Εμβόλιο κατά του τσιγάρου!

Posted: 5 Ιουλίου, 2012 in ΠΙΣΤΙΜΗ
Ετικέτες:
ImageΕμβόλιο κατά του καπνίσματος είναι σίγουροι πως έχουν δημιουργήσει αμερικανοί επιστήμονες. Σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσαν σε επιστημονικό περιοδικό το εμβόλιο  έδρασε με τεράστια επιτυχία σε πειραματόζωα και θα είναι σε θέση να μειώσει το ποσοστό της νικοτίνης που λαμβάνει ένας καπνιστής στο αίμα του και κατ’ επέκταση θα οδηγήσει σε μείωση του αριθμού των καπνιστών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα των Αμερικανών επιστημόνων του Ιατρικού Κολλεγίου Weill Cornell του πανεπιστημίου Κορνέλ, με επικεφαλής τον καθηγητή γενετικής ιατρικής Ρόναλντ Κρίσταλ, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine», αποδείχθηκε ότι εάν οι καπνιστές εμβολιάζονται κατά της νικοτίνης θα μειωθεί η ποσότητά της που φθάνει στον εγκέφαλο και προκαλεί τον εθισμό.

Πειραματόζωα (ποντίκια), τα οποία υποβλήθηκαν στην θεραπεία, έδειξαν μείωση του εθισμού έως και 84%. Σύμφωνα με τους επιστήμονες θα χρειαστούν πολλά χρόνια ακόμη έρευνας για να εφαρμοστεί το εμβόλιο σε άνθρωπο.

Όμως, η ουσία που χορηγείται έχει ως ρόλο να δημιουργήσει μονοκλωνικά αντισώματα που εμποδίζουν την νικοτίνη να περάσει στο αίμα και στον εγκέφαλο. Το αποτέλεσμα είναι ότι, εφόσον ο καπνιστής το θέλει, θα μπορεί να απεξαρτηθεί από την νικοτίνη και να κόψει το τσιγάρο.

Δεν είναι σίγουρο, όμως, σύμφωνα με την έρευνα, ότι θα έχει το ίδιο ποσοστό επιτυχίας και σε ανθρώπους όπως με τα ποντίκια.  Για τον λόγο αυτό, πριν χρησιμοποιηθεί σε άνθρωπο θα εξεταστεί η λειτουργία του σε αρουραίους και πιθήκους.

Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες τονίζουν ότι μια δόση είναι αρκετή, καθώς εισάγει έναν ιό κατά της νικοτίνης, γενετικά τροποποιημένο, ώστε να δημιουργήσει αντισώματα τα οποία θα αναπαραχθούν από τον οργανισμό.

Βέβαια, δεν το θεωρούν απίθανο, δεδομένου ότι είναι ασφαλές για τους ανθρώπους να χορηγείται σε παιδιά προτού καν αυτά καπνίσουν, αν και εδώ τίθεται ένα μεγάλο ηθικό δίλημμα…

Μειώνονται οι καπνιστές παρά τη μη τήρηση του νόμου

Οι καπνιστές στην Ελλάδα μειώνονται, ειδικά όσον αφορά τους νέους ενήλικους άνδρες, στους οποίους το ποσοστό έπεσε από το 61,9% το 2010 στο 46,4% σήμερα. Στις γυναίκες, το ποσοστό των καπνιστών έπαψε να ανεβαίνει και σταθεροποιήθηκε στο 30%. Μείωση παρουσιάζουν επίσης ο αριθμός των τσιγάρων που καταναλώνεται από κάθε καπνιστή και η μέση σωματιδιακή ρύπανση από το κάπνισμα στους χώρους εστίασης και διασκέδασης.

Τα στοιχεία ανακοινώθηκαν από τον καθηγητή Παναγιώτη Μπεχράκη, ο οποίος επέκρινε την Πολιτεία για την αποτυχία της να εφαρμόσει την απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους.

«Με διάτρητες δικαιολογίες, μια πολιτεία που δεν είχε καμία δυσκολία να εφαρμόσει τα σκληρότερα οικονομικά μέτρα που έχουν εφαρμοστεί ποτέ σε βάρος ενός λαού προφασίζεται ανικανότητα εφαρμογής του νόμου για το κάπνισμα», δήλωσε ο Δρ Μπεχράκης, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τον έλεγχο του καπνίσματος και καθηγητής των πανεπιστημίων Αθηνών και Harvard.

Πάντως, ο έλεγχος του καπνίσματος στην Ελλάδα είναι σε θετική τροχιά, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο κ. Μπεχράκης, καθώς η επίπτωση του καπνίσματος και η συνολική κατανάλωση τσιγάρων κατά έτος μειώνεται.

Για το ηλεκτρονικό τσιγάρο μίλησε ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων Γιάννης Τούντας, επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με έρευνες δεν είναι ακίνδυνο.

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι υπάρχει νομοθετικό κενό για τα συγκεκριμένα προϊόντα και πρότεινε στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, το ηλεκτρονικό τσιγάρο να χαρακτηριστεί ως φαρμακευτικό προϊόν, ώστε να απαιτείται για την κυκλοφορία του, άδεια από τον ΕΟΦ.

Δείτε επίσης:

ΚΟΥΚΛΑ… ΤΣΙΓΑΡΟ ΚΕΡΑΣΙ ?

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s