σε συνδυασμό με το σχετικό νομικό πλαίσιο,  σύμφωνα με το οποίο όλη η ευθύνη σχετικά με την πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα επιβαρύνει εξ ολοκλήρου την TEPCO, συνεπάγεται πως οι φορολογούμενοι πολίτες της Ιαπωνίας θα επωμιστούν το μεγαλύτερο μέρος του κόστους.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Greenpeace , ο υπουργός βιομηχανίας και εμπορίου της Ιαπωνίας, Yukio Edano, ανακοίνωσε την εξαγορά της εταιρείας με 12,5 δισ.$ που ανεβάζει τη συνολική κρατική χρηματοδότηση στα 33,2 δισ.$. Όπως γνωστοποίησε ο  Edano, η εταιρεία δεν μπορούσε πλέον να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και θα οδηγούνταν σε κλείσιμο.
Το συνολικό άμεσο κόστος της καταστροφής της Φουκουσίμα για την TEPCO, υπολογίζεται πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Πολλοί Ιάπωνες, όμως, σημειώνουν ότι οι επιπτώσεις είναι πολύ πιο σημαντικές, επειδή οι περισσότερες ζημιές και οι απώλειές τους δεν αποζημιώνονται και τα προβλήματά τους παραβλέπονται.
Όπως αναφέρει ο Jan Haverkamp, ειδικός της Greenpeace σε θέματα πυρηνικής ενέργειας στην Κεντρική Ευρώπη, « μία εξοργιστική πτυχή αυτής της ιστορίας είναι ότι σε πρόσφατη παρουσίαση από τη General Electric για την “επιτυχία” της τα τελευταία 50 χρόνια δεν ακούστηκε λέξη για τη καταστροφή στη Φουκουσίμα και δεν εκφράστηκε καμία συγγνώμη».
Ωστόσο, η καταστροφή στη Φουκουσίμα προκλήθηκε εν μέρει από τα γνωστά προβλήματα που σχετίζονται με το σχεδιασμό Mark 1 της GE, που χρησιμοποιήθηκε και στους τέσσερις προβληματικούς αντιδραστήρες. Επιπλέον, η GE συμμετείχε στη συντήρηση της λειτουργίας του πυρηνικού εργοστασίου για  τέσσερις δεκαετίες.
Σύμφωνα με την Greenpeace η TEPCO, η GE,  η Hitachi και η Toshiba γνώριζαν τα προβλήματα στην κατασκευή των αντιδραστήρων ωστόσο ποτέ δεν ζήτησαν το κλείσιμο τους. Αντίθετα κλείνοντας τα μάτια τους στην εμφανώς λαναθασμένη κατασκεύη, διέδιδαν πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος.
Η TEPCO διαφοροποιείται από το Τσερνόμπιλ, όπου το κράτος κατείχε και λειτουργούσε τον αντιδραστήρα. Μια ιδιωτική επιχείρηση που αναπτύχθηκε με τους αντιδραστήρες της Φουκουσίμα Daiichi 1 και οι GE, Hitachi, Toshiba και άλλες εταιρείες αποκόμισαν τεράστια κέρδη, κατασκεύαζοντας και συντηρώντας τo σταθμό ηλεκτρικής ενέργειας και θα έπρεπε να επωμιστούν και το βάρος των αποζημιώσεων.
Όμως αυτό δεν συνέβη και οι εταιρείες συνεχίζουν τη δράση τους σα να μην έχει συμβεί τίποτα, αναφέρει ο Jan Haverkamp. Έχουν ήδη σωθεί από την πτώχευση και την κρατικοποίηση της TEPCO  και επωφελούνται από το καθεστώς ευθύνης στην πυρηνική βιομηχανία κατά το οποίο τα κέρδη ιδιωτικοποιούνται, αλλά οι ευθύνες που προήλθαν από ατύχημα κρατικοποιούνται.
Ο Haverkamp επισημαίνει τόσο την κοινωνική διάσταση του προβλήματος σχετικά με οικογένειες που εγκατέλειψαν την περιοχή, όσο και την οικονομική του, καθώς μεγάλος αριθμός μικρών επιχειρήσεων έκλεισαν εξαιτίας της πυρηνικής καταστροφής. Ο ειδικός της Greenpeace  σε άρθρο του ζητά την άμεση αποζημίωση όλων των οικογενειών που επλήγησαν, τονίζοντας παράλληλα πως η κρατικοποίηση της TEPCO είναι μία θετική εξέλιξη για τη διαχείριση του προβλήματος , ωστόσο, θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες στις υπεύθυνες εταιρείες. «Καμία εταιρεία που εμπλέκεται δε θα πρέπει να απαλλαγεί από τις ευθύνες της. Ακόμα και η αποζημίωση με καθαρά χρηματικούς όρους ενδέχεται να συμβάλει στην αποτροπή παρόμοιων καταστροφών στο μέλλον».

