Ο καφές μας βοηθά να ζούμε περισσότερο

Posted: Ιουνίου 5, 2012 in ΦΑΕ ΠΙΕ
Ετικέτες:

ImageΟ πρωινός μας καφές μπορεί να αρχίσει να έχει καλύτερη γεύση αφού μια από τις μεγαλύτερες μελέτες για το θέμα έδειξε ότι οι άνθρωποι που πίνουν συχνά καφέ έχουν λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από ορισμένες ασθένειες σε σύγκριση με ανθρώπους που πίνουν λίγο ή καθόλου καφέ. Επίσης, οι άνθρωποι αυτοί ζουν και περισσότερα χρόνια από τους υπόλοιπους.

Αυτή η μελέτη, δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο την Τετάρτη 16 Μαΐου στο «The New England Journal of Medicine», έχοντας αναλύσει τις συνήθειες κατανάλωσης καφέ πάνω από 400.000 αντρών και γυναικών ηλικίας 50 με 71 ετών, καθιστώντας τη ως τη μεγαλύτερη έρευνα που έγινε ποτέ για τη συσχέτιση κατανάλωσης καφέ και θεμάτων υγείας.

ImageΠροηγούμενες μελέτες είχαν  αντικρουόμενα αποτελέσματα για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα σχετικά με την κατανάλωση καφέ. Καθώς ο καφές περιέχει καφεΐνη, ένα διεγερτικό που μπορεί προσωρινά να αυξήσει σε μερικούς ανθρώπους τους χτύπους της καρδίας και την πίεση. Ο καφές περιέχει ακόμη εκατοντάδες  μοναδικούς συνδυασμούς και αντιοξειδωτικά που μπορούν να επιφέρουν πλεονεκτήματα στη λειτουργία της καρδιάς. Μια περίπλοκη κατάσταση για την έρευνα κατανάλωσης καφέ ήταν το γεγονός ότι πολλοί από τους ανθρώπους που πίνουν καφέ είναι ταυτόχρονα και καπνιστές.

ImageΓια να μάθουν περισσότερα, έγιναν έρευνες στο Διεθνές Ινστιτούτο Υγείας ( National Institutes of Health), ανάλυσαν τη διατροφή και το ιστορικό υγείας, απατώντας σε ένα ερωτηματολόγιο. Σε αυτό συμμετείχαν 229.119 άντρες και 173.141 γυναίκες που ήταν μέλη στην Αμερικανική Ένωση Συνταξιούχων (American Association of Retired Persons-AARP) μεταξύ του 1995 με 1996. Οι αποκρινόμενοι παρακολουθήθηκαν μέχρι το 2008, όπου 52.000 από αυτούς απεβίωσαν.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αυτοί που έπιναν συχνά καφέ ήταν πολύ πιθανό να είναι και καπνιστές. Έτρωγαν περισσότερο κόκκινο κρέας και λιγότερα φρούτα και λαχανικά, ασκούνταν λιγότερο και έπιναν περισσότερο αλκοόλ – όλα αυτά σχετίζονται με φτωχή υγεία.

ImageΑλλά όταν οι ερευνητές κατάφεραν να  ελέγξουν αυτές τις περιπτώσεις, τα δεδομένα έδειξαν ότι όσο περισσότερο καφέ καταναλώνει κάποιος, τόσο λιγότερες πιθανότητες έχει να πεθάνει από ορισμένα προβλήματα υγείας, όπως διαβήτης, εγκεφαλικά, αναπνευστικά προβλήματα, μολύνσεις, προβλήματα καρδιάς ακόμη και τραύματα και ατυχήματα.

Γενικότερα, η έρευνα, στη διάρκεια των 14 ετών, έδειξε ότι τα ποσοστά θανάτου ήταν περίπου 10%  λιγότερο για τους άντρες και περίπου 15% λιγότερο για τις γυναίκες που έπιναν δύο με έξι ή και παραπάνω καφέδες ημερησίως. Η συσχέτιση της κατανάλωσης καφέ και του μικρότερου κινδύνου θανάτου ήταν παρόμοιο είτε ο καφές περιείχε καφεΐνη είτε όχι.

