Το διοξείδιο του άνθρακα σε ιστορικό ρεκόρ Η συγκέντρωση του ισχυρού αερίου του θερμοκηπίου ξεπέρασε το όριο των 400 ppm για πρώτη φορά στην ιστορία

Posted: 10 Ιουνίου, 2012 in ΟΙΚΟ+ΛΟΓΙΚΑ, ΠΙΣΤΙΜΗ
Ετικέτες: ,

ImageΗ συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα ξεπέρασε τον περασμένο μήνα το όριο-ρεκόρ των 400 ppm (μέρη ανά εκατομμύριο) για πρώτη φορά στην καταγεγραμμένη ιστορία και συνεχίζει ακάθεκτη την ανοδική πορεία της, προκαλώντας ανησυχία στους επιστήμονες.
Αν και το όριο αυτό είναι κυρίως «ψυχολογικό» – υπό την έννοια ότι δεν έχει καθοριστεί από επιστημονικές μελέτες – οι ειδικοί θεωρούν ότι χτυπάει ένα καμπανάκι κινδύνου, καθώς μας δείχνει ότι βαδίζουμε προς μια πρωτόγνωρη κατάσταση με συνέπειες τις οποίες δεν είμαστε σε θέση να εκτιμήσουμε αυτή τη στιγμή.

Ανοιξιάτικο ρεκόρ
Το ρεκόρ κατεγράφη την περασμένη άνοιξη σε δυο ξεχωριστά σημεία του βορείου ημισφαιρίου. Η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ), η οποία ασχολείται με τέτοιου είδους μετρήσεις, ανακοίνωσε ότι τον περασμένο Απρίλιο η μέση τιμή του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) ξεπέρασε τα 400 ppm σε όλη την Αρκτική. Ανάλογες τιμές, αλλά σε εθνικό επίπεδο, ανέφερε επίσης  η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για το διάστημα Μαρτίου-Απριλίου.
Την άνοιξη, και ιδιαίτερα τον Απρίλιο, η συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα του βορείου ημισφαιρίου φθάνει τη μέγιστη ετήσια τιμή της, εξ αιτίας του φαινομένου της αναπνοής – της έκλυσής του δηλαδή με φυσικό τρόπο από το έδαφος και τους ωκεανούς της Γης. Στη συνέχεια όμως τα φυτά που αναπτύσσονται αρχίζουν να απορροφούν τμήμα του αερίου με αποτέλεσμα τα ποσοστά συγκέντρωσής του να μειώνονται.
Με βάση τα στοιχεία που έχουν καταγραφεί ως τώρα οι ειδικοί υπολογίζουν ότι η μέση ετήσια τιμή του CO2 για το 2012 δεν θα βρίσκεται στα 400 ppm αλλά λίγο χαμηλότερα, στα 393 ppm – επίπεδο το οποίο και πάλι αποτελεί ρεκόρ εφόσον η μέση τιμή του ισχυρού αερίου του θερμοκηπίου για το 2011 ήταν τα 391,57 ppm.

Ψυχολογικό ορόσημο
Αν και τα 400 ppm αναφέρονται εδώ και μεγάλο διάστημα ως τιμή-ορόσημο, αυτό δεν σχετίζεται τόσο με επιστημονικούς όσο με… ψυχολογικούς παράγοντες. Κανένας επιστήμονας δεν υποστηρίζει ότι η τιμή αυτή αποτελεί ένα σημαντικό «κατώφλι» για το κλιματικό σύστημα του πλανήτη. Στην ουσία μάλιστα κανένας δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πού ακριβώς βρίσκεται ένα τέτοιο κατώφλι.
Ορισμένοι ειδικοί και περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως η 350org, ζητούν μείωση των επιπέδων του διοξειδίου του άνθρακα στα 350 ppm, άλλοι θεωρούν ότι το «ασφαλές» για το κλιματικό σύστημα όριο είναι χαμηλότερο ενώ κάποιοι άλλοι υψηλότερο. «Μπορεί να είναι τα 380ppm αλλά μπορεί να είναι και τα 320 ppm. Στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουμε ποιο θα μπορούσε να είναι ένα ασφαλές επίπεδο CO2» ανέφερε ο Πίτερ Τανς της NOAA στο περιοδικό «New Scientist».
«Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε αύξηση των επιπέδων του CO2 αυξάνει επίσης τον κίνδυνο για μια καταστροφική κλιματική αλλαγή» πρόσθεσε ο ειδικός. «Παίζουμε ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι».
Ο κ. Τανς εκτιμά ότι το όριο των 400 ppm θα ξεπεραστεί σύντομα και σε παγκόσμιο επίπεδο – τα αμέσως επόμενα χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τρομακτική άνοδος-ρεκόρ έχει σημειωθεί μόλις μέσα σε 150 χρόνια (με την έναρξη της Βιομηχανικής Επανάστασης), κάτι το οποίο είναι επίσης πρωτοφανές στα χρονικά του πλανήτη.

Δείτε επίσης:

ΙΑΠΩΝΙΑ vs ΠΛΑΝΗΤΗΣ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s