SEX και ΝΑΝΙ. XXX => ZZZ

Posted: 30 Μαΐου, 2012 in ΠΙΣΤΙΜΗ
Ετικέτες:

ImageΟ μεσημεριανός ύπνος και η σεξουαλική δραστηριότητα κάνουν καλό στην υγεία, όπως επισημάνθηκε σε πρόσφατο ιατρικό συνέδριο.

Στο συνέδριο συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την υγεία και τη μακροζωία, ενώ ιδιαίτερη μνεία έγινε στην ευεργετική επίδραση της σεξουαλικής δραστηριότητας στη σωματική και ψυχική υγεία αλλά και στην ωφέλεια του μεσημεριανού ύπνου.
Οι άνδρες που κάνουν σεξ τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα μειώνουν στο μισό τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου. Αν ξεπεράσουν τις 2 φορές την εβδομάδα και βιώνουν σταθερές συναισθηματικές σχέσεις, προστατεύονται από το στρες και τα καρδιακά επεισόδια.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας Ανδρέας Μελιδώνης ανέφερε πως η Ικαρία έχει τα πρωτεία στην μακροζωία, όπου το 1,1 των ανδρών και το 1,6% των γυναικών είναι άνω των 90 ετών. Να σημειωθεί ότι παγκοσμίως 102 εκατομμύρια άνθρωποι είναι άνω των 80 ετών με προοπτική να γίνουν 161 εκατομμύρια το 2025 και 395 το 2050.
«Η άσκηση, ο περιορισμός πρόσληψης θερμίδων και η ρεσβερατρόλη (φυσική αντιοξειδωτική ουσία που υπάρχει στα κόκκινα σταφύλια, κόκκινο κρασί, φραγκοστάφυλα, φιστίκια και βατόμουρα) ενεργοποιούν ιστόνες, απαλείφουν μεταλλάξεις κυττάρων, απενεργοποιούν ογκογονίδια και ευοδώνουν το σύνδρομο μακροβιότητας» είπε ο κ. Μελιδώνης.
Εχθροί της υγείας και μακροζωίας είναι η παχυσαρκία και ο διαβήτης και δυστυχώς η Ελλάδα βρίσκεται ψηλά στην παγκόσμια κατάταξη, με το 35,2% του πληθυσμού να είναι υπέρβαροι, το 22,5% παχύσαρκοι και το 10% να πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη.

Γιατί μας πιάνει ο ύπνος μετά το σεξ!

Για πολλές γυναίκες η σχέση μεταξύ σεξ και ροχαλητού είναι ένα από τα πιο ενοχλητικά πράγματα σε αυτή τη ζωή: δεν έχει σημασία πότε θα γίνει η πράξη, οι άνδρες πάντα φαίνεται να κοιμούνται αμέσως μετά. Ο Dave Zinczenko, συγγραφέας του βιβλίου «Άνδρες, Έρωτας και Σεξ: Ο Πλήρης Χρηστικός Οδηγός Για τις Γυναίκες», εξήγησε το φαινόμενο ως εξής: «Οι άνδρες πηγαίνουν για ύπνο, επειδή οι γυναίκες δεν μετατρέπονται σε πίτσες.»
Αμφιβάλλω αν πρόκειται να γίνει ποτέ η γυναίκα μου πίτσα. Έτσι μια καλύτερη εξήγηση δε θα έβλαπτε. Παρά το γεγονός ότι και οι γυναίκες συχνά αισθάνονται υπνηλία μετά από το σεξ, το φαινόμενο φαίνεται ότι είναι πολύ πιο έντονο στους άνδρες. Τι είναι λοιπόν αυτό που τους στέλνει στην αγκαλιά του Μορφέα;
Πρώτον, οι προφανείς λόγοι της νύστας μετά το σεξ: η πράξη λαμβάνει συχνά χώρα τη νύχτα, σε ένα κρεβάτι, και οδηγεί, τελικά, σε σωματική εξάντληση (συχνά περισσότερο για τον άνδρα από τη γυναίκα, αν και αυτό ‘’παίζει’’ βέβαια). Έτσι όταν το σεξ τελειώσει είναι φυσικό για έναν άντρα να αισθάνεται υπνηλία.
Δεύτερον, η έρευνα έχει δείξει ότι για να μπορεί ένα άτομο να φτάσει στον οργασμό, πρωταρχική απαίτηση είναι να απαλλαγεί από «όλες τις φοβίες και τα άγχη.» Με αυτόν τον τρόπο τείνει να χαλαρώνει και θα μπορούσε να εξηγηθεί η τάση να νυστάζει.
Έπειτα, υπάρχει η ίδια η βιοχημεία του οργασμού. Η έρευνα δείχνει ότι κατά τη διάρκεια της εκσπερμάτωσης, οι άνδρες απελευθερώνουν ένα κοκτέιλ χημικών ουσιών του εγκεφάλου, όπως η νορεπινεφρίνη, η σεροτονίνη, η οξυτοκίνη, η βαζοπρεσσίνη, το μονοξείδιο του αζώτου (NO) και η ορμόνη προλακτίνης. Η απελευθέρωση της προλακτίνης συνδέεται με το αίσθημα της σεξουαλικής ικανοποίησης, ενώ μεσολαβεί και ο «χρόνος αποκατάστασης» που οι άνδρες γνωρίζουν καλά-τη στιγμή που ο άνδρας πρέπει να περιμένει λίγο πριν ‘’κάνει άλλη μια προσπάθεια’’. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι οι άνδρες που είναι ελλιπείς σε προλακτίνη έχουν ταχύτερους χρόνους αποκατάστασης.
Τα επίπεδα προλακτίνης είναι λογικά υψηλότερα κατά τη διάρκεια του ύπνου, ενώ τα ζώα που εμβολιάζονται με τη συγκεκριμένη χημική ουσία εμφανίζουν σημάδια κούρασης αμέσως. Αυτό υποδεικνύει μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ της προλακτίνης και του ύπνου, έτσι είναι πιθανό η απελευθέρωση της ορμόνης κατά τη διάρκεια του οργασμού να προκαλεί στους άνδρες υπνηλία.
(Σημείωση: η προλακτίνη επίσης εξηγεί γιατί οι άνδρες νυστάζουν περισσότερο μετά τη σεξουαλική επαφή από ό, τι μετά τον αυνανισμό. Για άγνωστους λόγους ο οργασμός κατά τη συνουσία απελευθερώνει τέσσερις φορές περισσότερη προλακτίνη από ό, τι ο οργασμός κατά τον αυνανισμό σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.)
Η οξυτοκίνη και η βαζοπρεσσίνη, δύο άλλες χημικές ουσίες που εκλύονται κατά τη διάρκεια του οργασμού, συνδέονται επίσης με τον ύπνο. Η απελευθέρωσή τους συνοδεύει συχνά την απελευθέρωση μελατονίνης, της κύριας ορμόνης που ρυθμίζει το βιολογικό μας ρολόι. Η ωκυτοκίνη θεωρείται επίσης ότι μπορεί να μειώσει τα επίπεδα στρες, κάτι που και πάλι θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαλάρωση και υπνηλία.

