Βιοκαύσιμα: ΝΑΙ ή ΟΧΙ;

Posted: 17 Φεβρουαρίου, 2012 in ΟΙΚΟ+ΛΟΓΙΚΑ, ΠΙΣΤΙΜΗ
Ετικέτες: ,

ImageΤην ώρα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ ευλογεί και προωθεί σχέδιο ανάπτυξης ιστού με καύσιμη ύλη την αιθανόλη η παγκόσμια κοινότητα αναρωτιέται αν τα βιοκαύσιμα είναι σε θέση να τονώσουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου ή να δημιουργήσουν νέα προβλήματα όπως οι αυξήσεις των τιμών στα τρόφιμα. Ήδη αγροτικές οργανώσεις στο Μεξικό και στην Βραζιλία διαμαρτύρονται επειδή η τιμή του καλαμποκιού, το βασικό συστατικό διατροφής τους, έχει τετραπλασιαστεί σε μόλις μία τριετία λόγω της αυξημένης εξαγωγής προς τις ΗΠΑ προκειμένου να καλυφτεί η πρώτη ύλη παραγωγής αιθανόλης. Η βιοενέργεια προέρχεται από βιοκαύσιμα που παράγονται από καλαμπόκι, φοινικέλαιο, ζαχαρότευτλα και άλλα είδη βιομάζας που προωθούνται ως καθαρότερη, φθηνότερη και εναλλακτική λύση σε σχέση με τα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα. Η ευρωπαϊκή ένωση προβλέπει πως μέχρι το 2020 τα βιοκαύσιμα θα πρέπει να αντιστοιχούν στο 10% των υγρών καυσίμων ενώ το αμερικανικό Κογκρέσο αναμένεται να προχωρήσει στον εξαπλασιασμό της παραγωγής βιομάζας έως το 2022. Για να καλυφτεί όμως όλη αυτή η ζήτηση βιομάζας θα πρέπει να υπάρξουν εκατομμύρια εκτάρια με καλλιέργειες π.χ. καλαμπόκι ή ζαχαροκάλαμο φέρνοντας σε κορύφωση την μονοκαλλιέργεια, των τοξικών και χημικών λιπασμάτων και την καλλιέργεια τροφίμων με σκοπό όχι τις ανθρώπινες ανάγκες αλλά την παραγωγή καυσίμων. Από την άλλη διάφοροι ακτιβιστές υποστηρίζουν πως τα βιοκαύσιμα φαινομενικά είναι πράσινα αλλά σε βάθος επιβαρύνουν το περιβάλλον με εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα λόγω της εκτεταμένης χρήσης λιπασμάτων και εντομοκτόνων. Από την άλλη η παραγωγή βιοκαυσίμων θα επιφέρει την σημαντική αύξηση της αποψίλωσης των δασών με το περιβάλλον να δέχεται πλήγμα που θα είναι δεκαπλάσιο της αντίστοιχης ρύπανσης από το πετρέλαιο. Όπως λέει και ο Jeremy Rifkin στο βιβλίο του «Ο αιώνας της βιοτεχνολογίας» οι νέες τεχνολογίες επιτρέπουν στους ανθρώπους να εκμεταλλεύονται και να ιδιοποιούνται τη φύση για να αποκομίζουν βραχυχρόνια κέρδη και το αντίτιμο πάντα είναι η ρύπανση, η εξάντληση και η αποσταθεροποίηση της βιόσφαιρας.

Τα βιοντίζελ ρυπαίνουν περισσότερο από το αργό πετρέλαιο…Image

Οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από βιοκαύσιμα, όπως φοινικέλαιο, σόγια και ελαιοκράμβη είναι υψηλότερες από εκείνες των ορυκτών καυσίμων όταν συνυπολογιστούν και οι επιπτώσεις της έμμεσης αλλαγής της χρήσης γης (ILUC), σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ που διέρρευσαν σε δημοσιογραφικές πηγές

Οι προεπιλεγμένες τιμές που εκχωρούνται στα βιοκαύσιμα συγκρίνονται με εκείνες από την πετρελαιοφόρα άμμο του Καναδά – επίσης γνωστή ως άμμος πίσσας – σύμφωνα με τα στοιχεία, τα οποία θα πρέπει να κυκλοφορήσουν μαζί με την πολυαναμενόμενες νομοθετικές προτάσεις σχετικά με τα βιοκαύσιμα την άνοιξη. Ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι θα μπορούσε «να μην σχολιάσει έγγραφα που διέρρευσαν, όπως αξιολογήσεις των επιπτώσεων που δεν έχουν δημοσιευθεί».

