Τεχνική HDR (High Dynamic Range)

Posted: 25 Οκτωβρίου, 2012 in ΦΩΤΟΡΑΦΕΙΟΝ
Ετικέτες:

Τα παρακάτω, τα βρήκα στο forum του pc magazine, το θεωρώ πολύ ενδιαφέρον, και το μεταφέρω -σχεδόν- αυτούσιο:

«Ας υποθέσουμε πως βρισκόμαστε μέσα σε ένα δωμάτιο το οποίο έχει παράθυρο με θέα ένα τοπίο. Με τα μάτια μας μπορούμε να δούμε και να έχουμε όλη την οπτική πληροφορία για τις φυσικές συνθήκες φωτισμού που επικρατούν μέσα και έξω από το δωμάτιο ταυτόχρονα. Τι γίνεται όμως όταν θέλουμε να φωτογραφίσουμε αυτό που βλέπουμε «φυσικά» χωρίς πρόσθετους φωτισμούς και να υπάρχει μέσα και έξω μια ισορροπία φωτισμού χωρίς να έχουμε κάψει τα φωτεινά ή να έχουμε μαυρίσει τα σκοτεινά ?

Οποιαδήποτε φωτογραφική μηχανή αδυνατεί να πετύχει αυτό που βλέπουν τα μάτια μας, λόγω του υψηλού κοντράστ που παρουσιάζουν όλες οι φωτογραφικές μηχανές. Το ανθρώπινο μάτι έχει υψηλή δυναμική περιοχή «High Dynamic Range», ενώ οι φωτογραφικές μηχανές και οι φωτογραφίες που παίρνουμε από αυτές έχουν χαμηλή δυναμική περιοχή «Low Dynamic Range».

Ένας βασικός κανόνας για συνηθισμένες φωτογραφίες (Low Dynamic Range), λέει πως πρέπει πάντα να παίρνουμε φωτομέτριση από τα φωτεινά σημεία του κάδρου ώστε αυτά να μην καούν. Με αυτόν τον τρόπο τα σκοτεινά μαυρίζουν αλλά συνεχίζουν να διατηρούν την πληροφορία που υπάρχει εκεί, περιμένοντας να την αναδείξουμε με κάποιο πρόγραμμα επεξεργασίας φέρνοντας τη φωτογραφία σε κάποια ισορροπία.

Σε αυτή τη φωτογραφία η φωτομέτρηση έγινε στο παράθυρο με το εξωτερικό φως και το τοπίο βγήκε φυσικά φωτισμένο. Μέσα στο δωμάτιο όμως επικρατούν σκοτάδια. Αν η φωτομέτρηση γινόταν μέσα, το δωμάτιο θα ήταν πιο φωτεινό αλλά θα είχε καεί το τοπίο στο παράθυρο.

Η Τεχνική HDR προσπαθεί να εξαλείψει το μεγάλο κοντράστ, να εξισορροπήσει τη φωτεινότητα άριστη σε όλο το κάδρο, να φωτίσει τα σκοτεινά ενώ ταυτόχρονα να διατηρήσει τα φωτεινά χωρίς να καούν αποδίδοντας έτσι μια δυναμική στη φωτογραφία. Η τεχνική αυτή βέβαια, είναι προτιμότερη σε τοπία με συννεφιασμένους ουρανούς, ηλιοβασιλέματα αλλά και άλλα θέματα (περισσότερο στατικά), όπου υπάρχει ισχυρή αντίθεση φωτισμού κάνοντας έτσι τις εικόνες να μοιάζουν ονειρικές.

Τι θα χρειαστούμε για μια «πρώτη γεύση»:

  1. Ψηφιακή φωτογραφική μηχανή με δυνατότητα Bracketing (ΒΚΤ) και μεταβολή της έκθεσης ή με όσο το δυνατόν χειροκίνητες ρυθμίσεις.
  2. Οπωσδήποτε τρίποδο.
  3. Πρόγραμμα επεξεργασίας κατάλληλο για HDR επεξεργασία. Το Photoshop Cs2 και Cs3 το διαθέτουν. Όσοι δεν έχουν το Photoshop μπορούν να κατεβάσουν το πολύ καλό για αυτή τη δουλειά Photomatix. Η έκδοση Pro είναι δοκιμαστική και έχει πολλές δυνατότητες. Η έκδοση Basic είναι Free με περιορισμένες δυνατότητες.

Πως γίνεται (συνοπτικά με λίγα λόγια):

Βασίζεται κυρίως σε πάνω από 3 λήψεις τουλάχιστον, με το ίδιο καρέ. Δηλαδή 3 λήψεις με το ίδιο κάδρο. Η κάθε λήψη όμως διαφοροποιείται ως προς την έκθεση (μεταβολή της έκθεσης) με 2, 3, περίπου stop ανάλογα. Η πρώτη είναι μια νορμάλ λήψη, η δεύτερη υποφωτισμένη και σκοτεινή, ενώ η τρίτη υπερφωτισμένη με σχεδόν καμένα τα φωτεινά σημεία.

Προσωπικά για την εισαγωγή μου στην HDR τεχνική (μιας και τώρα αρχίζω) χρησιμοποίησα την δυνατότητα Bracketing (ΒΚΤ) που μου προσφέρει η μηχανή μου μέχρι να εξοικειωθώ καλύτερα. Τράβηξα λοιπόν τις 3 απαραίτητες πόζες μέσα στο χώρο του σπιτιού μου με το φωτισμό που συνήθως έχω με το τρίποδο, χωρίς φλας και μετά τις πέρασα στο Photomatix.

Η 1η λήψη είναι υποφωτισμένη, η 2η νορμάλ και η 3η υπερφωτισμένη.

Το αποτέλεσμα:

Έχω να πω λοιπόν, πως σαν αρχάριος σε αυτή την τεχνική και καθόλου εξοικειωμένος με το πρόγραμμα, μου πήρε αρκετή ώρα να «συνεφέρω» τη φωτογραφία αλλά το αποτέλεσμα μου άρεσε και το βρήκα αρκετά ενδιαφέρον για μελλοντική «προστριβή». Επίσης πιστεύω πως οι αγαπημένες μου λήψεις τοπίων θα αποκτήσουν περισσότερο ενδιαφέρον…»

Δείτε κι άλλες φωτό..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s