ImageΟ Neal D.Freedman, ο επικεφαλής της συγγραφής της μελέτης και ερευνητής του Διεθνές Ινστιτούτου του Καρκίνου (National Cancer Institute), υπογράμμισε ότι οι ανακαλύψεις, οι οποίες βασίζονται σε παρατηρούμενα δεδομένα, δείχνουν, μόνο μια συσχέτιση μεταξύ κατανάλωσης καφέ και της μικρής πιθανότητας ασθένειας, για αυτό δεν μπορούμε να ξέρουμε αν η κατανάλωση περισσότερης ποσότητας καφέ μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη υγεία. Ως αποτέλεσμα, ο Dr.Freedman, δήλωσε ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι συντηρητικοί όταν ερμηνεύουν τα δεδομένα, αλλά και αυτοί που καταναλώνουν συχνά καφέ μπορούν να είναι βέβαιοι για την ισχύ της μελέτης.

Καλά τα νέα για τους λάτρεις του καφέ, καθώς σύμφωνα με νέα μελέτη των ειδικών των πανεπιστημίων της Νότιας Φλόριδας και του Μαιάμι, στις ΗΠΑ, τα υψηλά επίπεδα καφεΐνης στο αίμα προσφέρουν προστασία ενάντια στην εμφάνιση αλλά και στην εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ.

«Βουτιά» στον εγκέφαλο
Στη μελέτη συμμετείχαν συνολικά 124 άτομα ηλικίας από 65 έως 88 ετών. Για ένα διάστημα από δύο έως τεσσάρων ετών, οι ερευνητές παρακολουθούσαν τα επίπεδα καφεΐνης – με κύρια πηγή τον καφέ – στο αίμα των εθελοντών αλλά και τη νοητική τους υγεία.
Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι τα επίπεδα καφεΐνης στα άτομα που εμφάνισαν κάποια στιγμή τη νευροεκφυλιστική νόσο ήταν κατά 51% χαμηλότερα συγκριτικά με εκείνα των υπολοίπων. Είδαν επίσης, ότι ακόμη και στην περίπτωση ατόμων που είχαν ήδη εμφανίσει κάποια σημάδια άνοιας, η κατανάλωση καφέ φάνηκε να φρενάρει την εξέλιξη της νόσου.
«Ο καφές φάνηκε να αποτελεί μια σημαντική – αν όχι την αποκλειστική – πηγή καφεΐνης και να οδηγεί στη σταθερότητα της νοητικής υγείας των ασθενών» αναφέρουν οι επιστήμονες. «Τα υψηλά επίπεδα καφεΐνης στο αίμα ατόμων που εμφάνιζαν ήπια νοητική φθίση κατά το ξεκίνημα της τετραετούς αξιολόγησής μας, έδειξαν να φρενάρουν την εξέλιξη της νόσου» προσθέτουν.

Λίγα φλιτζάνια καφέ «διώχνουν» την άνοια;
Προηγούμενες μελέτες σε ποντίκια, είχαν δείξει ενθαρρυντικά αποτελέσματα γύρω από την προστατευτική δράση του καφέ ενάντια στη νόσο Αλτσχάιμερ.
«Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που αφορά συγκεκριμένες περιπτώσεις ασθενών η οποία δείχνει ότι η πρόσληψη καφεΐνης/κατανάλωση καφέ σχετίζεται με τον περιορισμό του κινδύνου εμφάνισης άνοιας ή το φρενάρισμα της εξέλιξής της σε άτομα που ήδη πάσχουν από αυτήν» εξηγούν χαρακτηριστικά.
Προς μεγάλη τους έκπληξη οι ερευνητές είδαν ότι τα άτομα με επίπεδα καφεΐνης στο αίμα τους που άγγιζαν τα 1200ng/ml – ποσότητα που αντιστοιχεί σε μερικά φλιτζάνια καφέ – προστατεύονταν από την εμφάνιση της Αλτσχάιμερ.

Επιφυλακτικοί οι επιστήμονες
Από την πλευρά του ο Τζέρεμι Χιούζ από τη Βρετανική Εταιρεία για την νόσο Αλτσχάιμερ (Alzheimer’s Society UK) έσπευσε να σχολιάσει: «Πρόκειται για μια μελέτη με θετικά αποτελέσματα. Ωστόσο καλό θα ήταν να μη βιαστούμε να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι λίγα φλιτζάνια καφέ την ημέρα θα μπορούσαν να αποτρέψουν την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ. Το «κλειδί» είναι να υπάρξουν και άλλες μελέτες που να επιβεβαιώνουν τα συγκεκριμένα ευρήματα».
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του βρετανικού ερευνητικού οργανισμού Alzheimer’s Research, Σάιμον Ρίντλει, στην παρούσα φάση οι επιστήμονες βρίσκονται στο στάδιο του «παζλ». «Έχουμε μαζέψει πολλά κομμάτια αλλά ακόμα δεν γνωρίζουμε πως συνδέονται μεταξύ τους».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s