Τι γίνεται όμως με τους εξελικτικούς λόγους της νύστας μετά το σεξ; Αυτό είναι λίγο πιο δύσκολο να εξηγηθεί. Εξελικτικά μιλώντας, πρωταρχικός στόχος ενός άνδρα είναι να παράγει όσο πιο πολλούς απόγονους είναι δυνατόν και ο ύπνος δε βοηθάει και πολύ στην αναζήτηση αυτού του στόχου. Αλλά ίσως επειδή δεν μπορεί αμέσως να τρέξει σε μια άλλη γυναίκα ούτως ή άλλως, η ανανέωσή του μέσω της ενεργοποίησης του ύπνου μπορεί να αποδειχτεί η καλύτερη δυνατή χρήση του χρόνου του.
Και αν και υπάρχουν αντικρουόμενες πληροφορίες για το κατά πόσον οι γυναίκες αισθάνονται υπνηλία μετά το σεξ, η γυναίκα κοιμάται συχνά στο πλευρό του εραστή τους, πράγμα που είναι καλό γι ‘αυτόν: σημαίνει ότι δεν έφυγε για να αναζητήσει άλλον σύντροφο. Όταν ο άνδρας ξυπνήσει και αυτή είναι ακόμα εκεί, μπορεί να ξεκινήσει και πάλι η σεξουαλική πράξη.
Είναι επίσης πιθανό η υπνηλία να αποτελεί απλά μια «παρενέργεια» που συνδέεται με έναν εξελικτικά πιο σημαντικό λόγο, με την απελευθέρωση της ωκυτοκίνης και της βαζοπρεσσίνης. Εκτός από το ότι συνδέονται με τον ύπνο, οι δύο χημικές ουσίες είναι επίσης στενά συνδεδεμένες με αυτό που ονομάζεται «συγκόλληση ζεύγους,» δηλαδή το κοινωνικό δέσιμο μεταξύ των δύο συντρόφων. Η αποδέσμευση αυτών των χημικών ουσιών του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια του οργασμού επιτείνει τα αισθήματα του δεσίματος και της εμπιστοσύνης μεταξύ των σεξουαλικών συντρόφων, η οποία μπορεί να εξηγήσει εν μέρει τη σχέση μεταξύ σεξ και συναισθηματικού δεσμού.
Η ουσία είναι η εξής: Υπάρχουν πάρα πολλοί πιθανοί βιοχημικοί και εξελικτικοί λόγοι για τη νύστα μετά το σεξ, αλλά κανείς δεν έχει καταλήξει μέχρι σήμερα με σιγουριά στα ακριβή αίτια. Ένα πράγμα όμως είναι βέβαιο: οι γυναίκες καλύτερα να το συνηθίσουν, γιατί δεν διαφαίνεται πιθανότητα να αλλάξει σύντομα.
Και για να μην απογοητεύονται οι γυναίκες αρκεί να σκεφτούν το εξής: Μια πρόσφατη βρετανική έρευνα σε δείγμα 10.000 ανδρών έδειξε ότι το 48 % στην πραγματικότητα κοιμάται κατά τη διάρκεια του σεξ.
ΚΑΜΑΡΙΑ ΜΟΥ !!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s