Έμμεση αλλαγή χρήση γης

Η έμμεση αλλαγή χρήση γης (ILUC) συμβαίνει όταν τα δάση και οι υγρότοποι εκκαθαρίζονται για την αντιστάθμιση των εδαφών που χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη των βιοκαυσίμων αλλού, αυξάνοντας έτσι τις εκπομπές CO2. Μια πρόσφατη έκθεση προέβλεψε ότι το σύνολο των τροπικών δασών  της Μαλαισίας θα καταστραφεί μέχρι το τέλος της δεκαετίας, λόγω της ILUC – με ανησυχητικές συνέπειες για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου – εκτός εάν η επέκταση της παραγωγής φοινικέλαιου διακοπεί.

Για τη μέτρηση του κλιματικού αντίκτυπου των καυσίμων, οι Βρυξέλλες διάκεινται υπέρ της ανάθεσης προκαθορισμένων τιμών βασισμένων σε έναν υπολογισμό του πλήρους κύκλου ζωής των εκπομπών τους, εξ ου και η συζήτηση για παράγοντες που προκαλούν έμμεση αλλαγή χρήσης γης (ILUC) και βιοκαύσιμα.

Στην πρόσφατη αναθεώρηση της Οδηγίας για την Ποιότητα των Καυσίμων, η ΕΕ πρότεινε μια προκαθορισμένη τιμή των 107g ισοδύναμης ανά megajoule καυσίμων (CO2/mj) για πετρέλαιο από άμμο πίσσας, σε σύγκριση με 87.5g CO2/mj για αργό πετρέλαιο, γεγονός που αντικατοπτρίζει τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική ζημία που προκαλεί η παραγωγή της.

Ωστόσο, ενώ τα προηγμένα βιοκαύσιμα «δεύτερης γενιάς» ξεπερνάνε άνετα τα ορυκτά καύσιμα στα νέα δεδομένα της ΕΕ, στο φοινικέλαιο αποδίδεται μια τιμή των 105g, στη σόγια των 103g, στην κράμβη των 95g και στον ηλίανθο των 86g, από τη στιγμή που η έμμεση αλλαγή χρήσης γης ILUC έχει υπολογιστεί.

Τα στοιχεία που προτείνει η έμμεση αλλαγή χρήσης γης (ILUC)-ενσωματώνοντας τις τιμές CO2/mj για τα βιοκαύσιμα έχουν ως εξής:

 • Φοινικέλαιο – 105g
 • Σόγια – 103ζ
 • Κραμβόσποροι – 95g
 • Ηλίανθος – 86g
 • Φοινικέλαιο με δέσμευση μεθανίου – 83g
 • Σιτάρι (καύσιμο διεργασίας δεν διευκρινίζεται) – 64 γρ
 • Σιτάρι (ως διεργασία καυσίμου φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται σε CHP) – 47g
 • Καλαμπόκι (αραβόσιτος) – 43g
 • Ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο – 36g
 • Ζαχαρότευτλα – 34g
 • Σιτάρι (με χρήση άχυρου ως καυσίμου διεργασίας σε μονάδες CHP) – 35g
 • Αιθανόλη 2G (χρήση γης) – 32G
 • Βιοντίζελ 2G (χρήση γης) – 21G
 • Αιθανόλη 2G (μη χρήση γης) – 9ζ
 • Βιοντίζελ 2G (μη χρήση γης) – 9ζ

Βιοντίζελ

Η Isabelle Maurizi, εκπρόσωπος για το Ευρωπαϊκό Διοικητικό Συμβούλιο Βιοντίζελ, είπε στην EurActiv ότι δεδομένα όπως οι αξίες βιοκαυσίμων που διέρρευσαν, και οι πρόσφατες εκθέσεις από το Κοινό Κέντρο Ερευνών της ΕΕ, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, και το Διεθνές Ερευνητικό Ινστιτούτο Πολιτικής Τροφίμων, δεν συμφωνούσαν με έρευνα στις ΗΠΑ.

