Ηλεκτρικό ταξί scooter

Posted: 11 Οκτωβρίου, 2012 in ΟΙΚΟ+ΛΟΓΙΚΑ, ΡΟΔΕΣ & ΤΣΟΝΤΕΣ
Ετικέτες: ,

Πριν από έξι χρόνια ο Ολλανδός Ruben Beugels βρισκόταν σε ένα τραμ, όπου μετά από κάποια βλάβη, βρέθηκε σε σημείο που ήταν αδύνατο να βρει γρήγορα άλλο μέσο μεταφοράς και άργησε στο ραντεβού του. «Ήμουν πολύ απογοητευμένος που άργησα στο ραντεβού, και τότε ήταν που σκέφτηκα ότι ίσως με ένα σκούτερ θα μπορούσα να βρίσκομαι οπουδήποτε χωρίς καμία καθυστέρηση», ανέφερε ο Beugels, ιδρυτής του Hopper, της πρώτης υπηρεσίας ηλεκτρικών σκούτερ – ταξί στην Ευρώπη.

Τα κανάλια και τα πλακόστρωτα δρομάκια του Άμστερνταμ κάνουν την οδήγηση των αυτοκινήτων και των ταξί στο κέντρο της πόλης συχνά δύσκολη και χρονοβόρα λόγω των οχημάτων που φορτώνουν και ξεφορτώνουν, της κυκλοφοριακής συμφόρησης ή λόγω οδοφραγμάτων. Για αυτό και τα ποδήλατα στο Άμστερνταμ χρησιμοποιούνται τόσο πολύ.  Τα ολλανδικά μέσα μαζικής μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένων και του τραμ, των τρένων και των λεωφορείων, θεωρούνται γενικά αξιόπιστα και αποτελεσματικά. Όμως, ενώ μπορούν να φτάνουν μέχρι την άκρη της πόλης, δεν είναι διαθέσιμα στις παλιές περιοχές του κέντρου του Άμστερνταμ. Τη λύση σε αυτό το πρόβλημα έρχεται να δώσει ο Beugels με το νέο του Hopper.

Ο Beugels, που αποκαλεί τα σκούτερ μια «νέα μορφή μέσων μαζικής μεταφοράς», υποστηρίζει ότι θα γεφυρώσουν το χάσμα ανάμεσα στη χρήση αυτών των μέσων και στο να μπορεί ο καθένας να φτάσει στον τελικό του προορισμό αφήνοντάς τον ακριβώς έξω από την πόρτα.

Τα σκούτερ είναι υψηλής τεχνολογίας, εξοπλισμένα με συστήματα πλοήγησης της ολλανδικής εταιρείας TomTom. Διαθέτουν επίσης και ένα smartphone της Samsung το οποίο βρίσκεται κλειδωμένο μέσα στο ταμπλό καθώς και ένα tablet στο πίσω μέρος, το οποίο χρησιμοποιείται για διαφήμιση στο ίντερνετ.  Ο Beugels ελπίζει ότι τα γυαλιστερά λάιμ σκούτερ του θα εδραιωθούν στο Άμστερνταμ ενώ  μέχρι και το 2013 θα κυκλοφορήσουν και στις τρεις άλλες μεγάλες ολλανδικές πόλεις, όπως είναι η Χάγη, το Ρότερνταμ και η Ουτρέχτη. Τα ηλεκτρικά σκούτερ κινούνται με μέγιστη ταχύτητα 25 km / h και μπορούν με μια πλήρως φορτισμένη μπαταρία να διανύσουν μια απόσταση 130 χιλιομέτρων. Το νέο Hopper θα το βρείτε, μαζί με άλλα 100 σκούτερ, ανάμεσα στην εταιρεία TomTom HQ και τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Άμστερνταμ.

Έξι χρόνια μετά από εκείνη τη βλάβη του τραμ, ο Beugels ξεκίνησε συνεργασίες με εταίρους, διανομείς και χορηγούς τόσο από τον ιδιωτικό όσο και από τον δημόσιο τομέα. Στους συνεργάτες του περιλαμβάνονται και η πόλη του Άμστερνταμ, ο Εθνικός Σιδηρόδρομος και η τράπεζα βιώσιμης ανάπτυξης Triodos, η οποία και παρείχε το 50% της χρηματοδότησης.

«Οτιδήποτε χρηματοδοτούμε πρέπει να συνεισφέρει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων, γιατί πιστεύουμε ότι το κέρδος δεν πρέπει να δημιουργείται σε βάρος των μεγαλύτερων προβλημάτων του κόσμου. Έτσι, παρέχουμε χρηματοδότηση για βιολογικές καλλιέργειες, κτίρια βιώσιμης ανάπτυξης, για τις τέχνες και τον πολιτισμό, καθώς και για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», δηλώνει ο Maarten Thijs από την Τράπεζα Triodos.

«Ο συγκεκριμένος πελάτης μας (Hopper) έχει μια πολύ έξυπνη ιδέα, η οποία είναι παράλληλα και πολύ απλή και μελετημένη, για αυτό και μας αρέσει», αναφέρει ο Thijs.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν τον κοντινότερο οδηγό ηλεκτρικού σκούτερ και να επικοινωνήσουν μαζί του απευθείας είτε μέσω τηλεφώνου είτε μέσω ίντερνετ. Μπορούν επίσης και να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή Hopper. Το κόστος ανέρχεται στα 2,5 ευρώ.

«Το Άμστερνταμ θα γίνει λίγο πιο ιταλικό με αυτά τα μοντέρνα σκούτερ στην πόλη. Το σημαντικότερο απ’ όλα βέβαια είναι ότι τα Hopper δεν προκαλούν θόρυβο και δεν ρυπαίνουν», αναφέρει ο υπεύθυνος μάρκετινγκ Peter-Paul Blommers.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s