Καρκινογόνος ουσία στο πόσιμο νερό του Τόκιο

ImageΤο πόσιμο νερό δεν φθάνει, από σήμερα, σε τουλάχστον 200 χιλιάδες «νοικοκυριά», στα περίχωρα του Τόκιο, επειδή οι υγιειονομικές αρχές εντόπισαν τον τελευταίο καιρό μια καρκινογόνο ουσία στη σύνθεσή του, ανακοινώνεται επίσημα.
Ο δήμος της Νόντα (επαρχία Σίμπα), 30 χλμ.από το κέντρο της ιαπωνικής πρωτεύουσας, διέκοψε ήδη την παροχή του πόσιμου νερού, αποστερώντας το από τον τοπικό πληθυσμό, συγχρόνως γιά τον πληθυσμό του γειτονικού δήμου Κασίουα.
Μετά απ αυτό, η δημόσια τηλεόραση έδειξε, σήμερα, πλάνα κατοίκων που κάνουν μακρές «ουρές» ώστε να γεμίσουν πλαστικά μπιτόνια με πόσιμο νερό, που μεταφέρουν στις γειτονιές τους υδροφόρα οχήματα γειτονικών δήμων.
Οι υγιεινομικές αρχές στο Τόκιο αναφέρονται σε «ρύπανση του πόσιμου νερού που πηγή της έχει τα απόβλητα ενός τοπικού εργοστάσιου».
Ως «καρκινογόνο ουσία» αναφέρουν την δυσώδη υγρή χημική ουσία «φορμαλδεΐδη», πιστοποιημένη για την καρκινογόνα δράση της από το ‘Διεθνές ερευνητικό κέντρο για τον Καρκίνο’, το οποίο εδρεύει στη Λιον στη νοτιο-ανατολική Γαλλία.

Μολυσμένος τόνος στην Καλιφόρνια από το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα

ImageΤόνος μολυσμένος με ραδιενέργεια, αλλά όχι πάνω από τα επιτρεπτά όρια, που εκτιμάται ότι έχει μολυνθεί από την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα το 2011, αλιεύτηκε στην Καλιφόρνια, όπως ανακοίνωσαν αμερικανοί επιστήμονες.
Ποσότητες καισίου 137 και καισίου 134 εντοπίστηκαν σε 15 ψάρια που αλιεύθηκαν στο Σαν Ντιέγκο, τον Αύγουστο του 2011, σύμφωνα με μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «National Academy of Sciences», όπως αναφέρει η Guardian.
Τα επίπεδα που εντοπίστηκαν είναι 10 φορές υψηλότερα από τα αντίστοιχα που είχαν μετρηθεί στην ίδια περιοχή τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο παραμένουν αρκετά χαμηλότερα από το όριο που έχει οριστεί ως επικίνδυνο για την υγεία από τις ιαπωνικές και αμερικανικές αρχές.
Υπενθυμίζεται, όπως σημειώνεται στη βρετανική εφημερίδα, ότι πρόσφατα η κυβέρνηση της Ιαπωνίας έθεσε ως όριο για τα τρόφιμα τα 100 becquerels ανά κιλό.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι τα μεταναστευτικά είδη μπορούν να μεταφέρουν τη ρύπανση από ραδιενέργειας σε πολύ μεγάλες αποστάσεις. Το καίσιο από το οποίο είχαν μολυνθεί τα ψάρια είχε χυθεί στον ωκεανό μετά το ατύχημα στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα στις 11 Μαρτίου του 2011.
«Δεν πρόκειται να πω σε κανέναν τι πρέπει να τρώει και τι όχι. Είναι γνωστό πως κάποιοι άνθρωποι αισθάνονται πως κάθε ποσότητα ραδιενέργειας είναι επικίνδυνη και θέλουν να την αποφεύγουν. Ωστόσο με δεδομένο τα όριο ασφαλείας που έχουν οριστεί από τις αρχές τα επίπεδα που εντοπίστηκαν στα ψάρια δεν είναι υψηλά», σημειώνει ο  Daniel Madigan, από το Πανεπιστήμιο του Stanford , επικεφαλής της έρευνας.
Ειδικότερα στα ψάρια εντοπίστηκε 4 becquerels ανά κιλό καίσιο 134 και 6,3 becquerels καίσιο 137 ανά κιλό. Εν τω μεταξύ οι αρχές στην Ιαπωνία δηλώνουν πως θα πρέπει να επιταχυνθούν οι έρευνες στα ψάρια στις θαλάσσιες περιοχές της χώρας.
Αρκετοί επιστήμονες συνδέουν την μόλυνση των ψαριών άμεσα με το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα. Ενδεικτικό είναι πως μία αντίστοιχη έρευνα που είχε πραγματοποιηθεί το 2008 για ενδεχόμενο μόλυνσης των ψαριών από δοκιμές πυρηνικών όπλων και πυρηνικούς σταθμούς είχε δείξει πως τα επίπεδα καισίου 134 ήταν φυσιολογικά.
Όπως σημειώνει η Guardian η διαχειρίστρια εταιρεία TEPCO του πυρηνικού εργοστασίου στη Φουκουσίμα ανακοίνωσε πως 18.000 terabecquerels ραδιενεργών υλικών χύθηκαν στον Ειρηνικό ωκεανό μετά το ατύχημα, είτε με τη μορφή νέφους, είτε μέσα από τη διαρροή νερού από τις εγκαταστάσεις.

Μεταλλάξεις παρουσιάζουν οι πεταλούδες της Φουκουσίμα

Μεταλλάξεις παρουσιάζουν οι πεταλούδες και οι δύο επόμενες γενιές τους γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, εξαιτίας της ραδιενέργειας, όπως ανακάλυψαν Ιάπωνες επιστήμονες. Περίπου το 12% των μικρών μπλε πεταλούδων της οικογένειας των λυκαινιδών που εκτέθηκαν στη ραδιενέργεια τον Μάρτιο του 2011 παρουσίασαν ανωμαλίες ειδικά στα φτερά και δυσμορφίες στα μάτια, επισημαίνουν οι ερευνητές.

Τα έντομα που αιχμαλωτίστηκαν κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταΐτσι τον Μάιο, δύο μήνες μετά το δυστύχημα, μεγάλωσαν στο εργαστήριο για να αναπαραχθούν. Σύμφωνα με τον καθηγητή στο πανεπιστήμιο Ριουκίου στην Οκινάουα, το 18% της επόμενης γενιάς παρουσίασε παρόμοια προβλήματα. Το ποσοστό αυξήθηκε ακόμα περισσότερο (34%) για την τρίτη γενιά, αν και οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μια υγιή πεταλούδα για την αναπαραγωγή τους.

Έξι μήνες μετά την καταστροφή, μια νέα γενιά πεταλούδων, που οι επιστήμονες συνέλεξαν κοντά στην Φουκουσίμα, παρουσίασε ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό μεταλλάξεων, της τάξης του 52%.

«Καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως η ραδιενέργεια από την Φουκουσίμα κατέστρεψε τις γενιές των πεταλούδων» υπογράμμισε ο Οτάκι. Ο ίδιος πάντως τόνισε πως οι γενετικές ανωμαλίες που εντοπίστηκαν στις πεταλούδες δεν έχουν εμφανιστεί σε άλλα ζώα, ούτε φυσικά στους ανθρώπους.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο Scientific Reports της επιθεώρησης Nature.

 

Μεγάλη αύξηση πλαστικών αποβλήτων στο Βόρειο Ειρηνικό

ImageΗ ποσότητα των μικρών πλαστικών κομματιών που επιπλέουν στο Βόρειο-ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό έχει αυξηθεί πάνω από εκατό φορές τα τελευταία 40 χρόνια. Επιστήμονες από το Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας «Scripps» τεκμηριώνουν τη μεγάλη αυτή άνοδο, ερευνώντας τα ύδατα στα ανοικτά της Καλιφόρνια.
Για πολλά θαλάσσια ζώα, τα μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Όμως για τα έντομα που ευδοκιμούν στη θάλασσα τα κομματάκια αυτά είναι ένα βολικό μέρος για να γεννήσουν τα αυγά τους.
Τεράστιες ποσότητες πλαστικών έχουν πεταχτεί στον ωκεανό τα τελευταία χρόνια. Τα μπουκάλια και οι σακούλες είναι εμφανείς, όμως η πλειοψηφία αποτελείται από θραύσματα κάτω των 5 χιλιοστών. Μεγάλο μέρος αυτής της «μικροπλαστικής» μάζας καταλήγει στον Ειρηνικό Ωκεανό. Αυτήν την περιοχή την ονομάζουν «Σκουπιδοπεριοχή» και σύμφωνα με τους επιστήμνες επηρεάζει σημαντικά τα τοπικά οικοσυστήματα.
Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας δείχνουν ότι μεταξύ του 1972 και του 2010 η ποσότητα της «μικροπλαστικής» μάζας  στην «Σκουπιδοπεριοχή» έχεο υπερδιπλασιαστεί. Κατά την ίδια περίοδο, τα έντομα στο νερό πολλαπλασιάστηκαν γιατί βρίσκουν πιο «πρακτικό» να γεννούν τα αυγά τους σε σκληρές επιφάνειες πλαστικού. Έτσι το πλαστικό δημιουργεί ουσιαστικά έναν νέο οικότοπο και είναι φυσικό να υπάρξουν αλυσιδωτές επιπτώσεις, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Σε επίπεδα – ρεκόρ οι εκπομπές ρύπων το 2011

