Παραγωγή ενέργειας από φύλλα ελιάς. Βέβαια εμείς έχουμε τον πυρήνα

Posted: 30 Μαΐου, 2012 in ΟΙΚΟ+ΛΟΓΙΚΑ, ΠΙΣΤΙΜΗ
Ετικέτες: ,

Στην Ανδαλουσία της Ισπανίας τα κλαδιά των ελαιόδεντρων που κόβονται κατά τη συγκομιδή των καρπών χρησιμοποιούνται και ως πηγή ενέργειας.Image

Η εταιρία Andalucia Society for Biomass Valorization (SAVB) με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα αποφάσισαν να αξιοποιήσουν τις ενεργειακές δυνατότητες των ελαιόδεντρων. Όπως αναφέρει το Econews, έχει αναπτυχθεί ειδικό μηχάνημα για κλάδεμα δέντρων ελιάς και συλλογή των κλαδιών που θα αποτελέσουν πηγή ενέργειας.

Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, το μηχάνημα αυτό βρίσκεται στο στάδιο της κατοχύρωσης με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, δεδομένου ότι το 8% με 9% της συνολικής αγροτικής γης στην Ισπανία καλλιεργείται με ελαιόδεντρα, που κάθε χρόνο κλαδεύονται.

Εκτός όμως από τα κλαδιά ελιάς, σύμφωνα με το econews, οι τοπικές αρχές της Ανδαλουσίας προχωρούν στην εκμετάλλευση δεκάδων παροπλισμένων υδροηλεκτρικών σταθμών μικρού μεγέθους. Επίσης στη Ανδαλουσία η ισραηλινή εταιρία AORA κατασκεύασε μια πρωτοποριακή μονάδα ηλιακής ενέργειας, δηλαδή μια ηλιακή μονάδα – πύργο, σε σχήμα τουλίπας, που παράγει ενέργεια για 35 νοικοκυριά.

Λίπασμα από τα απόβλητα ελαιουργείων

Πατέντα του ΕΜΠ μετατρέπει τα επικίνδυνα απόβλητα των ελαιουργείων σε λίπασμα. Με την μέθοδο της κομποστοποίησης απαλλάσσεται το περιβάλλον και ωφελείται η βιολογική καλλιέργεια. Η διαχείριση των υγρών αποβλήτων που παράγουν τα ελαιοτριβεία είναι πονοκέφαλος για τους ειδικούς. Είναι δύσκολο να τα διαχειριστούν σωστά και η ανεξέλεγκτη απόρριψή τους στο περιβάλλον προκαλεί επικίνδυνη ρύπανση.

Η καινοτόμος λύση, όμως, που αναπτύχθηκε στη Σχολή Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ από τον καθηγητή Απόστολο Βλυσσίδη και την ερευνητική του ομάδα, υπόσχεται μια «καθαρή» λύση στο πρόβλημα.

Ο ελαιοπυρήνας, τα φύλλα ελιάς και τα φυτικά υγρά (λιόζουμο ή κατσίγαρος) με ειδική επεξεργασία μετατρέπονται σε άριστο λίπασμα. Είναι ιδανικό για βιολογικές καλλιέργειες ιδιαίτερα της ελιάς, των αμπελιών, των εσπεριδοειδών, της πατάτας και των κηπευτικών.

Μάλιστα, κατά τη διαδικασία της κομποστοποίησης βιοδιασπώνται όλα τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται στην καλλιέργεια της ελιάς.

Το λίπασμα αυτό, όπως μας λέει ο καθηγητής ΕΜΠ, Α. Βλυσσίδης, καθιστά την παραγωγή του ελαιολάδου ολοκληρωμένη καθαρή τεχνολογία με μηδενικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Η πατέντα αυτή, βραβεύτηκε πρόσφατα από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α) ως μια από τις 6 καλύτερες οικολογικές καινοτομίες της Ελλάδας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s