Το Top 10 των νέων ειδών του 2012

Posted: 3 Ιουλίου, 2012 in ΠΙΣΤΙΜΗ
Ετικέτες:

          Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, το Διεθνές Ινστιτούτο για την Εξερεύνηση ειδών (IISE, Arizona STate University) συγκαλεί συνάντηση από εμπειρογνώμονες για να επιλέξει τις 10 κορυφαίες κατηγορίες νέων ειδών που ανακαλύφθηκαν το προηγούμενο έτος.
Αυτή δεν είναι εύκολη υπόθεση. Τα τελευταία χρόνια περίπου 18.000 νέα είδη (τα περισσότερα είναι μικρόβια) περιγράφονται επίσημα. Η επιτροπή του Ινστιτούτου, με πρόεδρο την Mary Liz Jameson, πρέπει να εκτιμήσει τον κατάλογο εκατοντάδων νέων ειδών που είχαν προταθεί από το κοινό, τους επιστήμονες και τους επιστημονικούς συντάκτες του περιοδικού.
Είναι η γιορτή της θαυμαστής βιοποικιλόητητας της φύσης θα εμπνεύσει τις μελλοντικές ανακαλύψεις και θα συντελέσει στη μεγαλύτερη προστασία της, σε μια εποχή όπου εκατοντάδες είδη φυτών και ζώων εξαφανίζονται κάθε χρόνο.
Έτσι λοιπόν με τη σειρά που αναφέρονται από την IISE τα δέκα κορυφαία νέα είδη για το 2012 είναι τα εξής:

1. Rhinopithecus strykeri: Η μαϊμού που φτερνίζεται. Πρόκειται για μια μαϊμού από τη Μιανμάρ (Βιρμανία) που φτερνίζεται όταν βρέχει.Image

2.Tamoya ohboya: Μία εντυπωσιακή τσούχτρα, που κανείς όμως δεν θα ήθελε να βρεθεί κοντά της.
Image

3. Halicephalobus mephisto: Ένα νηματώδες που βρέθηκε σε ανθρακωρυχείο στα έγκατα της γης και επιβιώνει σε θερμοκρασίες και πιέσεις ενός μιλίου κάτω από την επιφάνεια της Γης.
Image

4. Bulbophyllum nocturnum: Η πρώτη ορχιδέα που ανθίζει κατά τη διάρκεια της νύχτας και ευδοκιμεί σε ένα αρχέγονο τροπικό δάσος.
Image

5.Kollasmosoma sentum: Μια νεαρή σφήκα που επιτίθεται στα μυρμήγκια της ερήμου και γεννά τα αυγά της σε λιγότερο από 0,05 δευτερόλεπτα.
Image

6. Spongiforma squarepantsii: Ένα νέο μανιτάρι που μπορεί να συμπιεστεί σαν σφουγγάρι.
Image

7. Meconopsis autumnalis: Μια κίτρινη παπαρούνα που ανθίζει την εποχή των μουσώνων και μπορεί να γίνει προσιτή μόνο μετά από μίλια πεζοπορία στην έρημο των Ιμαλαΐων.
Image

8. Crurifarcimen vagans: Μια τόσο μεγάλη σαρανταποδαρούσα που μοιάζει με λουκάνικο.
Image

9. Diania cactiformis: Ένα αρχαίο αγκαθωτό πλάσμα που έχει το παρατσούκλι «το περπάτημα του κάκτου», αφού χρησιμοποιεί τα αγκαθωτά του πόδια για να συλλάβει το θήραμά του.
Image

10. Pterinopelma sazimai: Μία απίστευτα όμορφη μπλε ταραντούλα που μπορεί να βρίσκεται σε κίνδυνο λόγω της καταστροφής των οικοτόπων καθώς επίσης και από την εκμετάλλευση για το εμπόριο κατοικιδίων.Image

Δείτε επίσης:

Παράξενες ανακαλύψεις

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s