ImageΣε επίπεδα – ρεκόρ κινήθηκαν το περασμένο έτος οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως, αποκαλύπτει η νέα έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA). Η ιλιγγιώδης αύξηση των εκπομπών στην Κίνα ακύρωσε την πρόοδο που επετεύχθη σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένες Πολιτείες.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά συμπεράσματα του IEA, η παραγωγή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε παγκόσμιο επίπεδο αυξήθηκε πέρυσι κατά 3,2%, στα 31,6 δισεκατομμύρια τόνους. Στην Κίνα, οι εκπομπές σημείωσαν αύξηση 9,3%, κυρίως λόγω της καύσης άνθρακα, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες, μειώθηκαν κατά 1,7%, κάτι που αποδίδεται στην ανάπτυξη του κλάδου του σχιστολιθικού αερίου, στην αργή οικονομική ανάκαμψη, αλλά και στις ήπιες θερμοκρασίες που επικράτησαν τον περασμένο χειμώνα.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις Ηνωμένες Πολιτείες, η παραγωγή άνθρακα μειώθηκε κατά 19% το τελευταίο δωδεκάμηνο, ενώ η παραγωγή αερίου αυξήθηκε κατά 38%, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας. Σημειώνεται ότι μια μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο παράγει περίπου τη μισή ποσότητα CO2 σε σχέση με τη μονάδα που τροφοδοτείται με άνθρακα.
Παρότι και στην Ευρώπη, ο ήπιος χειμώνας και τα «σύννεφα» πάνω από την οικονομία είχαν ως αποτέλεσμα οι εκπομπές να μειωθούν κατά 1,9%, οι προβλέψεις του IEA δεν εμπνέουν αισιοδοξία. «Θα μου προκαλούσε πάρα πολύ μεγάλη έκπληξη μια σημαντική μείωση των εκπομπών CO2» το 2012, λέει ο επικεφαλής οικονομολόγος του οργανισμού Φατίχ Μπιρόλ.
Η παγκόσμια αύξηση των εκπομπών που σημειώθηκε το 2011 είναι μεγαλύτερη κατά ένα γιγατόνο από αυτήν του 2010 και ξεπερνά κατά πολύ τη μέση ετήσια αύξηση των 0,6 γιγατόνων, της περιόδου 2006 – 2010. «Οι επιπτώσεις αυτής της αύξησης θα είναι καταστροφικές», προειδοποίησε ο εκτελεστικός διευθυντής της Greenpeace Τζον Σόβεν. «Πρέπει να δράσουμε εδώ και τώρα, με μια αίσθηση του επείγοντος που μέχρι τώρα ήταν εντελώς απούσα».
Επιστήμονες πιστεύουν ότι εάν τα επίπεδα των εκπομπών δεν ξεπεράσουν το ισοδύναμο των 44 δισεκατομμυρίων τόνων έως το 2020, είναι πιθανό η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας να περιοριστεί στους 2 βαθμούς Κελσίου. Στη Βόννη της Γερμανίας ολοκληρώνεται σήμερα διάσκεψη με τη συμμετοχή 180 χωρών, με στόχο μια νέα συμφωνία για το κλίμα που θα αντικαταστήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο, το οποίο εκπνέει στο τέλος της χρονιάς. Οι συνομιλίες φαίνεται πως καταλήγουν σε αδιέξοδο, με φόντο μεταξύ άλλων τις γνωστές διαφωνίες πλουσίων και φτωχών για την επέκταση του πρωτοκόλλου.

Ρομποτικά ψάρια «περιπολούν» για τη ρύπανση στα λιμάνια

ImageΣτα ρηχά νερά του λιμανιού Χιχόν, στη βόρεια Ισπανία, ένα μεγάλο, κίτρινο ψάρι «σχίζει» τα κύματα. Δεν είναι όμως φτιαγμένο από σάρκα αλλά από μέταλλο. Είναι το νέο «ρομποτόψαρο»  ένα νέο «όπλο» των επιστημόνων στον πόλεμο κατά της ρύπανσης.
Αυτή η θαλάσσια μηχανή λειτουργεί αυτόνομα και εντοπίζει τη μόλυνση στο νερό, στέλνοντας χρήσιμες πληροφορίες στους αρμόδιους. Οι Ισπανοί, στο λιμάνι Gijon, έχουν κάνει αρκετά τεστ για να διαπιστώσουν αν έχουν καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να δημιουργήσουν τη μελλοντική «θαλάσσια αστυνομία».
«Η ιδέα είναι ότι θέλουμε να έχουμε σε πραγματικό χρόνο την παρακολούθηση της ρύπανσης, έτσι ώστε αν κάποιος ρίξει χημικά ή υπάρχει κάποια διαρροή, να μπορούμε να το αντιληφθούμε αμέσως, να μάθουμε τι προκαλεί το πρόβλημα και να το αντιμετωπίσουμε», εξηγεί ο Luke Speller, ανώτερος επιστήμονας στο ερευνητικό τμήμα της BMT Group, μιας εταιρείας συμβούλων τεχνολογίας. Η εταιρεία αυτή είναι μέρος της κοινοπραξίας Shoal, χρηματοδοτούμενη από Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποτελούμενη από ομάδα ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων που έχει αναπτύξει τα υποβρύχια ρομπότ.