«Εμείς δεν αναγνωρίζουμε την ισχύ της επιστήμης εξαιτίας των αποκλίσεων στα αποτελέσματα. Η επιστήμη δεν είναι «γειωμένη» ακόμη και δεν έχει ακόμη ωριμάσει γι ”αυτό θα είμαστε υπέρ των κινήτρων για χάραξη πολιτικής παρά των σωφρονιστικών προτάσεων », είπε.

Οποιαδήποτε εφαρμογή των αξιών που διέρρευσαν θα μπορούσε να παρεμποδίσει σοβαρά την ικανότητα των παραγωγών βιοντίζελ να ενταχθούν στο νέο σχέδιο πιστοποίησης βιοκαυσίμων της ΕΕ, που ανακοινώθηκε τον περασμένο Αύγουστο. Αυτό ορίζει ότι η πιστοποίηση θα παρασχεθεί μόνο σε βιοκαύσιμα τα οποία εκπέμπουν 35% λιγότερο αέρια θερμοκηπίου από τη βενζίνη, με το ποσοστό να αυξάνεται σε 60% από το 2018.

Οι παραγωγοί προηγμένων βιοκαυσίμων θεωρούν ότι θα πληρούν το μέτρο αυτό και ο Rob Vierhout, γενικός γραμματέας της ePURE, μιας ανανεώσιμης ένωσης αιθανόλης, δήλωσε ότι η ΕΕ χρειάζεται «μια διαφορετική σκιά του παράγοντα ILUC».

«Αν πράγματι οι επιπτώσεις για την αλλαγή χρήσης της γης εξαρτώνται από την πρώτη ύλη που χρησιμοποιούν, τότε αυτό πρέπει να αναγνωρισθεί στην πολιτική», είπε στην EurActiv. Τον Απρίλιο του 2009, η ΕΕ νομοθέτησε ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως τα βιοκαύσιμα θα αποτελούν το 10% μείγματος καυσίμων των μεταφορών της Ευρώπης μέχρι το 2020, και αυτό έχει νομικές καθώς επίσης και οικονομικές συνέπειες.

Τα μηνύματα των αγορών

Η Nusa Urbancic, από την ομάδα πίεσης Μεταφορών & Περιβάλλοντος, κάλεσε την ΕΕ να «στείλει ένα σαφές μήνυμα στις αγορές σχετικά με το ποια είναι τα μελλοντικά βιοκαύσιμα που θέλουμε». «Έχουμε αρκετό βιοντίζελ για να ανταποκριθούμε στους σημερινούς στόχους γεγονός που είναι ένα πρόβλημα για τον κλάδο, επειδή έχουν υπερ-επενδύσει ακολουθώντας ένα διαφορετικό πολιτικό σημάδι και ως έναν βαθμό οι επενδύσεις τους θα πρέπει να προστατευτούν», είπε στην EurActiv.

Αλλά με την επιστημονική γνώση σχετικά με τα πλεονεκτήματα του κλίματος που προσφέρουν τα προηγμένα βιοκαύσιμα  «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία πλέον να μην ενεργήσουμε για την επίλυση του προβλήματος», πρόσθεσε.

Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από τον Γαλλικό εθνικό ελεγκτή στις 24 Ιανουαρίου διαπίστωσε ότι αν και οι γεωργοί ωφελήθηκαν από την τρέχουσα πολιτική βιοκαυσίμων της ΕΕ, τα περιβαλλοντικά οφέλη ήταν «αμφίβολα» και οι αυτοκινητιστές κατέληξαν να χρειάζεται να καταναλώνουν περισσότερα καύσιμα και να πληρώνουν υψηλές τιμές.

Πηγή: Euroactiv.gr

Δείτε επίσης:

Παραγωγή ενέργειας από φύλλα ελιάς. Βέβαια εμείς έχουμε τον πυρήνα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s