Εμπνευσμένο από τη φύση
ImageΤο ψάρι, το οποίο έχει περίπου 1,5μ. μήκος, μπορεί να είναι λίγο μεγαλύτερο από τα παρόμοια ψάρια του πραγματικού θαλάσσιου κόσμου, όμως οι κινήσεις τους μοιάζουν πάρα πολύ
Ο Δρ Ian Dukes από το Πανεπιστήμιο του Essex – μέλος της κοινοπραξίας- δηλώνει ότι η φύση είναι η προφανής πηγή έμπνευσης για το ρομπότ αυτό. «Εδώ και εκατομμύρια χρόνια, τα ψάρια έχουν εξελιχθεί κι έχουν αποκτήσει απόλυτο υδροδυναμικό σχήμα, το οποίο θα προσπαθήσει να μιμηθεί και το ψάρι-ρομπότ» εξηγεί ο Δόκτωρ.
«Κολυμπούν σαν τα ψάρια. Είναι πραγματικά αρκετά ευέλικτα και μπορούν να αλλάξουν κατεύθυνση γρήγορα, ακόμα και σε ρηχά νερά». Ωστόσο υπάρχουν και άλλα πλεονεκτήματα σε ένα τέτοιο σχεδιασμό ψαριού που μπορούν να συγκριθούν με άλλα αυτόνομα υποβρύχια (AUVs).

«Κυνηγοί της μόλυνσης»

Από τη στιγμή που θα εντοπίσει ένα πρόβλημα, τα ψάρια χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για να «κυνηγήσουν» την πηγή της ρύπανσης. Μπορούν να λειτουργήσουν μόνα τους ή σε μια ομάδα,  επικοινωνώντας το ένα με το άλλο χρησιμοποιώντας ηχητικά σήματα και μπορούν συνεχώς να αναφέρουν τις πληροφορίες πίσω στο λιμάνι.
«Στο μέλλον, θα υπάρξουν και ρομπότ που θα μπορούν να εκτελούν πολλαπλές λειτουργίες. όπως ρομπότ που μπορεί να κάνει έρευνα και διάσωση, ή παρακολούθηση για δύτες, ταυτόχρονα με την παρακολούθηση της ρύπανσης», δηλώνει ο Speller.
Η ρύπανση των υδάτων είναι μια δαπανηρή επιχείρηση. Το Τμήμα Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων (DEFRA) έχει υπολογίσει ότι στην Αγγλία και την Ουαλία μόνο, το κόστος της ρύπανσης των υδάτων στα ποτάμια, τα κανάλια, τις λίμνες και τα παράκτια ύδατα ανέρχεται σε 1,3 δις ετησίως. «Κάποια στιγμή τα ρομποτικά ψάρια θα καταστούν μόνιμος εξοπλισμός για τα ύδατά μας», δηλώνουν οι επιστήμονες.
Τo πρωτότυπο αυτό «ψάρι» στοιχίζει περίπου 20.000 λίρες Αγγλίας αν και αναμένεται το κόστος να μειωθεί. Ωστόσο, εμπόδιο στη λειτουργία τους είναι η διάρκεια της μπαταρίας, αφού τα ψάρια θα πρέπει να επαναφορτίζονται κάθε οκτώ ώρες περίπου.
Τα λιμάνια και οι εκβολές των ποταμών είναι μέρη που παρακολουθούνται σε τακτική βάση για τους ρύπους, αλλά συχνά με μια μακρά χρονική περίοδο μεταξύ της δειγματολειψίας και της μεταφοράς της στο εργαστήριο για ανάλυση. Με μια τηλεχειριζόμενη συσκευή θα μπορούσε να πλέει γρήγορα και απλά στα ρηχά νερά ώστε να επιτρέπεται η ταχεία ανταπόκριση για τη λήψη αποφάσεων και διορθωτικών μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s